sipsza

Tag
 • Tartalmak

  50
 • Csatlakozás időpontja

 • Utolsó látogatás

Minden, amit sipsza posztolt

 1. Sziasztok! Láttam, hogy itt már többen is próbálták a Hurricane Electric 6in4 tunneljét. Én eddig tudok a tunnelen keresztül pingelni tetszőleges IPv6 címet, de az összetettebb TCP kapcsolatok (pl. tls) hamar megszakadnak. Csatolok egy packet capture-t, ami a PPPoE interfészen készült egy https kapcsolatról. Sagemcom F@st 5655v2 AC ONT-t használok PPPoePassthrough módban, fw: SG3G10000494. Az IPv6 dualstack az ügyfélszolgálat szerint nem aktiválható. A 6in4 tunnelt és a tcp kapcsolatot már próbáltam indítani a következő eszközök összes lehetséges kombinációjáról: mikrotik router, openwrt router, linux pc, windows pc. Mindegyiken a legfrissebb szoftver van, ipv4/ipv6 tűzfal/nat/fastpath kikapcsolva. A PPPoE kapcsolatom MTU-ja 1480, a 6in4 tunnel MTU-ját végigpróbáltam 1280-tól 1460-ig. A tcp MSS-t is próbáltam kicsire venni. A tunnelen az 1460 byte-os ICMPv6 echo csomagok egészben átjutnak. Találkoztatok már hasonló hibával? Köszi, Szabolcs
 2. Hogy van-e a közelben szerverük? Nézz körbe egy olyan fórumon, ahol ismerik a játékot, vagy írj megint a supportnak. Itt pl. panaszkodnak egy másik EA játékra, mert messze van a szerver: Where are European servers,,?
 3. Budapesttől ez a szerver 7500 km-re van légvonalban, ezt a fény vákuumban 25 ms alatt teszi meg, oda-vissza már 50 ms, üvegszálban oda-vissza 75 ms. Ez egy elméleti minimum, ami alá akkor sem tudnál menni, ha közvetlen vonalad lenne a szerverhez. Az EA viszont könnyen tudná orvosolni a problémát, ha telepítene pár szervert egy európai szerverparkba. Én nem vagyok meggyőződve, hogy nincs nekik, csak gyanús, hogy egy amerikai IP-t pingeltetnek veled.
 4. A Fifa is ezt a dragonage.gos.ea.com (159.153.64.173) szervert használja? Ez a szerver az USA-ban van, tehát a 115 ms ping nem meglepő. Nincs az EA-nak európai szervere? A "Loss" mező nem azt jelenti, hogy a router elnyeli az átmenő forgalom egy részét, hanem, hogy nem válaszol a neki célzott pingre. Ez nem szerencsés (főleg, ha a többi ICMP csomagot is eldobálja), de nem feltétlenül befolyásolja a játékélményt.
 5. Mobilnet esetén nem csak egy /128 címed van. A szolgáltató felől van egy PPP interface-ed, ezen kihirdet egy /64 prefixet és ebbe a /64 tartományba küldött csomagokat feléd routolja. (Ez persze nem jelenti azt, hogy mindent meg is kapsz, mert lehet a Telekomnak tűzfala) Ezt a prefixet te tovább tudod hirdetni, mint ahogy az Android is teszi, ha mobil hotspotot csinálsz. Bővebben: Extending an IPv6 /64 Prefix from a Third Generation Partnership Project (3GPP) Mobile Interface to a LAN Link (RFC 7278)
 6. A portforwardinghoz: port átirányításos kapcsolatok timeout-al megállnak belső hálózatról
 7. Próbáld meg úgy, hogy üresen hagyod a WAN Host IP Range mezőket. Ha nem engedi, add meg ezt: 0.0.0.0 - 255.255.255.255
 8. Az afraid.org a kérést egy rekurzív DNS szervertől kapja, nem közvetlenül Dávidtól. @Csordás Dávid Az érintett domain neveket ideiglenesen hozzáadhatod a hosts fájlodhoz a kliensen. - ha a "publikusIP valami.hu" bejegyzés segít, a DNS feloldással van gond - ha az előző nem, de a "helyiIP valami.hu" segít, a hairpin NAT nem megy - lehet, hogy egyik sem Akkor lehetne könnyen segíteni, ha csinálnál egy packet capture-t a szerveren és a kliensen egyidejűleg. Abból látszana, ha csomagvesztés történik, és az is, ha egy szerver lassan válaszol meg egy kérést. Mielőtt ilyet megosztanál, tudd, hogy az könnyen tartalmazhat jelszavakat és egyéb személyes adatot.
 9. Az első hop (fe80::e2ac:f1ff:fe21:1f43) egy Cisco MAC címből generált link-local cím, tehát nem a Sagemcom. A Telekomtól három csatornán kaphatsz IPv6 címet/prefixet: - IPV6CP-n a PPPoE kapcsolat kezdetekor: fe80::d - a PPPoE interfészen folyamatosan érkezik Router Advertisement, ami tartalmaz SLAAC-re használható prefixet (2001:4c4e:6:495::/64). - DHCPv6 prefix delegation A Mikrotik RouterOS jelenlegi limitációja, hogy a Router Advertisementből nyert címeket/prefixeket/route-okat nem tudod megnézni sehol. Egyetlen beállítási lehetőség, hogy letiltod a RA fogadását. Ezt teheted globálisan (IPv6>Settings>Accept Router Advertisements: no), vagy interfészenként (tűzfallal eldobod a bejövő ICMPv6 Type 134 csomagokat). A telekomos IPv6-hoz nem szükséges, hogy fogadd az RA-t, szóval, ha más miatt nincs rá szükséged, nyugodtan letilthatod.
 10. A T még dolgozik rajta, vagy már elengedte a ügyet? Majd megnézem, hogy nálam számít-e, hogy mennyi ideje megy az ONT / PPPoE kapcsolat.
 11. Ezt leteszteltem én is. Ha az IPv4 Don't fragment flag nem volt aktív, 1493<= méretű csomagok feldarabolódtak és megérkeztek hozzám (helyes működés). Ha a DF flag aktív volt, 1493<= csomagok elvesztek (eddig helyes működés), de a router, ami eldobta őket nem küldött ICMP Fragmentation Needed üzenetet a szervernek (helytelen működés). Így a Path MTU Discovery nem volt sikeres a szerver felől. IPv6, 1493<= csomagok esetén a szerver kapott ICMPv6 Packet Too Big üzenetet (helyes működés). TCP esetén az MSS clamping megoldja a problémát (legalábbis a tüneteit), és kliens oldalon megvalósítható, pl.: iptables tudja. Szinten TCP esetén, de a szerver oldalon a Packetization Layer Path MTU Discovery segíthet, de nem olyan gyors, mint az ICMP alapú. Linuxon net.ipv4.tcp_mtu_probing . UDP és a ráépülő QUIC esetén nem tudom, mivel lehetne orvosolni a tüneteket.
 12. @TMZ írta, hogy kívülről elér mindent, tehát nincs CGNAT mögött. Neki NAT loopbackre (=hairpin NAT, =NAT reflection) lenne szüksége. Ezt sok router nem támogatja, mert plusz terhelést jelent a router processzorának és a CPU - switch busznak. Úgy tudom, hogy jelenleg a Sagemcom sem. Saját routerrel (ONT PPPoE passthrough módban) ez is és a ping probléma is megoldható. Mondjuk, jó lenne, ha az ügyfélszolgálat felismerné a problémát, és egyből tudná/merné azt mondani, hogy: az ONT nem tudhat mindent; ez pont olyan, amit nem tud; használj saját routert.
 13. Ha átírod a LAN MTU-t, akkor írd át minden eszközön (számítógép, okos TV, mobil, ...). Ha nem akarsz magadnak a jövőben fejfájást okozni, hagyd 1500-on. A WAN MTU maradjon 1492. OpenWrt-n az /etc/config/firewall-ban szerintem azt fogod látni, hogy az mtu_fix (=tcp mss clamping) már be van kapcsolva a wan zónára, ezért is jobbak az értékek, mint a gyári szoftverrel. Mikori OpenWrt van fent? Ha augusztus előtti build, akkor frissíts, mert abban a TCP MSS clamping csak a letöltés irányban működött (bővebben).
 14. Szia! Szerintem ez részben MTU (maximum transmission unit) probléma lesz. Az MTU két szomszédos router közötti link jellemzője, ami azt mondja meg, hogy maximum mekkora lehet egy ott közlekedő csomag. A két végpontnak (a te géped, és pl. a téged kiszolgáló webszerver) akkora csomagokat kell (ajánlott) küldenie, hogy azok az egyik közbenső MTU-nál se legyenek nagyobbak. A közbenső MTU-k minimuma a Path MTU (PMTU), amit a két végpont időközönként meg szokott mérni (PMTUD: Path MTU Discovery). Közted és a google/speedtest közötti legalacsonyabb MTU-val rendelkező link valószínűleg a PPPoE kapcsolat lesz, aminek egyik végen a te routered van, a másikon a T routere a központban (nem a Sagemcom). Tehát a te számítógéped által indított PMTUD-re kell, hogy a te routered válaszoljon, és az, hogy se a számítógépeden, se a routereden lévő tűzfal ne szűrje ki az ehhez szükséges üzeneteket (ICMP). A PMTUD mellett még létezik a TCP MSS clamping. Ez bár a PMTUD-t nem pótolja, elég a routereden beállítani, és nem kell a bolygók együttállása, hogy működjön. Ha meg kell adnod valami értéket: MTU=1492 byte, MSS=1452 byte.
 15. @btz Igen. PPPoE passthrough nélkül is próbáltam egyszer, de úgy még a pingre sem jött válasz, bár arról szerintem a NAT tehetett. L2TP/IPsec passthrough kapcsolót kerestem, de vagy nem találtam vagy nem segített. @Goodman Ha ránézel az ONT felőli ethernet interfészen a csomagokra, látni fogod, hogy a feléd érkező TCP ACK-okat tartalmazó csomagokban hibás a PPPoE - Payload length érték, ezért a PPPoE kliensed eldobja őket.
 16. @btz "Ha nagyon nagyon kell IPv6 akkor használhatsz tunnel szolgáltatót is hozzá." Ez nem teljesen igaz. A Sagemcom ONT-ben van egy bug (fw: SG3G10000494, SG3G10000604), amitől nem tudod a leggyakoribb tunnel típust használni. Lásd: HE 6in4 tunnel, TCP kapcsolat megszakad @Goodman Ez a "gondot okoz az IPv6 a Sagemcomnál" elég nagy kamunak tűnik. A konkrét tüneteket sosem mondják, és az a pár kiválasztott sem panaszkodik, aki elérte, hogy nála bekapcsolják. A "területen sok gondot okozott" kifogást sem értem, úgy is előfizetésenként kapcsolják be. Júliusban azt mondták (itt is, és az ügyfélszolgálaton is), hogy a következő firmware (SG3G10000604 ??) majd megold mindent. Most, hogy már kint van egy újabb fw, maradnak a régi kifogások.
 17. + A NAT magában nem add 100%-os védelmet. A routerem szerint minden eszközömnek van egyedi IPv4 címe, ezért ha nincs más tűzfal szabály megadva és érkezik egy csomag a PPPoE interfészen a 192.168.1.x címekre, akkor vígan továbbítja azokat. Egy rendes ISP persze nem engedi, hogy ilyen történjen, de pl. egy kollégiumi hálózaton megeshet. Aki magának ír IPv6 tűzfal szabályokat, figyeljen, hogy: - ne blokkolja a bejövő DHCPv6-ot, különben a router nem tudja megújítani a prefixet - a hálózat helyes működéséhez engedélyezni kell bizonyos ICMPv6 csomagokat
 18. @Goodman Tudtommal az IPv6 csak a BRAS oldalon van tiltva/engedélyezve, az ONT-ben nem állítanak semmit. Az ONT menüjében nem fog megjelenni IPv6 beállítási lehetőség, de az ezzel kapcsolatos szolgáltatások futnak. Így SLAAC-kel kellene kapnod címet, ha az ONT létesíti a PPPoE kapcsolatot. Ha a Router Advertisementben nincs prefix (vagy egyáltalán nem küld az ONT), hívd fel őket újra. Ha a routered tárcsáz be: @ipv6.telekom.hu szerintem már nem él, használd ugyanazt a kapcsolatot, mint IPv4-re. Mikrotiken a PPPoE profilban engedélyezni kell az IPv6-ot, hogy IPV6CP-n kérjen címet (pl.: fe80::b). Ha nem kapsz címet, de packet snifferrel látod, hogy a routered küld IPV6CP kérést, hívd fel őket újra. Ha eddig megy, DHCPv6-tal a PPPoE interfészen tudsz kérni prefixet. Csak prefixet kérj (címet ne), különben nem kapsz választ.
 19. 2001:4c4e:: . Visszanéztem a logokat, és amióta (január) megy az IPv6, azóta ebből kapok.
 20. Az általad felsorolt oldalakat elérem IPv6-on, de én is észrevettem, hogy július óta az IPv6-os internet elérés nem olyan stabil, mint előtte. Van egy RIPE Atlas Probe-om, ami pingelget szerte az interneten, és aszerint 5% felett van az IPv6 csomagvesztés. (Érdemes megemlíteni, hogy csak az számít csomagvesztésnek, ha a többi probe nagy része eléri a végpontot, de az enyém nem.)
 21. @Halacs Köszönöm a választ! Ping, UDP nekem ment anno, csak a TCP-vel voltak gondok. A hiba szerintem nálad is másból ered, vagy nincs aktív cím az interfészen, vagy nincs felvéve arra fele mutató route. Példa konfig a HE oldaláról: /interface 6to4 add comment="HE IPv6 Tunnel Broker" disabled=no local-address=*.*.*.* mtu=1280 name=sit1 remote-address=216.66.87.14 /ipv6 route add comment="" disabled=no distance=1 dst-address=2000::/3 gateway=2001:470:*:*::1 scope=30 target-scope=10 /ipv6 address add address=2001:470:*:*::2/64 advertise=no disabled=no eui-64=no interface=sit1
 22. Sziasztok! Egy ideje már kint van az SG3G10000604 firmware a Sagemcom ONT-re, de még semmilyen közleményt nem láttam a javított hibákról. Valaki le tudná nekem ellenőrizni, hogy megoldódott-e a probléma? Az én ONT-met időközben visszacserélték a Huawei-re (fw.: V3R017C10S150), amivel gond nélkül tudok 6in4 tunnelt használni, de valószínűleg újból egy Sagemcomot kapok, ha egy nagyobb csomagra váltok.
 23. @blaszlo Szerintem azért nem kapsz IPv6 címet, amiért eddig sem kaptál: a központ nem ad a Sagemcomnak prefixet, így nincs miből továbbosztania. Aki részére a központban engedélyezve volt, az a régi firmware-rel is kapott. A tiltást eddig azzal indokolták, hogy a régi fw nem kezelte rendesen az IPv6-ot, bár ebből én semmit nem tapasztaltam (más igen?). Lehet, hogy megvárják, hogy az ONT-k nagy része megkapja a frissítést, és utána engedélyezik mindenkinek egyszerre. Az is lehet, hogy újból kell kérni előfizetésenként. Firmware changelog elérhető amúgy valahol?
 24. Szia! Kis infó a Wake on Lanról: A géped kikapcsolt állapotban lényegében csak azt figyeli, hogy hallja-e a saját MAC címét egymás után ismételve. Neki nem kell, hogy ez a minta be legyen ágyazva egy jól formázott ethernet, IP, UDP csomagba. A beágyazás azért kell, hogy a köztes eszközök (switch, router) továbbítsák neki a mintát. Ha a felébresztendő és a felébresztő gép egy LAN-on van, akkor elég egy ethernet csomagba rakni a mintát. A cél MAC cím lehet a felébresztendő gép MAC címe, de lehet az ff:ff:ff:ff:ff:ff broadcast MAC cím is. Ha a gép már elég régóta alszik, akkor a switchek elfelejtették, hogy melyik porton van, ezért így, is úgy is broadcastolni fogják a csomagot. Ha a két gép nincs egy LAN-on, akkor minimum egy IP csomagba kell rakni a mintát. Általában UDP/IP csomagba szokták rakni, hogy kényelmesebben lehessen rá tűzfal szabályokat írni. (TCP erre a célra nem jó, mert sikeres kézfogás nélkül nem küldi el a mintát.) Nézzük mi történik, amikor a Sagemcom az alvó gépnek (legyen 192.168.1.2/24) akar küldeni egy UDP/IP csomagot. Ez a csomag egy ethernet csomagban fog utazni, ehhez tudni kell az cél gép MAC címét. Ha a gép már elég régóta alszik, a Sagemcom ARP (Address Resolution Protocol) táblájában már nem lesz benne a szükséges IP - MAC pár. Ekkor a Sagemcom küldeni fog egy ARP kérést, de ezt az alvó gép nem fogja megválaszolni. Lehetséges megoldások. Nem tudom, hogy a Sagemcommal bármelyik is elérhető lenne. statikus bejegyzés a Sagemcom ARP táblájába: 192.168.1.2 - [az alvó gép MAC címe] a 192.168.1.2 helyett a 192.168.1.255-re küldeni a csomagot, így az broadcastolva lesz a LAN-on. Ez biztonsági okokból valószínűleg nem fog menni, hacsak nem veszed fel a 192.168.1.255 - ff:ff:ff:ff:ff:ff ARP bejegyzést. Nem tudom, hogy a TP-Linkkel miért működött eddig. Ott nem vettél fel statikus ARP rekordot? Általában a 9-es portot szokták használni a WoL-ra, mert ha broadcastolva lesz a csomag, szeretnénk, hogy a többi gép ne foglalkozzon vele, és a 9-es hivatalos a ne foglalkozz vele port.
 25. Set Top Box (in hungarian: TV vevőegység, beltéri egység).