Kalimera

Tag
 • Tartalmak

  152
 • Csatlakozás időpontja

 • Utolsó látogatás

Kalimera a fórumon

 • Rang
  Tudományos főtag
 1. ( Kérdés: Mi indokolhatja a szerény kép és hangminőséget? ) Röviden: „Válámi ván, dé ném áz igázi.” (A. I. R.) Részletesebben: Tetszik: Duna World HD IP-s lehetőségek értelmes használata. Például táblagépen a szinkronizált műsorújság, amiből egyszerűen a kívánt csatornára lehet kapcsolni, sok egyéb hasznos és jól működő funkció mellett. Nem tetszik: Az készüléket szereld magad csomagban kaptam. A telepítés hamar megállt (szerintem el se kezdődött), egy piros X volt a képernyőn. Ezzel egy időben megszűnt a vonalas telefon működése, az internet továbbra is ment, pedig a Support szerint nem is volt kapcsolat a digitális elosztóval. Meglepően segítőkész hölgy jelentkezett a megadott számon, és negyedóra alatt minden megoldódott. A mellékelt távirányító borzalmas. A műsorújságban levő távirányító jobban használható, ami játéknak nagyon jó, de mégsem életszerű, hogy táblagépről vagy telefonról működtessem a készüléket. Egy gombnyomást gyakran kettő-háromnak értelmez. A gombok gyakorlatilag ömlesztve helyezkednek el, látszólag minden logikát nélkülözve. Magyarázat helyett a nemrég vásárolt Technisat műholdas készülékhez ilyen távirányítót kaptam: Nagyon alacsony a bitráta, gyakorlatilag a nézhetőség határán van. A HD csatornák képe olyan, mint egy szerencsésebb országban az SD adóké. Mi indokolhatja a szerény kép és hangminőséget? Egyre több helyen érhető el a minimum 30 Mbit/s. Feltételezem, hogy a szolgáltató eszközei is többre képesek. Az osztrákok 10 a németek 12,5-15 Mbit/s bitrátát használnak a HD csatornáiknál. Nem feltétlenül a duplájára kellene növelni, 25-50 %-os többlet csodákra lenne képes.
 2. @zsolee73 Átálltam jórészt UHD-s eszközökre. Az erősítő csak HD képet tud kezelni. Hiába van három HDMI bemenete, üresen kell hagynom. Az UHD-s eszközöknek közvetlenül a tévéhez kell kapcsolódniuk, illetve egy 4K-s Switcher segít abban, hogy négynél több készüléket is hozzá lehessen kapcsolni. Ezért kapja az erősítő most már csak a hangot pl. a tévétől. Hang kezelésben továbbra is profi (TrueHD 7.1 Atmos). A térhatást beállítva néhány csatornának nagyon fura hangja van, és szerintem nem 5.1-esek. Majd kipróbálom egy biztosan 5.1-es adásnál.
 3. (A hangsáv váltást megtaláltam.)
 4. Nem terveztem felvételt, máshogy oldom meg. A „térhangzás” meglepett, 2000 előtt vásárolt tévékben volt ilyen. Nem találom a Dolby Digital preferencia beállítást és az eredeti nyelv illetve a több hangsáv közötti választási lehetőséget. Lehetséges, hogy nincs is?
 5. Megérkezett a TTI STB-3112 CDA készülék. Nincs hangerő beállítási probléma.
 6. Évekig ragaszkodtam ahhoz, hogy az erősítő HDMI csatlakozóit használjam, a tévén így nem kellett a HDMI bemeneteket váltogatni, de ez a megoldás értelmetlenné vált, mert csak HD-re alkalmas. Pár hete lefokoztam az erősítőt, csak az optikai bemenetei kapnak jelet. Ha ilyen IPTV-s készüléket kapok, a javasolt megoldást alkalmazom. Jó, hogy erre felkészítettetek, legalább ma délután nem ér meglepetés. (Azt azért továbbra is furcsállom, hogy 2018-ban létezik olyan tömegesen használt eszköz, aminél a HD csatornák némák vagy maximális hangerőn szólnak, miközben az SD-ken normálisan lehet szabályozni.)
 7. „Nálam az SD csatorna hangerejét a box távirányítójával 0 és 25 között lineárisan tudom változtatni. A HD csatornáknál azonban az a helyzet, hogy a 0 hangerőn nincs hang, 1 és 25 között viszont egyformán teljes hangerő van.” Most ez komoly vagy csak valami vicc akar lenni? Megrendeltem az IPTV-t, igaz az ügyintéző felhívta a figyelmemet, hogy van egy 14 napon belüli következmények nélküli lemondási lehetőségem is. Lehetséges, hogy olyan eszközt kapok, ahol a HD csatornák némák vagy maximális hangerőn szólnak? Az utóbbi 15-20 évben tucatnyi műholdas és földi digitális készüléket használtam és egyiknél sem fordult elő a „HD csatornán egyáltalán nincs vagy maximális a hangerő” esemény. Egyes csatornáknál vannak kisebb nagyobb szintbeli eltérések, de arról még nem is hallottam, hogy csak SD csatornán lehet hangerőt állítani. "Azokon a csatornákon, ahol digitális a hang, sokkal magasabb az audio jelszint, mint azokon, amelyeknél sima. " Mi a sima hang? (A digitális ellentéte az analóg lenne, de az már csak nincs benne.) DD / DTS helyett sztereó esetleg egy csatornás?
 8. 4K

  @btz Csak azért raktam ki a képeket, hogy kiderüljön, 3 FTA UHD műholdas adó már most is van. Ilyen képpontszám esetén az emberi szem érzékenysége miatt kellő távolság és elegendő méretű kijelző szükséges (49"-on kb. 1,75 - 2,5 méter). 6"-oson még a HD se megy át, nem látod, mert nem tudod megkülönböztetni a pontokat, akkor sem, ha a kijelző fizikailag alkalmas rá. Nemcsak műholdas forrásra alapozok. A TRT4K pl. erősen felhős vagy esős időben Eger közelében nem is fogható.
 9. 4K

  @btz TX-49FX780E Panasonic UHD tévén átjön ...
 10. Féléve kötötték az optikát és a sokadik (nem második vagy harmadik) cserénél tartanak. Mi a jó minőség? Bekötik, használom (hónapokig vagy évekig) gond nélkül. Az nem lehet jó minőség, amit félév alatt sokszor cseréltek. (Pár hete nyugdíjaztam a 15+ éves Vantage műholdas + földi digitális készülékeimet, amelyek továbbra is működőképesek. Arra számítok, hogy a két új Technisat is 10-15 évig működik szerviz nélkül, mint a Vantage.)
 11. Gondolkodom a megrendelésen, de … Pár házzal arrébb szinte hetente romlik el a három közül az egyik eszköz. A fórumot olvasva is gyakori eset. Nem szeretnék havonta egy-két alkalommal csereeszközre vagy javításra várni. Miért nem használnak jobb minőségű megbízható eszközöket? Miért nem engedik meg, hogy a saját eszközeimet használjam?
 12. 4K

  13E
 13. Nem kell megvárni az üzletkötőt! A pontos címedet beírva itt is látod, ha már köthető és megrendelheted interneten: https://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/otthoni/dijcsomagok A 1414-en is tudni fogják, és ott is megrendelheted. Nálunk is közel 3 hónap telt el ...
 14. @MCMLXXXII Ha csak egyirányú kapcsolat kell (az anyagaidat akarod elérni), akkor egy egyszerű web szerver jobb megoldás. Pl.: Abyss Web Server X1 (is absolutely free!) https://aprelium.com/ Csak a web szerveres gépnek kell fix IP címet adni a helyi hálón, és a 80 portort erre továbbítani. (Filezilla: Nálam nem a port továbbítás volt a gond, hanem a titkosítás mód beállítása.)
 15. Javítva: 1 kép: 4 MB ; 32 Mbit 1 Mbit-es feltöltésnél 32 másodperc 10 kép: 40 MB ; 320 Mbit 1 Mbit-es feltöltésnél 5 perc 20 másodperc 1 kép: 4 MB ; 32 Mbit 5 Mbit-es feltöltésnél 6 másodperc 10 kép: 40 MB ; 320 Mbit 1 Mbit-es feltöltésnél 1 perc 4 másodperc 1 kép: 4 MB ; 32 Mbit 200 Mbit-es feltöltésnél 0,16 másodperc 10 kép: 40 MB ; 320 Mbit 200 Mbit-es feltöltésnél 1,6 másodperc