Ugrás a tartalomhoz
  • 0

Mobilnet és IPv6


LászlóM

Kérdés

Mobilnet-es USB stick és IPv6 tapasztalat érdekelne.
Telefonon az IPv6 /128 címet kap és minden bejövő forgalom tiltva, vezetékes eszközökön /56 és /64 cím, lehet route-olni. link
De mi a helyzet pl. egy Huawei E3372H-320 USB Stick-kel? Milyen IPv6 címet kap? Korlátozva van-e a bejövő IPv6 forgalom? Elérhető kívülről? Tudom route-olni a forgalmat? Mennyire konfigurálható? Sehol semmi infót sem találok.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

3 válasz erre a kérdésre

Ajánlott posztok

  • 1

Mobilnet esetén nem csak egy /128 címed van. A szolgáltató felől van egy PPP interface-ed, ezen kihirdet egy /64 prefixet és ebbe a /64 tartományba küldött csomagokat feléd routolja. (Ez persze nem jelenti azt, hogy mindent meg is kapsz, mert lehet a Telekomnak tűzfala)
Ezt a prefixet te tovább tudod hirdetni, mint ahogy az Android is teszi, ha mobil hotspotot csinálsz.

Bővebben: Extending an IPv6 /64 Prefix from a Third Generation Partnership Project (3GPP) Mobile Interface to a LAN Link (RFC 7278)

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Köszönöm, jó ötlet, a hotspot-ot ki is próbáltam. Először eltűnt az IPv6, mobilnet APN IPv4-re konfigurál vissza, mobilnet kikapcs/bekapcs, IPv6 engedélyez, és IPv6 visszajött, de az IPv4 10.... kezdetű lett, ami nem is CGNAT tartomány. :/ De legalább lett IPv6 hotspot!

A /64 prefix átment a laptopra, lett neki 3 címe is (IPv6, Temporary IPv6 és Link-local IPv6, mindegyik preferred), a gateway is Link-local lett.

Néztem tracert-t a google IPv6 címe felé, úgy tűnt kiment, ipv6-test.com látta a temporary IPv6 címemet, www.ipv6scanner.com ellenben azt mondta egy nyitott portomra, ami másik szolgáltató vezetékes nete és LAN felől látszott, hogy FILTERED. :( Rendes meg Temporary IPv6 címre is.

Elég újonc vagyok IPv6-ban, de ha jól értem a fentieket, a T-nél ez pont nem oldja meg azt a problémát, amiért létrehozták az egész IPv6-ot, azaz hogy az IPv4 elfogyása miatt (CG)NAT-olt gépeket mégis el lehessen érni a netről. :( Remek. Ennek így nem sok értelme van. Ha vezetékes modemem lenne, akkor abban lenne a tűzfal és konfigurálhatnám, de mobilnet esetén ez központi és felejtsem el?

Jók a következtetéseim, vagy totál mellé lőttem?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Új...