Ugrás a tartalomhoz
  • 0

Dupla router / elosztó. Kérdés


ANorbert

Kérdés

Üdv! 

Szeretném azzal kezdeni, hogy végfelhasználó vagyok, így alapvetően egyáltalán nem értek a hálózatkezelési / építési stb. mesterséghez. Azért regisztráltam ide, és teszem fel a kérdésem itt, mert az ügyfélszolgálattal sajnos nem mentem sokra. 

Adott az a helyzet, hogy nálunk egyelőre (szerintem még jó sokáig :) ) nincs bevezetve az optikai kábel (így nincs lehetőség pld. 1gb/s internetsebbségre), az internetet a társasház megépülésénél bevezetett kábelen kapjuk (cirka 15 éve). Az én problémám az, hogy 2020-ban is képes az állítólag 50 mb/s letöltési sebességű kapcsolat 2-300 kb/s sebességeket produkálni - hozzáteszem wifiről. Ez egy PDF fájl letöltésénél is vicces tud lenni, nem, hogy egy 4k-s videóanyag vagy egy 3 órás vágatlan hanganyag esetében, de megemlíthetjük akár játékokat is. 

A dolog nem túl szakmai magyarázata következik: A lakásban adott három helység, amelyeknél egyenként található egy port. Az évek során a T-Home által biztosított internet hol egyik, hol másik helységbe volt telepítve (értsd a teljes "csomag"), és abból a bizonyos Portból a WAN portba vezetett kábel oldotta meg az internet kapcsolatot (napjainkban is). Korábban nem volt szükség mindenhol vezetékes kapcsolatra, azonaban mára több olyan eszköz is van a lakásban melyek a fentebb említett WiFi sebesség mellett használhatatlanok. Az én kérdésem alapvetően az volna, hogy a szolgáltató (T-Home) által telepített eszköz mellé, van-e rá mód, hogy egy saját eszközt telepítsek (akarom mondani telepítessek) egy másik helységbe, melyet az adott helység portján keresztül a WAN kábelt felhasználva kapcsolok az internetre / szolgáltatóra. Ez azért lenne fontos, mert így nem kéne a fél lakáson átvezetni egy 20 méteres UTP kábelt a végeszközbe (pld.: PC) vagy magába a routerbe / modembe / elosztóba (a használni kívánt eszköz egy ASUS RTN 12+ N300 eszköz, a T-Home eszköze pedig egy ZTE Home Gateway).

Van IPTV és Telefon előfizetés is a csomagban, ha esetleg ez számít. Amennyiben az valakinek segítek a megértésben tudok csatolni képet is a későbbi kommentekben.

Elnézést a megfogalmazásért remélem valamennyire érthető, sajnos kegyetlenül szükségünk lenne egy megoldásra, mivel a fenálló helyzet a munkákban is hátráltat bennünket - bár ilyen sebesség mellett nem tudom miben ne tenné... 

Előre is köszönöm, olthatatlan tudásszomjjal várom az esetleges megfejtéseket!  

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

4 válasz erre a kérdésre

Ajánlott posztok

  • 3

Hello @ANorbert, a válasz röviden nem :(  a  leírtak alapján a Té Zte eszközét bármelyik helyiségben csatlakoztathatod (próbáltad, mindegyikben működik), de privát eszközt csak a Zte-re kapcsolhatsz. az ügyfélszolgálaton kérdezted, nem kérhetsz nagyobb internet csomagot, ami megoldaná a helyzetet? ha nem, akkor marad a vezetékelés vagy próbálkozhatsz egy olcsóbb, de kétsávos routerrel, amit a Zte-re kötsz (a megadott típus nem ilyen). illetve nem tudom, mennyire masszívak a falak, mennyire van wifi dömping, de valószínűleg egy mesh rendszer is segítene (ez a leginkább zsebbe nyúlós)

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

Köszönöm szépen! Az igazság az, hogy nem egészen egy sarok választ el minket az akár 2000 mb/s sebességű csomagtól, nálunk azonban erre nincs lehetőség. Annak idején mikor hálózatújítás volt a lakóházban élő "szakemberek" leállították a kiépítést, mondván, hogy ezt ők szebben és jobban is megtudnák oldani. Ennek közel kerek 3 éve :D. A kiépítéshez azonban megkerülhetetlenek egyes faktorok így a szerződéskötés jóval lassabb, mintha egy kertesházhoz rendelnénk meg. 

Lényeg ami lényeg abból kell kihozzuk a legjobbat amvel rendelkezünk, nagyon szépen köszönöm mégegyszer a segítséget kiválasztjuk a legjobb megoldást a fentebb említettek közül! 

Ui.: Brutális a wifi dömping, ez többek között annak is köszönhető, hogy majdnem mindenki azt a megoldást találta a legjobbnak, hogy extendereket telepítettek - jóllehet, ha mindenkinél ilyen sebességek jönnek teljesmértékben megértem. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: ANorbert
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

Szívesen és igen, akkor a mindenhol jelen lévő, önjelölt "szakértők" miatt jártatok pórul :(

a leírtak alapján akkor szűkíteném, én a helyedben

  • vezetékelnék (legolcsóbb, legstabilabb, és a legnagyobb sebességet ez adja, ugyanakkor a legnagyobb beavatkozás és a legkevésbé tetszetős), vagy
  • beruháznék egy 2-3 darabos mesh rendszerre (ez a legdrágább, de ez adja a legjobb vezeték nélküli megoldást, illetve pofonegyszerűen telepíthető, szükség esetén pillanatok alatt mozgatható). a Ténél úgy látom, most csak a Strong van (nálam AirTies, de a kollégám ilyet használ, meg van vele elégedve). persze a szabad piacról és (ha nem akarsz túl sokat költeni rá, akkor) használtan is mehet
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Köszönöm a választ, azonban ez a megoldás azt eredményezi amit szeretnénk elkerülni, egy x méter hosszú kábelt a lakáson keresztül - akkor nem bajlódnánk másik eszközzel sem, hanem LAN-ból vezetnénk a többi eszközbe egy - egy 20-30 méteres utp-t. Pontosítok a kérdésen és támogatom egy képpel, is hátha úgy érthetőbb, elnézést, mint mondtam korántsem konyítok hozzá. 

A helységekben található portok (vagy alljzatok) így néznek ki, mind a 3 szobában van ezekből, korábban mind a háromban meg is fordult a T-Home eszköze (ergó mind a 3 bevan kötve, abból internet szolgáltatható). A kérdés továbbra is az, hogy megoldható-e hogy a képen látható alljaztba egy másik routert telepítünk, hogy az ne ütközzön a T-Home által telepített eszközbe, és ugyanazt a szolgáltatást biztosítsa. A T-Home eszköze egy másik szobabán ugyanebből az alljzatból szolgáltatja az internetet, WAN kábellel a WAN portjába dugva.

89264799_1496463647190287_2676009717716746240_n.jpg

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: ANorbert
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Új...