Tim András

Tag
 • Tartalmak

  45
 • Csatlakozás időpontja

 • Utolsó látogatás

Blogkommentek, amit Tim András posztolt


 1. 20 órája, polberto írta:

  Gondolom a V3-at kapom, mennyire megbízható ez? Bridge módba fogom használni.

  Én azt kaptam, amivel úgy, hogy saját router-t kötöttem utána (saját wifi-vel) nem volt gondom egészen november 11-ig...
  (itt van IPTV, így nem tudok bridge-et használni, szal' marad a dupla NAT, de azzal semmi bajom nem volt)

  Amúgy nov. 11-én kaptam egy SMS-t, hogy "hálózat fejlesztenek, úh. kiesések lesznek"... azóta rendszeres (naponta többször 1-30 percre), hogy elmegy a net... (nem tudom mikor frissült a kütyü, de most FAST3890V3_MAGYAR_sw05.76.6.4h verzión vagyok)

  Szal' januártól most novemberig wifi nélkül, dupla NAT-tal tökéletes volt nekem mostanáig...


 2. Ekkor: 10/17/2020 at 13:20, gocsa írta:

  Üdv!

  Nekem is ilyen masinát adott a Telekom pár éve az internet bekötésekor. A wi-fit használom és qBittorrent 4.2.5-öt, viszont a program egyszerűen mindig kinyírja a netet, pontosabban lassulást-szakadozást-akadozást észlelek egyfolytában, ha a program megy. Ha nem megy, persze nincs semmi gond. A le- és feltöltési sebességet megfelelően limitáltam, illetve a globális és torrentenkénti kapcsolatok/slotok számát is állítgattam, de sehogy se jó. A lehető legalacsonyabbra véve a számokat sincs különösebb változás a problémában (jelenleg pl. így van beállítva: globális kapcsolatok: 15, torrentenként: 10, globális slot: 4, torrentenként: 2). Mivel kétlaki vagyok, egy másik lakásban digivel és TP-LINK Archer C7 AC1750 routerrel minden tökéletesen megy mindig, akár a default beállításokkal is (ami azt hiszem 500 globális és 100 torrentenkénti kapcsolat pl)....

  Hol a probléma? 

  Tiltsd le az UDP-t a kliensben. (válaszd ki: qBittorrent / Preferences / Connection / Enabled protocol: TCP)


 3. 49 perce, Arzi írta:

  Volt ilyen próba.... A routerben csak egy gép volt és az IPTV, a gép  (újra)indulásakor így is képes volt kifagyni, de csak nagyon ritkán....  Úgy tűnik, hogy a terhelést nem bírja. Ha sok eszköz üzemel, és egy új bejön, akkor kifekszik. Tegnap játszadoztam vele, ha be van kapcsolva a TV, és fent lóg a szokásos 7-8 eszköz, és bekapcsolok egy gépet, akkor szinte mindig leáll..

  A "router" alatt az Archer-t érted, vagy a Telekomosat?


 4. 6 órája, FGy írta:

  Tehátt arra gondolsz, hogy a 80-as és a 443-as portot forwardoljam be valahová? Azért ez nem ugyanaz, mintha blokkolnám. Kimondottam az elérhetőség tiltását keresem.

  (a Te esetedben egy nem létező címre továbbítást "ajánlottam").

  Amúgy én akkor lepődtem meg, amikor a fent említett "mindent forwardolást" beállítottam, és felhívta a figyelmem egy warning, hogy így bizonyos szolgáltatásai a doboznak nem lesznek elérhetőek... akkor még nem tudtam, hogy ezt miért mondja... :)

   


 5. 46 perce, FGy írta:

  sziasztok,

  ez a csoda van nálam is:

  Alkalmazott szabvány :  EuroDocsis 3.0
  Hardver verzió :  V1.0
  Szoftver verzió :  MAGYAR_4.93.0
  Modem MAC cím :  24:7f:20:ad:0c:30
  Router MAC cím :  24:7f:20:ad:0c:32
  CM tanúsítvány :  Telepítve
     
     
     
     
     

  Teljes nyugalomban voltam eddig, hogy SEMMILYEN port nincs nyitva a net felől, csak az openvpn.

  Ma ráböktem kiváncsiságból a ddns nevére a munkahelyen, és kicsit elgondolkodtam, ugyanis eme fenti csoda webes felülete tárult elém.

  Van lehetőség letiltani a web felőli hozzáférést? Mert én ilyen menüt nem találtam. Jobb routerekben ez a Enable WAN access vagy hasonló mögött van, de ebben semmi ilyen nincs.

  köszi,

  fgy

   

   

   

  Hali!

  Nem tudom, h van-e szép megoldás erre... de ha port forward-olsz, az biztos erősebb lesz (én az IPTV miatt duplán kell NAT-oljak a saját routerem miatt, és minden portot továbbítok oda és nincs ilyen gondom)


 6. 26 perce, capybara írta:

  Nekem nemreg szereltek be a V3-ast V2 helyere. Nekem AnyConnect kliens van (ceg miatt) es mukodik, nem kellett semmit konfiguraltatni szerencsere, de meg tesztelgetem... OpenVPN akkor Neked megoldotta a problemat?

  Üdv,
  Nekem is van szerencsém a Cisco AnyConnecthez, de szerencsére azzal sincs semmi gond, csak az L2TP/IPSec-kel... de már a múlté :)


 7. 5 órája, btz írta:

  /64

  Köszi az infót!

  Közben próbálkoztam és kerestem más Telekomos fórumban infót erről:

  • De ami azt illeti, de /64-gyel, se a talált /56-tal nem működött, azaz még egy kóbor IP címet se kapott az UniFi USG... Lehetséges, hogy a DHCPv6-os Prefix Delegation funkció hibás vagy hiányzik a V3-as modemből?

   A 1414-et felhívtam a délután ez ügyben, de ott meg azt mondták, hogy mióta összevonták az ügyfészolgálatokat (és nincs 1412), azóta nincs még rendesen terítve a kompetencia, és emberünk azt tanácsolta, hogy kb fél év múlva telefonáljak újra... mire a vírus eltűnik + a Telekom is helyrejön...
    
  • Az UniFi USG amúgy ad még statikus IPv6 címes megoldást, de ugye azt nem kapok a Telekomtól.

  Most nem igazán tudom hogyan tovább ezzel az IPv6-tal...
   

  Más

  1. Amúgy ez a V3-as modem "mókás"... bekapcsoltattam az üfsz-tal az L2TP/IPSec pass-trough-t (mert az új modemben még ez nincs a felületre kivezetve)
  2. majd ideiglenesen beállítottam a Static IPv6 DNS-t és elment tojni az IPSec...
  3. újra beszéltem az üfsz-tal, de ők azt látják, hogy márpedig "az be van kapcsolva"
  4. és tanácsolták a 1422-t, mert csak ők tudnak nekem segíteni... akinek nincsen meg - nekem se volt - ez a fizetős ügyfélszolgálat "lámáknak", ahol nem az infrával foglalkoztak, hanem az ügyfél vackaival...

  De ez most tényleg? ... ma este már át is álltam OpenVPN-re...


 8. 2 órája, BAttila írta:

  Ha az alap tűzfal volt bekapcsolva akkor jött a 1000 net, de ha az intelligens tűzfal van használva (IDS), ami menet közben analizál, akkor leveszi a sebességet 100 Mbps-ra. Vagyis nála ez volt a tapasztalat.

  Erről volna szó:
  https://help.ubnt.com/hc/en-us/articles/360006893234-UniFi-USG-Configuring-Intrusion-Prevention-Detection-System-IPS-IDS-#3

  FYI: az USG a suricata segítségével csekkolja a forgalmat, az eszi meg ilyenkor a kis agyát 50%-ban, a másik 50% pedig a csomag managementre megy el, mert ilyenkor nincsen hardware offload, azaz mindent erőből old meg a doboz...


 9. 4 órája, tnagy írta:

  - Utána akartam rakni egy Ubiquiti Security Gateway -t, de nem tudták bridge módba rakni, mivel fix IP van rajta.

  Üdv!

  Én ezt csinálom, annyi a trükk, hogy minden UDP és TCP portot (azaz a 1 - 65535 tartományt) mind port-forward-olod az USG-nek. (nekem IPTV miatt nem lehet egyébként se bridge-be tenni... úh nálam nincs más választás... cserébe tökéletesen működött a V1-es, a V2-es és most az új V3-as modemmel is)


 10. 15 órája, tony írta:

  A vezeték: kültéri feszítőszálas, Cat5e FTP, alu árnyékolással. (2 épületet köt össze) Merev kábel, a drótot átmérője 0,5 mm. A csatlakozó Cat5höz való. 

  A PC 100 mb-et ír, az elosztóba belépve szintén 100Mb-et látok erre a portra. 

  Nagyfesz mellett nem megy. Alapvetően a fogadó oldalon a 70 méteres egy routerba megy, abból patch kábel a PC-hec, fali aljzatok is vannak, de ezek kiiktatásával sincs meg a sebesség. 

  Azért gondolom, hogy az elosztó lehet a ludas, mert minden csatlakozó jó és ez a kábel amelyet ide vennék most is: papíron át kéne hogy vigye a 300at! 

  Az iperf jó ötlet, az elosztónál nincs gép, de átviszek oda egyet és kipróbálom! 

  Hali!

  Még az jutott az eszembe, hogy a Wifivel ellentétben az Ethernet esetén nincsenek tört sebességek. Azaz a kezdeti handshake kimenete csak a következők valamelyike lehet:

  * 10 half duplex

  * 10 full duplex

  * 100 half duplex

  * 100 full duplex

  * 1000 full duplex

  (és csökkenő sorrendben próbál összefütyülni)

  Amúgy nekem az s-ftp cat6e 38m-en, ipari park álmennyezetébn tud 780 Mbit/s-et iperf szerint (a handshake még megvan gigabiten, csak van pár retransmission, ami borít mindent). Ha esetleg kábel para lesz, az nagyon érdekelne, hogy mit nézünk be, mert "a matek nálam se annyira jött ki", mint ami lett... csak itt még belefért az esés

   

  Üdv!

  Andris


 11. 7 órája, tony írta:

  Sziasztok,

  látom itt is megy diskurzus a 3890v3-ról, nekem is van vele gond.

  300megabites a pár napos net előfizetésem, az eszköz és a számítógép között van kb 70 méter cat5e kábel (amely elviekben 100méterig tudja a gigabitet is), de a számítógépre csak 94Mb sebesség érkezik.

  Ha a gépet odaviszem és egy rövidebb kábellal kötöm össze, akkor megvan a 300. A hosszú kábelből kivágtam 7 métert (volt ennyi felesleg) és a sebesség ugyanúgy 94 maradt. Ha hosszarányban levenne a kábel hossza miatt, akkor kicsit növekednie kellett volna, nem? Olyan mintha észlelné, hogy hosszú a kábel, a veszteség meghalad valami limitet és alapból csak 100 Mb-et küld rajta.

  Mit gondoltok, légyszi segítsetek!

  Ami innen eszembe jutott:

  • Nézd meg, hogy a géped hálózati beállításainál milyen sebességet mutat, min fütyültek össze. Gigabiten, vagy 100 megán?
  • Szigetelt a kábel (FTP / S-FTP)? Lehet, hogy valahol hosszabban fut párhuzamosan nagyfesszel?
  • Cat 5/6/7 vezeték? Merev/sodort? => A csati ennek megfelelő? (a cat szám az érvastagság miatt érdekes, a vezeték szerkezete pedig a csatlakozóban lévő tüskék kialakítása miatt fontos) - persze, rá megy oda-vissza minden, de a jó érintkezés vagy 0. pillanatban nem lesz meg, vagy 1-2 év múlva lesz kontakt hibás
  • A meglévő 70m kábel esetleg fali aljzatba érkezik és oda dugsz egy patch kábelt a géphez? Ha igen, a fali aljzat jól érintkezik?

  Amúgy meg nem kell ide internet a teszteléshez, mert a helyi hálózat tesztjének is jónak kell lennie jó kábellel. Mondjuk egy iperf-nek ki kellene hoznia 700-800 megabitet legalább azon a 70m-en.

  Amúgy mondod, hogy a 3890v3-mal van gondod. Korábban nem volt gond két helyi hálón lévő gép sebességével?


 12. 2 perce, airween írta:

  Nem nagyon követtem ezt a szálat, de szerintem nem kell IGMP képes router - ha csak a netet akarja "leválasztani". A modemnek van külön IPTV "kimenete", és a publikus internet. Ha csak az utóbbi mögé tesz routert, akkor azon az általad írt csomagok nem jelenhetnek meg (szerintem).

  Igen, valószínűleg nem fogalmaztam elég pontosan a "Röviden, az IPTV mellé 2 dologra figyelj nagyon" részben:

  • Ha a gyári router tudásával meg vagy elégedve és csak szeretnéd kiterjeszteni a hálózatot, akkor nem kell egy második router (nem kell így dupla NAT sem) és ennek az első pontja már nem is releváns. Azaz csak az IPTV adatáramlásának útjában kell figyelni az IGMP képesség meglétére!
  • De ha pont a gyári routerrel van bajod, mert bét...csap az ideg, hogy pl. amikor nincs net, akkor nem oszt DHCP-n címet, akkor akarsz dupla natolni és máris bonyolodik a téma.

  De ha az ember kíváncsi, akkor egy tcpdump / Wireshark nagyon szépen kimutatja az esetleges nem kívánt IPTV adatcsomagokat.


 13. Nem akarok senkit se rá se lebeszélni semmire/ről, de én még nem láttam olcsó Wifi-t, ami kibírta volna azt, hogy széttorrentezzük hosszú távon. Tudom, ez nem teljesen standard felhasználás, de cserébe egy jó stressz-teszt.

  Erre triggereltem, amikor olvastam az esetedet a Tenda-val, kapcsolatban, mert ha a készülék nem támogat IGMP-t, azon belül is IGMP-proxy-t, akkor a bejövő IPTV csomagok broadcastként jelennek meg a hálózaton, mert nincs az IGMP, ami "terelje őket". Magyarul minden gép megkapja a hálókártyájára, ide értve a Wifis készülékeket is! Amellett, hogy ez egy egészen "torrentezés jellegű" terhelés lesz innentől kezdve, az akkumulátoros Wifis készülékeket is meríteni fogja "mint az állat", mert ugye kötelesek ők is fogadni az így broadcastolt csomagokat, amikor megy az  IPTV a lakásban...

  És ha ez még nem csapja ki a biztit, akkor a rádiós zavarásról nem is beszéltünk meg, mert ugye ez megállás nélküli rádiós sugárzás lesz minde(!) Wifis készülék felé, 2,4GHz-re és 5GHz-re állandó terhelés, és ugye az előbbin megy a mikrohullámú sütő, a Bluetooth és a ZigBee... amiknek elnyomást szenvednek, és mindenki kénytelen lesz nagy valószínűséggel a zajos közeg miatt újraforgalmazni / erősebben sugározni, ... ami egészség szempontjából se biztos, hogy jó, illetve azok is jobban merülhetnek (amikor megy egy, vagy több IPTV a lakásban).

  ---

  Röviden, az IPTV mellé 2 dologra figyelj nagyon:

  • Ha router-t veszel, így lesz egy "második/belső alhálózatod" (azaz dupla NAT), akkor a routernek tudnia kell a WAN lábán megjelenő IGMP csomagokat átfordítani belső oldalra (IGMP-Proxy), különben nem ér semmit az egész.
  • Illetve minden olyan "elosztó" eszköz (pl. Switch, Wifi AP), ami vezetéken vagy vezeték nélkül megvalósítja azt, hogy IPTV csomagokat kap és továbbítja valamerre, annak IGMP képesnek kell lennie, hogy szelektíven tudja ezt megtenni. A többinek nem szükséges IGMP-t támogatni! (1)

  (1) Másképp megfogalmazva: Ha gondolatban elindulsz a bejövő internet kábelen és végigköveted a vezetékeket az IPTV-kig, akkor az útba ejtett készülékeknek mind(!) IGMP képesnek kell lenniük! Viszont az "oldalágaknak", amire nincs IPTV kötve, (egy asztali kis switch), annak nem szükséges, mert a korábbi IGMP képes nem fog abba az irányba ilyen forgalmat engedni.


  Ameddig nem mélyedtem el ebben a témában, addig én is szenvedtem a fent említett problémáktól, de most már ilyen gondom nincs. Amúgy, ha valamiért mégis vagy olyan hmmmm... elhivatott :P, hogy wifin szeretnél torrentezni, nálam a Unify AC-s Access Pointok igencsak bírták a "törődést". :)


 14. 1 órája, Deep77 írta:

  Egy olyan problémám lenne, hogy néha kifagy a modemem van, hogy 1-2 napig jó van, hogy 10 percenként kifagy. Ilyenkor van amikor újracsatlakozik magától, van amikor nem. Ha leáramtalanítom (a sima ki/be-kapcsolás nem elég akármennyit várok vele) utána általában minimum egy fél napig stabil aztán kezdődik elölről az egész. Lenne valakinek valami ötlete? Előre is köszi!

  Ugyan ez volt a bajom kb. 3 éve. Én akkor betelefonáltam, kijött egy nagyon kedves ürge, majd mielőtt nagyon belemerült volna a dolgokban, megnézte a koax csatlakozásokat... és tádááááá! A modembe menő kábelen lehetett még vagy 1 teljes mentet tekerni, csak kicsit meg kellett közben mozgatni miközben szorítja rá a hollandit.

  Azóta ez a probléma teljesen megszűnt.


 15. 5 órája, sebők írta:

  Sziasztok. Kérdésem lenne, hátha másnál is előfordult. A héten elkezdett vicceskedni a modem wifi hozzáférése. Nagy nehezen tudnak a mobilok és a laptop csatlakozni a hálózathoz. Ha meg sikerült akkor sokszor előfördul, hogy nem ad a wifi internethozzáférést. De ez is csak néha 20 perc folyamatos csatlakozási probálkozás után, addig be sem enged. Csak a 2,4Ghz mód van engedélyezve. Eddig tökéletesen müködött. A vezetékes része tökéletes, megy minden rajta rendben. Semmit nem állítottam át ahhoz az állapothoz képest, mint amikor minden rendben volt. Gondolom van olyan lehetőség is, hogy magában csak a wifis rész megy tönkre a modemben...?

   

  Tudom, hogy az én *** de tegyél mögé egy értelmes router-t, és akkor nem fog fájni egyáltalán, ha a szolgáltató valami vakarózik. Full stabil lesz minden! Nálam ez teljesen megoldotta minden problémámat! (persze az IPTV-t közvetlenül a szolgáltatóéba dugd, ha nem akarsz IGMP-vel küzdeni)