Gabesz1

Saját router használata

Kérdés

Kedves fórumtársak,

Próbáltam utána olvasni a fórumon, hogy van e lehetőség a Telekomtól kapott routert sajátra cserélni, de sajnos elég kevés sikerrel.

Jelenleg optikai 1000Mgps internet+iptv+hang előfizetésem van. Egy Huawei gpon képes router és egy Dlink ac1200at kaptam hozzá, hogy ezzel valósítsam meg a saját hálózatomat, ennek már jópár hónapja.

Jelenleg a Huawei szolgáltatja a DHCP-t a hálón és a Dlinket nem a WAN hanem az egyik LAN portján keresztül csatlakoztattam. A WLAN-t a Dlink adja, a Huaweien pedig kikapcsoltam. Viszont kinőttem a Dlinket, meg a portokat, ezért eldöntöttem, hogy rendbeteszem a hálómat. Először arra gondoltam, hogy felrakok egy robosztusabb switchet a Huawei alá, meg egy WiFi AP-t, de aztán szögetütött a fejembe, hogy egy brutál SFP portos routerrel kiválthatnám a switchet és csak egy WiFi AP-t kellene ráraknom.

Adja magát a kérdés, hogy kilehet e váltani a Telekomos Huaweit egy GPON képes saját routerrel? Amennyiben nem, van e tapasztalatotok a Huawei esetén bridge móddal, illetve van e tapasztalatotok, hogy mennyire bírja a Huawei a terhelést? Gondolok a belső hálón történő kommunikációra, és az internet felé történő kommunikációra.

Ha már egyszer hozzányúlok a rendszerhez otthon, akkor szeretném teljesen rendberakni, illetve nem szeretném, hogy a Telekomos Huawei router legyen a szűk keresztmetszet a hálózatomon.

 

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

4 válasz erre a kérdésre

@Gabesz1

Igen jól érted. 

Saját routered internet átjáróként való használata során mind NAT, PAT, Pppoe a saját router CPU-jával végzi az ehhez szükséges számításokat, az ONT a passthrough folyamat felé csak az adatokat továbbítja. Sajnos az ONT szoftvere nem az a szint, ami lehetővé tenné, hogy leellenőrizhető legyen felhasználói szinten, hogy az ONT-ban ez igényel e  CPU folyamatot. Valószínűleg csak minimálisat. Az ONT és a saját eszközöd közötti CAT5e vagy CAT6 kábellel való összekapcsolás esetén nem hiszem, hogy bármiben szűk keresztmetszetet jelentene az ONT. 

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

Köszönöm a segítséget @btz. Jól értem, hogy ebben az esetben az IPTV és telefon a szolgáltatói ONT-on lesz elérhető, míg az internetre a saját routerem tudom használni? A pppoe passthrough nem terheli az ONT prociját? Nem válik szűk keresztmetszetté az ONT?

 

 

 

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

Üdv @Gabesz1

Mivel van iptv és hang előfizetésed, ezért nem tudod kiváltani a szolgáltatói ONT-ot. 

Optika esetén nincs bridge mód, használhatsz viszont pppoe passthrough-ot, amivel az ONT-ra kötött saját eszközből teljes értékű internet átjárót készíthetsz. 

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

Hozz létre egy fiókot vagy jelentkezz be a kommenteléshez

Ahhoz, hogy kommentelhess, tagnak kell lenned.

Fiók létrehozása

Hozz létre a közösségünkben egy új fiókot. Igazán egyszerű!


Új fiók regisztrálása

Bejelentkezés

Már van fiókod? Jelentkezz be itt!


Bejelentkezés most