dedakkrisz75

ZTE H368N + Synology RT1900ac

Kérdés

Sziasztok!

A segítségeteket kérem az alábbi helyzet optimális megoldására:

Szüleimnél adott egy ZTE H368N, amibe dupla érpáron érkezik a jel, amin keresztül telefon szolgáltatást, internetet és IPTV-t (2 box-szal) vesznek igénybe.

A ZTE nem kielégítő vezeték nélküli teljesítménye miatt egy Synology RT1900ac routert kötöttem a ZTE mögé: ZTE LAN - RT1900ac WAN

A következőket tettem:
1. a ZTE-ben pipát tettem a PPPoE Passthrough mellé: a beállítást kizárólag úgy tudtam menteni, hogy a bejelentkezési azonosítók kitöltve maradnak,
2. majd kikapcsoltam a DHCP-t
3. az RT1900ac felületén megadtam a PPPoE azonosítókat
4. újraindítottam a ZTE-t és az RT1900ac-t is

Ennek eredményeképpen a ZTE-n lévő IPTV box-ok kaptak jelet, úgy tűnt rendben üzemelnek, az RT1900ac is szépen csatlakozott, volt internet és a 'megszokott' 192.168.1.X tartományból osztotta a címeket.

Másnap azzal fogadtak a szüleim, hogy nincs IPTV... meg, hogy a HD csatornák számozása is megváltozott.
Mivel nem ismerem a T szolgáltatásait, nem tudtam erre mit mondani.

Beléptem a ZTE-be, visszakapcsoltam a DHCP-t, majd újraindítottam. Újraindítottam az RT1900ac-t is:
1. azóta van IPTV, bár a HD csatornák faterom szerint nem ott érhetők el, ahol eddig
2. az RT1900ac csatlakozott, azonban a 10.X.X.X-es tartományból osztja a címeket

Az újraindítást követően azt tapasztaltam, hogy miközben az egyik TV-n ment egy random adás, az internet néhány másodpercre megszakadt. Arra lettem figyelmes, hogy a router új címeket osztott minden eszköznek, továbbra is a'10-es' tartományból, de nem ugyanazokat, mint amiket kb. 10 perccel korábban a ZTE DHCP bekapcsolás után.
Ezután, még kb. fél órán keresztül, amíg ott voltam, nem tapasztaltam ezt a cím újraosztás dolgot, de ez az érzésem, hogy ez így nem oké.

Az 'eredeti' felállás (ZTE kikapcsolt DHCP-vel, RT1900ac 'normál' router módban) órákon keresztül tökéletesen működött, majd az IPTV elkezdett akadozni (HD adások eltűntek az 'eredeti' helyükről).

A kérdésem: hogy érdemes konfigurálnom a fenti setup-ot, hogy megbízhatóan működjön minden?

Olvastam olyan variációt is, hogy az IPTV box-okat a router kezelje. A Synology elvileg tud ilyet.
Vagy azokat mindenképpen a ZTE-n kell hagyni bekapcsolt DHCP-vel és a routerben pedig a dupla NAT-olás elkerülése végett a '10-es' alhálózatból vagy a 192.168.2.X alhálózatból osztani a címeket.

Még egy kérdés: tegnap, miután konfiguráltam ezt a rendszert és rendben működött minden, webdav-on próbáltam csatlakozni a router-en lévő NAS-ra, azonban nem épült fel a kapcsolat.

Otthon - egy másik szolgáltató esetén - hosszas kutatás után jöttem rá, hogy hiába nyitok portot a router-en, nem tudok csatlakozni a NAS-omhoz, mert nem publikus címet kap a modemem, hanem privátot. T esetében is ugyanez a helyzet? 1414-et felhívva ez orvosolható?

Nagyon köszönöm, ha végig olvastátok és válaszoltok a kérdéseimre!

Üdv,
Krisztián

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

5 válasz erre a kérdésre

Remek! 🙂👍

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

Szia!

Hálásan köszönöm a segítségedet.

A router-ben beállítottam mindent a 10.0.1.X alhálózatra, nekem ez így tökéletes, a publikus IP végett hívom a Telekomot, a többi rendben.

Javaslatodra a ZTE-ben a PPPoE adatok megadásánál helytelen címet adtam meg, aminek köszönhetően pirosan világít az Internet állapot visszajelző az eszközön, cserlébe a router-em egyből csatlakozik a PPPoE adatokkal.

Még egyszer, köszönöm!

Krisztián

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

Ha a saját routered WAN inerfésze Pppoe kapcsolattal kap IP címet, akkor nincs dupla NAT, mivel nincs kapcsolat a két hálózat között, nem is lehet. Dupla NAT-ról akkor beszélünk, ha a saját eszközöd WAN interfésze a szolgáltatói estköz LAN oldalától kap IP címet DHCP-vel vagy statikusan ugyanabba a tartományba van állítva. Pppoe esetén nem ez történik 

Mivel a szolgáltatói eszközöd és a saját eszközöd is 100.98.XXX.XXX típusú IP címet kap ez azt jelenti, hogy NAT-olva vagy, nincs publikus IPv4 címed egyik eszközödön sem, ezért nem tudod elérni a NAS szolgáltatásait külső hálózat felől. A fent írt email címen vagy telefonszámon kérheted vissza a publikus IP címet. Ha ez megtörténik, utána eléred a NAS-od a megfelelő porttivábbítást követően. 

Javaslom, hogy a szolgáltatói eszközben töröld ki a PPPoE azonosítót (ha nem engedi törölni, akkor írj be egy direkt hibás címet) az ne kapjon semmilyen címet a WAN oldalára. 

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

Szia!

Nagyon köszönöm a válaszaidat.

Az alapfelállás az, hogy a router-em WAN portját a ZTE egyik LAN portjára csatlakoztattam. Pipát tettem a PPPoE Passthrough mellé és kikapcsoltam a wifi-t. A DHCP megy, a VOIP és a rácsatlakoztatott  IPTV box-ok kapnak IP-t, mennek is rendben. A router-ben beállítottam a PPPoE kapcsolatot, az is megy.

A ZTE, valamint a router újraindítását követően, a router a helyi hálózat címtartományát a korábbi 192.168.1.X-ről automatikusan megváltoztatta a 10.0.4.X-ra, hogy ne legyen dupla NAT. Ez számomra teljesen megfelelő. A lényeg, hogy ne legyen dupla NAT.

Jelenleg az IP címek a következőképpen néznek ki a ZTE-ben: a PPP (100.98.A.B),  az IPTV (10.47.C.D) és a VOIP (10.105.E.F) is más-más IP címet kap, más-más DNS-ekkel és más-más átjárókkal. Ezek nyilván rendben vannak.

A helyi hálózat IP tartománya 192.168.1-254-ig tart, a router-em a 192.168.1.4-et kapja jelenleg.

A router-em kapott IP címe 100.98.X.Y, tehát más címet kap, mint a ZTE PPP kapcsolata. Ezek szerint ez egy publikus IP? Az átjáró címe pedig megegyezik a ZTE routing táblájában lévő internet kapcsolat IP címével. DNS-ként a Google 8.8.8.8-as szerverét adtam meg.

Számomra az a lényeg, hogy ne kelljen babrálnom a ZTE-vel, mindent a router-emen kívánok menedzselni fennakadások nélkül.

Akkor ezek szerint minden rendben van a fent vázolt felállással? Várom szíves visszajelzésedet!

Köszönöm, Krisztián

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

Üdv

Pppoe passthrough esetén a szolgáltatói eszközön is működnie kell a DHCP szolgáltatásnak, mivel ha ez nem működik, a TV boxok nem kapnak IP címet. A szolgáltatói eszköz helyi hálózat IP céme lehet ugyan az is mint a saját routeredé. Dupla NAT esetében viszont nem.  Viszont a PPPoE passthrough és a dupla natolás közötti gyors változtatási lehetőség érdekében, jobb ha a PPPoe passthrough esetén is külön LAN címeket használsz. 

Pppoe passthrough esetén a saját eszközön (saját routeren) a wan beállításoknál állítsd be a kapcsolatot Pppoe - re, a PPPoE felhasználó nevet és jelszót itt kell megadni. DHCP-n keresztül helyi hálózati címeket abból a tartományból fogja osztani, amit a saját eszköz LAN-nak megadtál. Például 192.168.1XXX

Pppoe passthrough módban az IPTV boxokat a szolgáltatói eszköz (digitális elosztó) kezelje, erre legyenek rákötve. Dupla NAT esetében IGMP proxy és snooping képes eszközzel van rá lehetőség, hogy a saját routerre legyenek kötve a boxok. Illetve Pppoe passthrough esetén is van rá lehetőség, ha LAN-LAN is összekötöd a saját eszközt és a szolgáltatóit, de ezt nem ajánlom, mert nem minden eszköz képes jól kezelni ezt és könnyen hurok keletkezik a hálózatban. 

Pppoe passthrough esetén a NAS-hoz portot nyitni a saját eszközödön kell. 

Ha a PPPoE-s wan portodra nem kapsz publikus IP címet, akkor a 1414-en vagy a nat@telekom.hu címen kérheted, hogy állítsák vissza a publikust. 

Ha a problémáid továbbra is fennálnak, javaslom, hogy minden egyes beállításról (LAN, WAN) tegyél fel képet, illetve jelezd, hogy melyik eszköznek (szolgálói és saját) mi a LAN IP címe, illetve milyen portokon van összekötve a két eszköz. 

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

Hozz létre egy fiókot vagy jelentkezz be a kommenteléshez

Ahhoz, hogy kommentelhess, tagnak kell lenned.

Fiók létrehozása

Hozz létre a közösségünkben egy új fiókot. Igazán egyszerű!


Új fiók regisztrálása

Bejelentkezés

Már van fiókod? Jelentkezz be itt!


Bejelentkezés most