szabob

Tag
 • Tartalmak

  30
 • Csatlakozás időpontja

 • Utolsó látogatás

Minden, amit szabob posztolt

 1. Így van. Félreértés ne essék, nem egy torrenthuszár vagyok, aki veri a tamtamot mert nem engednek napi több 100 GB-ot lerántani. Nemes egyszerűséggel a 10 GB-ot 2017-ben nudlinak tartom (otthoni, vezetékes körülmények között), azt kivárom szimpla DSL sebességgel egy vacsora alatt, ha meg ennél többet kell letölteni, gyorsítóval meghal a történet 24 órára. Ahogy korábbi hozzászólásaimban is írtam a tapasztalatokról, napi 20-30 GB tökéletesen kiszolgálta a háztartás igényeit, ennyit kellene csak adni a teljes lelkibékéhez. Ha jobb belátásra térnek, elgondolkozok az újbóli visszaálláson, végül is nem kerül semmibe (max a szerelők fognak kiakadni tőlem, ha meglátják a munkalapon a nevem). Legalább ismét fogom tudni használni teljeskörűen a saját routert, ebben hiába van PPPoE passthrough, egyszerűen a 4G ág teljesítményét nem hajlandó továbblőni. Fő agyrém (kiakadásom tárgya) az egészben továbbra is az, hogy eddig ÁSZF szerint joguk volt korlátozni, konkrét adatmennyiség meg volt határozva, mégse éltek vele. Most átírták egy nyakatekert, megfoghatatlan betűhalmazra és alkalmazzák fix 10 GB-nál ("=nem rendeltetésszerű használat") a lassítást. Ha mindvégig jelen lett volna ez a limit, hozzá se szagolok ehhez az opcióhoz (március elejéig nem is érdekelt, amilyen feltételekkel volt rendelhető). Persze, lehet én vagyok a kényes, mert hozzászoktam a jóhoz... Korábban egy Speedport volt, ment is szépen VDSL-en, de valamiért átraktak ADSL2+-ra. Hybrid Huawei-vel egy idő után megint VDSL-re, akkor pusztult meg a DSL ág, ezért visszakerültem ismét ADSL2+-ra (talán írtam is itt a problémáról). Azt vettem észre, hogy VDSL-en jobban skálázódik a sávszélesség, nem is nagyon tapasztaltam SNR lock-ot, míg ADSL-en rendszeresen könyörögni kellett mikor már csak 6 Mbitre szinkronizált össze, hogy ugyan már, tekerjék vissza a potmétert, mert a HGW szerint ő ismét bírna ennél többet.
 2. Nekem is nőtt a ping a gyorsítóval, BIX felé talán 23-25 körül volt, most 29-31. Holnap jönnek leszerelni a gyorsítót, egyúttal megpróbálom visszarakatni VDSL-re a vonalat, kíváncsi leszek hogy fog alakulni a ping.
 3. Végső soron az online felületen ment egy panaszlevél a Telekom részére. Süket fülekre fog találni, jól tudom, mert a "nem rendeltetésszerű használat" varázsigével csodálatosan lehet takarózni. Ha akarom ennyit jelent, másnap meg annyit... 10 GB-ot nem rendeltetésszerűnek csúfolni 2017-ben nevetséges. Eddig szerepelt limit a szerződésben, nem alkalmazták. Most nem szerepel, alkalmazzák. "Menj haza, Telekom, részeg vagy!"
 4. A mai nap folyamán kijött két szerelő, egyeztettek a műszakis kollégával. Ő azt mondta, hogy a 10 GB-os forgalmi limit miatt tapasztalható a lassulás. Neki elmondtam, hogy ilyen limit nincs se a weboldalukon, se a szerződésben. Nem tudott mit kezdeni vele, javasolta az ügyfélszolgálatot hogy náluk érdeklődjek. A két szerelő elment, hibajegy lezárva. Egyből hívtam a 1414-et, ahol megerősítették a 10 GB-ot. Rákérdeztem, hogyha az ÁSZF-ben "Nem rendeltetésszerű használat" szerepel és semmi konkrét limit nincs megemlítve, akkor nem illene mégis beírni a 10 GB-ot, ha fixen ezen a ponton lassítanak? Szerinte ezt így nem fogják beleírni, tehát íratlan szabályként szerepel napi 10 GB-os forgalmi korlát. Szerintük teljesen normális ekkora röhejes adatforgalmat nem rendeltetésszerű használatnak nevezni. Kiült a döbbenet az arcomra, ezen a ponton megakadt a beszélgetés, elköszöntünk. Jön egy újabb telefonhívás, a gyorsító opciótól ezen a ponton megválok. 10 GB nevetséges, szánalmas, kínos. Ha ennyit kell letöltenem, azt megvárom egy vacsora közben. Többet meg úgyse tudok forgalmazni. Telekom, ezt jól elszabtad!
 5. Hibajegy leadva, kezdődjön a móka! Érdekesség, hogy az ügyintéző is lassulást, szakadozást (?) látott a rendszerben. Nem vagyok benne biztos, hogy 100%-ig megértette a problémámat, de majd csak odakerül egy illetékes elé a nyűgöm.
 6. @Roli82 : Igen, benne, kb. március óta ez a szöveg.
 7. Részemről nem is fogom annyiban hagyni, ez a korlát jelen formájában simán támadható... Ha kell panaszt nyújtok be, hogy számszerűsítsék és tételesen emeljék ki, mikor használtam a hálózatot nem rendeltetésszerűen. Amennyiben 24 óra leforgása alatt a 10 GB forgalom (tehát még csak nem is egyhuzamban) - idézve az ÁSZF-et - "folyamatos, nagy mennyiségű adatnak" minősül, körberöhögöm őket, kézenfogva az NMHH-val...
 8. A várva várt nap... 11/2-t mérek, ideje elkezdeni az asztalborogatást...
 9. @Virus : Inkább a 1414-es ügyfélszolgálatot ajánlanám hibabejelentésre, a weboldaluk - mint a példa is mutatja - nem a megbízhatóságról híres, legyen szó rendelésről/hibabejelentésről/online ügyfélszolgálatról stb.
 10. Ha nincs nálad elérhető 30 Mbit/s-ot nyújtó szolgáltató, akkor 2018 végéig el kell hogy érjen Téged is a gyors net a SZIP-nek hála. Nekem optikázásra 2017 végét mondott a helyi szerelő, próféta szóljon belőle, mert már elegem van ebből a retek DSL-ből.
 11. Szerintem várjuk ki az elsejét, ha megnézitek a jelenlegi ÁSZF-et, abban még szerepel a korlát, a június elsejétől hatályosban viszont már a weboldalon is szereplő rendeltetésszerű használat van. Ha ezután is korlátozni fognak, rájuk borítom a virtuális asztalt, meg megtanul repülni a HGW. Ha valakinek van ésszerű magyarázata arra, hogy mi értelme volt 4 nappal az új ÁSZF bevezetése előtt kilőni mindenkire a limitet, ne tartsa magában...
 12. Beszéltem az ügyfélszolgálattal, sokra nem jutottunk... Napi 5 GB és havi 100 GB-os korlátra hivatkoznak, kérdeztem elsejétől lesz-e változás, erről nem tudtak tájékoztatást adni. Továbbra is maximális a fejetlenség a T-nél a gyorsítót illetően. Elsejét kivárom, de legfeljebb a jövőhét elejéig. Ha marad minden így, akkor az ilyen szinten korlátozott szolgáltatásnak semmi értelme, részemről megy a levesbe. @btz: Restart volt, majd factory reset is. Változatlan minden. Azzal se sikerült konszenzusra jutni, hogy eddig miért tölthettem agyba-főbe.
 13. Új nap, új lehetőségek... gondolná az ember. Ennek ellenére, eddig 0 adatforgalmazás mellett a sebesség:
 14. Részemről nem csinálok ügyet a hűségidőből, más szolgáltató nincs amire válthatnék, így édesmindegy mennyi a rablánc. Aki rákényszerült erre, annál alighanem ugyanez a szituáció. Elvileg még idén várható a megváltó optika, addig kell kihúzni ezzel a nyüves DSL-el. Egy biztos, (nekem) 700 forintot nem ér az ilyen szinten korlátozott gyorsítás. Reggelre visszatért a megszokott sebesség, de ahogy többen is írták, egészen kb. 10 GB forgalomig tartott a mai öröm.
 15. Úgy tűnik, csak elért engem is a korlátozás. Többszöri mérés, más mérőoldalon is ugyanezt dobta, ebből 7 Mbit a DSL teljesítménye: Meglátom mit hoz a június, amikor elvileg kikerül mindenféle korlátozás. De ha törlik, akkor most minek alkalmazzák? Érdekes... Ha így marad, részemről megy vissza a feladónak ez a szolgáltatás.
 16. Engem miután átraktak VDSL-re ADSL2+-ról, akkor halt le a DSL tunnel. Megoldódott ugyan, de legközelebb biztos nem fogok vele szenvedni, elképesztő a T felkészületlensége ezzel a szolgáltatással. Az első ügyintéző egyáltalán nem értette a problémát, azt kérdezte van-e net, mondom igen. Erre ő, hogy akkor mi a gond!? Átkapcsolt egy műszakishoz, egyedül vele sikerült értelmesen beszélni a témáról, bár megoldással nem tudott szolgálni, felvette a hibajegyet a lehető legrészletesebben, meg is köszönte a jelzést. Másnap hív a szerelő, hogy jönne megnézni mi a helyzet... Azt a lekezelő pökhendi stílust nem tudom hogy engedheti meg magának valaki, aki fizető ügyfélnél van, és az csak segíteni akar, hogy rendben működjön a szolgáltatás. Első észrevétele az volt, hogy működik a net, akkor mégis mi a probléma tárgya. Elmagyaráztam, úgy tűnik nem szeretik a szerelők, ha valamit esetleg jobban tudhat az előfizető. Hiába okádta a hibaüzeneteket a logba, hiába terhelte fölöslegesen a 4G-t, az volt az ürge kérdése, hogy minek nézegetem én ezt...!? Ja, jajó. Majdnem elküldtem melegebb égtájakra és zárattam le az egész hibát a fenébe, sikerült uralkodni az indulatokon, és türelmesen tovább magyarázva arra jutottunk, hogy betelefonál a központba. Nem hitte el, hogy az ADSL2+ -> VDSL kavart be, de aztán a központtal visszaállítva ADSL2+-ra a vonalat csodák csodájára ismét müködésbe lépett a tunnel. Ekkorra már ő is normális hangnemet vett fel, csak elárulta, hogy őket (mármint a szerelőket) nem készítették fel erre az eszközre, nem ismerik a menüjét, a működést. Szégyen a T részéről, hogy így vág bele egy szolgáltatásba, aminek az eredménye frusztráltság a szerelő részéről, aki meg mindezt az efin vezeti le. Konklúzió: Rajöttek a központossal, hogy nem kezeli jól a VDSL-t a cucc. Máshova is hívták ezzel a hibával, ott legalább már tudni fogják mit kell tenni...
 17. Tudtommal most sincs magára a gyorsítóra, "csupán" a DSL szolgáltatásra kell vállalni 2 évet. Ez a követelmény régóta megvan.
 18. "mert ha a telekom nem fogja tudni biztosítani a sebességet, akkor a határidő lejárta után elengedi az ügyfeleket kötbér mentesen? " Nem, mert ez a fejlesztés nem csak a Telekomról szól, de még csak nem is a kormányról. EU célja, hogy 2020-ra minden háztartás számára elérhető legyen a 30 Mbit/s. A kormány 2018-ra vállalta ezen cél elérését. Ha a térkép alapján elérhető a 30 Mbit/s, tehát kék pontokkal van jelölve az adott település/utca, akkor az azt jelenti, hogy valamelyik szolgáltató úgy nyilatkozott, hogy ő képes nyújtani ezt a sebességet (még ha csak vezetéknélküli megoldással, az is ér). Előfordulhat olyan eset is, hogy téves adatok szerepelnek a térképen, bár ez a ritkább. Gyorsító opciót miért nem engedik nálatok?
 19. Szia! 10 Mbit lesz a feltöltési sebesség. Folyamatosan működik a szolgáltatás, amint elindítasz egy letöltést, szinte késleltetés nélkül beindul a gyorsító. Nincs korlát (persze ésszerű keretek között - ezt viszont nem tisztázták, mégis mennyinél szólnak az ügyfélre), június elsejétől hivatalosan is kikerül az ÁSZF-ből. Napi 10-30 GB adatot forgalmazok 4G-n március eleje óta, lassítást sose tapasztaltam.
 20. Első ügyfélszolgálatos nem értette a problémát, átkapcsolt egy műszakishoz akivel sikerült felvetetni a hibajegyet, mert nem tudta helyből megoldani. Azóta se működik a DSL Tunnel.
 21. Egyébként a DSL hiánya miatt a teljes mai forgalom értelemszerűen 4G-n bonyolódott, 38 GB-ról van szó és továbbra is teljes sebességgel (30 Mbit/s körül) megy, bontás/szakadás egyáltalán nem volt.
 22. Ma reggel váratlanul átrakták a vonalamat ADSL2+-ról VDSL-re, azóta nem működik a DSL tunnel. Reseteltem az eszközt, Internet oldalon az "Internet_DSL" és "Internet_VDSL " résznél egyaránt megadtam a PPPoE adatokat, de semmi. Csak ez az üzenet ismétlődik a logban folyamatosan: 2017-05-16 22:02:24 System Error DSL network error <406>. 2017-05-16 22:02:24 System Error DSL Tunnel Request do not receive respond. Van valami amit kihagytam/rosszul csináltam, vagy kezdjem el rágni az ügyfélszolgálat fülét? Maga a kapcsolat felépült: Access type:VDSL IPv4 status:Connected Ennek ellenére: LTE tunnel: Up DSL tunnel: Down Bonding: Up
 23. Ennél kissé hosszabb ez a folyamat. Én egy olyan járásban vagyok, ahol papíron tavaly novemberben elkezdődött a kivitelezés, de még egy fűszálat se mozdítottak meg. Ha elkezdődik a tényleges munka, szerintem onnantól számolva is hónapokban mérhető amíg átadásra kerül a hálózat, illetve rendelhetővé válik a díjcsomag (ha eltekintünk az esetleges előszerződéstől). Szerk.: Mármint a városomra értem, hogy nem történt még semmi. Járásban másik településen ki van plakátolva gazdagon, hogy helló népek, itt a Telekom. Azt nem tudom, ott hogy haladnak.
 24. Épp ellenkezőleg, akkor fog hivatalosan is kikerülni az ÁSZF-ből, lásd kicsit fentebb btz kolléga hozzászólását.
 25. Világos, de ez most látványosan lecsökkent úgy tűnik tartósan, miközben a telepítés óta Excellent (45-46?) volt a jelszint és a sebesség is csutkán jött majdnem. Végül is nem dőlt össze a világ, csak érdekes. Lehet az egyre több gyorsítós előfizető hatása!?