Tim András

Tag
 • Tartalmak

  31
 • Csatlakozás időpontja

 • Utolsó látogatás

Tim András a fórumon

 1. sagemcom

  Szeretnék IPv6-os tartományt tovább passzolni az UniFi USG-mnek (belső routerem) és kellene tudjam, hogy mekkorára állítsam a DHCPv6 "Prefix Delegation Size"-ját? Kották alapján ezt a szolgáltató tudja megmondani.
 2. sagemcom

  Ha már V3-as modemem van, jól tippelem, hogy fel kell hívjam az üfsz-t, hogy engedélyezzék nekem a L2TP Pass-through-t (mert a V3-ban már nem találom erre a beállítást)?
 3. sagemcom

  Próbáltad már a konzolos Speedtest klienst használni? Illetve más teszt szerverrel kipróbálni? Biztos, h nem eszi más közben a hálózatod?
 4. sagemcom

  Erről volna szó: https://help.ubnt.com/hc/en-us/articles/360006893234-UniFi-USG-Configuring-Intrusion-Prevention-Detection-System-IPS-IDS-#3 FYI: az USG a suricata segítségével csekkolja a forgalmat, az eszi meg ilyenkor a kis agyát 50%-ban, a másik 50% pedig a csomag managementre megy el, mert ilyenkor nincsen hardware offload, azaz mindent erőből old meg a doboz...
 5. sagemcom

  Hali! Itthon 1000/25-ös net van, ami most mérve: Ezt mértem januárban USG nélkül is.
 6. sagemcom

  Üdv! Én ezt csinálom, annyi a trükk, hogy minden UDP és TCP portot (azaz a 1 - 65535 tartományt) mind port-forward-olod az USG-nek. (nekem IPTV miatt nem lehet egyébként se bridge-be tenni... úh nálam nincs más választás... cserébe tökéletesen működött a V1-es, a V2-es és most az új V3-as modemmel is)
 7. sagemcom

  Hali! Még az jutott az eszembe, hogy a Wifivel ellentétben az Ethernet esetén nincsenek tört sebességek. Azaz a kezdeti handshake kimenete csak a következők valamelyike lehet: * 10 half duplex * 10 full duplex * 100 half duplex * 100 full duplex * 1000 full duplex (és csökkenő sorrendben próbál összefütyülni) Amúgy nekem az s-ftp cat6e 38m-en, ipari park álmennyezetébn tud 780 Mbit/s-et iperf szerint (a handshake még megvan gigabiten, csak van pár retransmission, ami borít mindent). Ha esetleg kábel para lesz, az nagyon érdekelne, hogy mit nézünk be, mert "a matek nálam se annyira jött ki", mint ami lett... csak itt még belefért az esés Üdv! Andris
 8. sagemcom

  Ami innen eszembe jutott: Nézd meg, hogy a géped hálózati beállításainál milyen sebességet mutat, min fütyültek össze. Gigabiten, vagy 100 megán? Szigetelt a kábel (FTP / S-FTP)? Lehet, hogy valahol hosszabban fut párhuzamosan nagyfesszel? Cat 5/6/7 vezeték? Merev/sodort? => A csati ennek megfelelő? (a cat szám az érvastagság miatt érdekes, a vezeték szerkezete pedig a csatlakozóban lévő tüskék kialakítása miatt fontos) - persze, rá megy oda-vissza minden, de a jó érintkezés vagy 0. pillanatban nem lesz meg, vagy 1-2 év múlva lesz kontakt hibás A meglévő 70m kábel esetleg fali aljzatba érkezik és oda dugsz egy patch kábelt a géphez? Ha igen, a fali aljzat jól érintkezik? Amúgy meg nem kell ide internet a teszteléshez, mert a helyi hálózat tesztjének is jónak kell lennie jó kábellel. Mondjuk egy iperf-nek ki kellene hoznia 700-800 megabitet legalább azon a 70m-en. Amúgy mondod, hogy a 3890v3-mal van gondod. Korábban nem volt gond két helyi hálón lévő gép sebességével?
 9. sagemcom

  Igen, valószínűleg nem fogalmaztam elég pontosan a "Röviden, az IPTV mellé 2 dologra figyelj nagyon" részben: Ha a gyári router tudásával meg vagy elégedve és csak szeretnéd kiterjeszteni a hálózatot, akkor nem kell egy második router (nem kell így dupla NAT sem) és ennek az első pontja már nem is releváns. Azaz csak az IPTV adatáramlásának útjában kell figyelni az IGMP képesség meglétére! De ha pont a gyári routerrel van bajod, mert bét...csap az ideg, hogy pl. amikor nincs net, akkor nem oszt DHCP-n címet, akkor akarsz dupla natolni és máris bonyolodik a téma. De ha az ember kíváncsi, akkor egy tcpdump / Wireshark nagyon szépen kimutatja az esetleges nem kívánt IPTV adatcsomagokat.
 10. sagemcom

  Nem akarok senkit se rá se lebeszélni semmire/ről, de én még nem láttam olcsó Wifi-t, ami kibírta volna azt, hogy széttorrentezzük hosszú távon. Tudom, ez nem teljesen standard felhasználás, de cserébe egy jó stressz-teszt. Erre triggereltem, amikor olvastam az esetedet a Tenda-val, kapcsolatban, mert ha a készülék nem támogat IGMP-t, azon belül is IGMP-proxy-t, akkor a bejövő IPTV csomagok broadcastként jelennek meg a hálózaton, mert nincs az IGMP, ami "terelje őket". Magyarul minden gép megkapja a hálókártyájára, ide értve a Wifis készülékeket is! Amellett, hogy ez egy egészen "torrentezés jellegű" terhelés lesz innentől kezdve, az akkumulátoros Wifis készülékeket is meríteni fogja "mint az állat", mert ugye kötelesek ők is fogadni az így broadcastolt csomagokat, amikor megy az IPTV a lakásban... És ha ez még nem csapja ki a biztit, akkor a rádiós zavarásról nem is beszéltünk meg, mert ugye ez megállás nélküli rádiós sugárzás lesz minde(!) Wifis készülék felé, 2,4GHz-re és 5GHz-re állandó terhelés, és ugye az előbbin megy a mikrohullámú sütő, a Bluetooth és a ZigBee... amiknek elnyomást szenvednek, és mindenki kénytelen lesz nagy valószínűséggel a zajos közeg miatt újraforgalmazni / erősebben sugározni, ... ami egészség szempontjából se biztos, hogy jó, illetve azok is jobban merülhetnek (amikor megy egy, vagy több IPTV a lakásban). --- Röviden, az IPTV mellé 2 dologra figyelj nagyon: Ha router-t veszel, így lesz egy "második/belső alhálózatod" (azaz dupla NAT), akkor a routernek tudnia kell a WAN lábán megjelenő IGMP csomagokat átfordítani belső oldalra (IGMP-Proxy), különben nem ér semmit az egész. Illetve minden olyan "elosztó" eszköz (pl. Switch, Wifi AP), ami vezetéken vagy vezeték nélkül megvalósítja azt, hogy IPTV csomagokat kap és továbbítja valamerre, annak IGMP képesnek kell lennie, hogy szelektíven tudja ezt megtenni. A többinek nem szükséges IGMP-t támogatni! (1) (1) Másképp megfogalmazva: Ha gondolatban elindulsz a bejövő internet kábelen és végigköveted a vezetékeket az IPTV-kig, akkor az útba ejtett készülékeknek mind(!) IGMP képesnek kell lenniük! Viszont az "oldalágaknak", amire nincs IPTV kötve, (egy asztali kis switch), annak nem szükséges, mert a korábbi IGMP képes nem fog abba az irányba ilyen forgalmat engedni. Ameddig nem mélyedtem el ebben a témában, addig én is szenvedtem a fent említett problémáktól, de most már ilyen gondom nincs. Amúgy, ha valamiért mégis vagy olyan hmmmm... elhivatott :P, hogy wifin szeretnél torrentezni, nálam a Unify AC-s Access Pointok igencsak bírták a "törődést".
 11. sagemcom

  Nincs mit!
 12. sagemcom

  Ugyan ez volt a bajom kb. 3 éve. Én akkor betelefonáltam, kijött egy nagyon kedves ürge, majd mielőtt nagyon belemerült volna a dolgokban, megnézte a koax csatlakozásokat... és tádááááá! A modembe menő kábelen lehetett még vagy 1 teljes mentet tekerni, csak kicsit meg kellett közben mozgatni miközben szorítja rá a hollandit. Azóta ez a probléma teljesen megszűnt.
 13. sagemcom

  Tudom, hogy az én *** de tegyél mögé egy értelmes router-t, és akkor nem fog fájni egyáltalán, ha a szolgáltató valami vakarózik. Full stabil lesz minden! Nálam ez teljesen megoldotta minden problémámat! (persze az IPTV-t közvetlenül a szolgáltatóéba dugd, ha nem akarsz IGMP-vel küzdeni)
 14. sagemcom

  Előfordulhat, hogy túl van terhelve a 2.4 GHz-es tartomány nálad, ez is lehet az oka annak, hogy lassú. Csak pár infó: 2.4 GHz-n megy a bluetooth is. Ha esetleg abból sok van, vagy pl. zenét hallgatsz bluetooth-on keresztül, az érezhetően tudja befolyásolni a wifi teljesítményét Ha széles (40 MHz) csatornát használsz, akkor az a 13 elérhető csatornából bő 2-t fog lefoglalni. És ha ezeken esetleg más routerek is szórnak jelet, akkor azok mind interferencia források, azaz akadályozzák a te kommunikációdat. És mivel a 2.4 GHz nagyon tele van a legtöbb helyen, így pl. ott én fixen 20 MHz széles csatornát használnék, mindenki más, aki gyorsan akar kommunikálni, az tudjon 5GHz-t! Mellesleg az Apple ajánlása is ugyanez (ne flam-eljünk, csak kerestem egy kvázi megbízható leírást erről): https://support.apple.com/hu-hu/HT202068 => "A 2,4 GHz-es rádiómód"
 15. sagemcom

  Ha mond valamit a Ransomware, vagy a WannaCry, akkor nem kapcsold be olyan környezetben, ahova kívülről is kerülhet a hálózodra gép! - Nem véletlen, hogy a 30 éves protokoll (ami se nem elég gyors, se nem elég biztonságos) letiltásra került végre Win10-ben... https://blogs.technet.microsoft.com/filecab/2016/09/16/stop-using-smb1/