Tim András

Tag
 • Tartalmak

  23
 • Csatlakozás időpontja

 • Utolsó látogatás

Tim András a fórumon

 • Rang
  Tudóspalánta
 1. sagemcom

  Igen, valószínűleg nem fogalmaztam elég pontosan a "Röviden, az IPTV mellé 2 dologra figyelj nagyon" részben: Ha a gyári router tudásával meg vagy elégedve és csak szeretnéd kiterjeszteni a hálózatot, akkor nem kell egy második router (nem kell így dupla NAT sem) és ennek az első pontja már nem is releváns. Azaz csak az IPTV adatáramlásának útjában kell figyelni az IGMP képesség meglétére! De ha pont a gyári routerrel van bajod, mert bét...csap az ideg, hogy pl. amikor nincs net, akkor nem oszt DHCP-n címet, akkor akarsz dupla natolni és máris bonyolodik a téma. De ha az ember kíváncsi, akkor egy tcpdump / Wireshark nagyon szépen kimutatja az esetleges nem kívánt IPTV adatcsomagokat.
 2. sagemcom

  Nem akarok senkit se rá se lebeszélni semmire/ről, de én még nem láttam olcsó Wifi-t, ami kibírta volna azt, hogy széttorrentezzük hosszú távon. Tudom, ez nem teljesen standard felhasználás, de cserébe egy jó stressz-teszt. Erre triggereltem, amikor olvastam az esetedet a Tenda-val, kapcsolatban, mert ha a készülék nem támogat IGMP-t, azon belül is IGMP-proxy-t, akkor a bejövő IPTV csomagok broadcastként jelennek meg a hálózaton, mert nincs az IGMP, ami "terelje őket". Magyarul minden gép megkapja a hálókártyájára, ide értve a Wifis készülékeket is! Amellett, hogy ez egy egészen "torrentezés jellegű" terhelés lesz innentől kezdve, az akkumulátoros Wifis készülékeket is meríteni fogja "mint az állat", mert ugye kötelesek ők is fogadni az így broadcastolt csomagokat, amikor megy az IPTV a lakásban... És ha ez még nem csapja ki a biztit, akkor a rádiós zavarásról nem is beszéltünk meg, mert ugye ez megállás nélküli rádiós sugárzás lesz minde(!) Wifis készülék felé, 2,4GHz-re és 5GHz-re állandó terhelés, és ugye az előbbin megy a mikrohullámú sütő, a Bluetooth és a ZigBee... amiknek elnyomást szenvednek, és mindenki kénytelen lesz nagy valószínűséggel a zajos közeg miatt újraforgalmazni / erősebben sugározni, ... ami egészség szempontjából se biztos, hogy jó, illetve azok is jobban merülhetnek (amikor megy egy, vagy több IPTV a lakásban). --- Röviden, az IPTV mellé 2 dologra figyelj nagyon: Ha router-t veszel, így lesz egy "második/belső alhálózatod" (azaz dupla NAT), akkor a routernek tudnia kell a WAN lábán megjelenő IGMP csomagokat átfordítani belső oldalra (IGMP-Proxy), különben nem ér semmit az egész. Illetve minden olyan "elosztó" eszköz (pl. Switch, Wifi AP), ami vezetéken vagy vezeték nélkül megvalósítja azt, hogy IPTV csomagokat kap és továbbítja valamerre, annak IGMP képesnek kell lennie, hogy szelektíven tudja ezt megtenni. A többinek nem szükséges IGMP-t támogatni! (1) (1) Másképp megfogalmazva: Ha gondolatban elindulsz a bejövő internet kábelen és végigköveted a vezetékeket az IPTV-kig, akkor az útba ejtett készülékeknek mind(!) IGMP képesnek kell lenniük! Viszont az "oldalágaknak", amire nincs IPTV kötve, (egy asztali kis switch), annak nem szükséges, mert a korábbi IGMP képes nem fog abba az irányba ilyen forgalmat engedni. Ameddig nem mélyedtem el ebben a témában, addig én is szenvedtem a fent említett problémáktól, de most már ilyen gondom nincs. Amúgy, ha valamiért mégis vagy olyan hmmmm... elhivatott :P, hogy wifin szeretnél torrentezni, nálam a Unify AC-s Access Pointok igencsak bírták a "törődést".
 3. sagemcom

  Nincs mit!
 4. sagemcom

  Ugyan ez volt a bajom kb. 3 éve. Én akkor betelefonáltam, kijött egy nagyon kedves ürge, majd mielőtt nagyon belemerült volna a dolgokban, megnézte a koax csatlakozásokat... és tádááááá! A modembe menő kábelen lehetett még vagy 1 teljes mentet tekerni, csak kicsit meg kellett közben mozgatni miközben szorítja rá a hollandit. Azóta ez a probléma teljesen megszűnt.
 5. sagemcom

  Tudom, hogy az én *** de tegyél mögé egy értelmes router-t, és akkor nem fog fájni egyáltalán, ha a szolgáltató valami vakarózik. Full stabil lesz minden! Nálam ez teljesen megoldotta minden problémámat! (persze az IPTV-t közvetlenül a szolgáltatóéba dugd, ha nem akarsz IGMP-vel küzdeni)
 6. sagemcom

  Előfordulhat, hogy túl van terhelve a 2.4 GHz-es tartomány nálad, ez is lehet az oka annak, hogy lassú. Csak pár infó: 2.4 GHz-n megy a bluetooth is. Ha esetleg abból sok van, vagy pl. zenét hallgatsz bluetooth-on keresztül, az érezhetően tudja befolyásolni a wifi teljesítményét Ha széles (40 MHz) csatornát használsz, akkor az a 13 elérhető csatornából bő 2-t fog lefoglalni. És ha ezeken esetleg más routerek is szórnak jelet, akkor azok mind interferencia források, azaz akadályozzák a te kommunikációdat. És mivel a 2.4 GHz nagyon tele van a legtöbb helyen, így pl. ott én fixen 20 MHz széles csatornát használnék, mindenki más, aki gyorsan akar kommunikálni, az tudjon 5GHz-t! Mellesleg az Apple ajánlása is ugyanez (ne flam-eljünk, csak kerestem egy kvázi megbízható leírást erről): https://support.apple.com/hu-hu/HT202068 => "A 2,4 GHz-es rádiómód"
 7. sagemcom

  Ha mond valamit a Ransomware, vagy a WannaCry, akkor nem kapcsold be olyan környezetben, ahova kívülről is kerülhet a hálózodra gép! - Nem véletlen, hogy a 30 éves protokoll (ami se nem elég gyors, se nem elég biztonságos) letiltásra került végre Win10-ben... https://blogs.technet.microsoft.com/filecab/2016/09/16/stop-using-smb1/
 8. sagemcom

  És a Mikrotiken nem tudod kikapcsolni az IPv6-ot a WAN oldalon?
 9. sagemcom

  Kedves @Stonerice és @Meki! Én 3 éve használom koaxon a fent említett modemeket. Korábban V1-es modemem volt, azzal volt pár problémám, de egy villám következtében cserélték V2-re és bár a problémáim egy része megoldódott, a Wifi, ... ugyanúgy kifogásolható maradt. DE, mind V1-gyel, mint V2-vel tökéletesen működik az, hogy a Telekom routerébe bedudod a saját, megbízhatónak vélt routeredet + az összes beltéri egységet letiltod a Wifi-t a Telekom routerén és engedélyezed a saját routereden a saját routeredbe dugod az összes egyéb otthoni vezetékes cuccodat és a Telekom routerén a teljes IPv4 port tartományt (TCP és UDP) forwardolod a saját routerednek Én az Ubiquiti cuccok mellett tettem le a voksom és lőttem be a két szintes kecómat. Azóta minden OK! (ezekkel a cuccokkal lehetett IGMP-t is rendesen kezelni, így nálam az IPTV is átmegy a saját routeremen úgy, hogy nem kínozza halálra a Wifis kütyüket, és az IPTV se akadozik, de ez már a level 2! ) Ettől függetlenül a fent leírt scenario tökéletesen működött az Ubiquiti cuccaim előtt is! A dupla NAT-tól ne féljetek, nem fog fájni! Valamint így a két routerrel a szolgáltató általi mondem újraindítás se fog a wifi és a komplett belső hálózat ideiglenes kiesésével járni!
 10. sagemcom

  Ez engem is nagyon zavart! Az egy dolog, hogy nincs Internet, de hogy otthoni hálózat sincs... De mióta a Switch, DHCP, DNS feladatokat nem a szolgáltató routere látja el, azóta én is boldogabb vagyok
 11. sagemcom

  Bevallom őszintén a "nem tudom Bridge-be tenni"-re triggereltem. Mi a konkrét kérdés, mert sajnos nem értettem meg ezek szerint.
 12. sagemcom

  @Danoka_87! Port range-et adsz meg a forward-kor, így ott meg tudod mondani, hogy 1-től 65535 -ig legyen forward-olva.
 13. sagemcom

  Anno ajánlottad ezt a köztagot feszkótüske elkerülésére. Keresek más boltban ilyen okosságot és szeretném tudni, hogy mire kell figyeljek az "F" csatlakozót leszámítva amikor keresek (mert Pécs eléggé kiesik és többe került a szállítás, mint a termék) Illetve van-e értelme földelő vezetékes kivitelűt venni (ami persze drágább, pl: ICA-SP01)? Előre is köszi a választ!
 14. sagemcom

  Szuper! Köszi az infókat!
 15. sagemcom

  Megnéztem az ajánlott terméket. Ez egy "egyszer használatos" köztag? Azaz villám esetén elolvad / megszakad / tönkre megy? Mert ha nem, akkor félek tőle, hogy nem biztos, hogy véd az ellen, amire való lenne... mert elektronikai ismereteim alapján valahova le kellene vezetni vagy el kellene nyelni a túlfeszt/túláramot. Rosszul gondolom?