Kalimera

Tag
 • Tartalmak

  365
 • Csatlakozás időpontja

 • Utolsó látogatás

Minden, amit Kalimera posztolt

 1. Telekom hűségprogram: Egy kedves hölgy keresett a hűségem lejárata előtt pár nappal. Mivel igen régóta ügyfél vagyok vállaltam az újabb egy évet változatlan feltételek mellett. Sajnos a visszamondási lehetőség után tudatosult bennem, hogy ez egy burkolt áremelés. Már az első évben a hűség kedvezmény figyelembevételével is minimális veszteséggel zárok. Minden további évben újabb 2400 forint ajándékot kap tőlem a Telekom az egy éves hűségemért. Nem olyan nagy összegről van szó … A Telekomnak megéri havi 200 forintért átverni a sok tíz éve hűséges ügyfelet? Ha nem vállalok hűséget, elvileg marad a jobb ár, vagy ez is megváltozott már?
 2. @btz Nem tudom miért kerestek meg, csomagot nem váltottam, megfelelőek az aktuális (Hoppá plusz vezetékes telefon és 1000/1000-es internet) szolgáltatások. Változatlan feltételekkel kértem a hűségvállalást. Nem merült fel bennem, hogy már az első évben ráfizetek ... Azért írtam meg az esetet, hogy ezután hűség vállalásnál mindenki ellenőrizze, hogy pontosan milyen feltételeket kap. A hűség vállalás nem feltétlenül jelent előnyt. Az egy éves hűség vállalása 10 év alatt kb. 25 ezer forintomba kerül a figyelmetlenségem miatt. Amit igazán nem értek, hogyan ajánlhat a Telekom rosszabb feltételeket azért, ha valaki vállalja, hogy egy évig biztosan nem vált szolgáltatót?
 3. @btz Elképzelhető, hogy figyelmetlen voltam. Nem olyan nagy összegről van szó, magát az elvet nem értem. A hűség elvileg win-win alapú, nem csak az egyik félnek előnyös. Miért keresnek meg telefonon, hogy vállaljak újabb egy év hűséget, ha ezért ezután többet kell fizetnem?
 4. Milyen alapon nem lehet felvenni egy fizetős csatornáról, és a rögzített műsorban szabadon lépegetni? Hogyan mehet bele ilyen feltételekbe a Telekom?
 5. Adott kettő elvileg teljesen azonos asztali Windows 10-es számítógép. Azonos hardver szoftver és beállítások. (A hálókártyák kb. 100 paraméterét is megnéztem, teljesen azonosak.) Még az energiatakarékosság paraméterei is megegyeznek. Az egyik gépen tartósan 950 Mbit/s körüli a sebesség, míg a másikon alig megy 300 fölé. (A harmadik gépen ami egy laptop szintén 950 Mbit/s körüli tartósan a sebesség.) Volt már: - port csere - kábel csere - közvetlen bekötés a digitális elosztóba - kontakt tisztítás Változás nem történt. Valami ötlet, hogy mit kellene még megnéznem? Azért is írtam be a rejtvényt, mert egy géppel nehéz eldönteni hol lehet a hiba, de ebben az esetben szinte biztos, hogy a lassú gépben van valami, csak elfogytak az ötleteim. Mi okozhatja a stabil sebesség harmadolást? (A hálókártyákat még nem cseréltem meg, hogy azzal esetleg átmegy-e a hiba a másik gépre.)
 6. Az elején szintén kaptam Invalid IP Addess hibaüzeneteket, de nem emlékszem pontosan, hogy mivel léptem át. Talán a csillag ... Ilyen paraméterekkel működik: Az FTP csak technikai, hogy egyáltalán engedi-e felvenni. Arra az időre engedélyezem, amíg valóban használom, ami nagyon ritka. A másik probléma a 192.168.1.10 fix IP cím lehet, amibe az előző Sagemcomnál belefutottam, így itt ezzel már nem is próbálkoztam (ezért lett 100 illetve 200 a vége): Elfogadta a 192.168.1.10 fix IP címet, pedig nem esik a tartományba, de nem jól működött.
 7. @btz Lehet változtatni a letöltendő tesztadat méretét a Speedtest CLI programnál? Nem látom a paraméterek között, de lehetséges, hogy csak nem értem. Mit érdemes használni, ahol nagyobb mennyiségű adat is beállítható? Nem vagyok sebességmérés mániás, csak érdekelnek a lehetőségeim a sok éves PC miatt, utána elengedném a témát. Vannak olyan oldalak, ahol nagyobb méretű fájlok gyorsan letölthetőek, és közben meg lehet nézni a tényleges sebességet? A maximum 300 Mbit-esnek mért gépen "jó helyről" 70 MByte/s fölött is jött az anyag tartósan. A harmadik perc végén a processzort felvettem 100%-ra a maximum 75%-ről. A függőleges szaggatott vonalak az egy perces osztások.
 8. A megoldás: Elkövettem a legnagyobb hibát, amit egy informatikus tehet. Hittem a Speedtest CLI programnak, mert olyan jó számokat (950 Mbit/s) hozott az egyik régi gépre, és nem hittem el a lényegesen rosszabb (300 Mbit/s) értéket a másik gépnél. A Speedtest CLI időnként „hazudik”, bizonyos körülmények között nagyon nem mér pontosan. A tényleges letöltéseknél és más sebességmérőknél a kettő gép közel azonosan (450-550 Mbit/s) viselkedik. A 10 év nagy idő, hiába csak az alaplap és a processzor régi. A „jobb” gép sem képes 950 Mbit-re és „rosszabb” is többet tud 300 Mbit-nél. Szóval a sebességmérések eredményeit csak némi fenntartásokkal fogadjátok el ...
 9. Kipróbáltam nagyobb anyag másolását laptopra a két PC-ről hálózaton keresztül. Mindkét gépről 115 MByte/s sebesség körül másolt. Kizárnám a hálókártya hibát. Mitől lehet az internet sebesség mégis a harmada?
 10. A régi gépek főbb paraméterei: Asus M4A785D-M PRO (2009) AMD Athlon II X2 240 (2009) 8GB DDR2 memória (2017) Egy másik fórumon javasoltak szerint a hálózati kártyáimat PCI-ról PCIe-re cseréltem. Most nincs 1000/1000 internetem, de a hálózatos másolás SSD-ről SSD-re 100-120 MByte/sec sebességgel megy tartósan, a korábbi 50-60 MByte/sec helyett. Régi hálózati kártya: D-Link DGE 528T PCI Új hálózati kártya: Digitus DN-10130 PCIe (kb. 4000 forint, más típus akár fele áron is beszerezhető) Régi gépeken nem túl nagy befektetéssel jobban használható a gyorsabb internet, a gépek közötti másolás is jóval gyorsabb és a hálózatos médialejátszásnak is nagyobb a tartaléka.
 11. @Nicola Egy HP LaserJet Pro M12w nekem is nehezen ment. A leírás alapján nem működött. Kb. két éve telepítettem. Arra emlékszem, hogy meg kellett keresnem az IP címét, és annak a segítségével már simán ment. Csak ezt elfeljetették a leírásban megemlíteni.
 12. (Az 1024-es szorzóval nem akartam tovább bonyolítani a kérdést.)
 13. @McBelaba Keverednek a mértékegységek. MByte vagy Mbit? 500 MByte/s = 40000 Mbit/s = 4 Gbit/s (480 Mbit/s a PCI kártyákkal is megvolt.)
 14. @McBelaba Az 50-60 MByte/sec is "gigás", a 100-as maximum 12,5 Mbyte/sec lenne.
 15. Kártyacsere? Hardver hibát nem lehet szoftveresen javítani, vagy legalábbis igen ritkán.
 16. @Sanyi85 Mi indokolja azt, hogy nem bízol a szolgáltató eszközében? Van valamilyen különleges feladat, ami azzal nem megoldható? Ha minden megfelelően működik, felesleges piszkálni. A közbeiktatott eszköznek IGMP (Internet Group Management Protocol) képesnek kell lennie az IPTV miatt. A korábban használt eszközeidet nem kell kidobni. Használhatod hozzáférési pontként vagy Switchként.
 17. Telekom platform független csatornasorrend
 18. Elküldtem emailben a kérdésemet a webes üzenetküldőnél nem látható Captcha kód miatt. (Update: már kiszedték a nem működő ellenőrző kódot.) Mi alapján dől el, hogy egy adott helyi tévé melyik településeken nézhető IPTV-n? (Pl. Egerszóláton az egri és a miskolci is ...) Érdemi válasz: MERT ÁSZF 1414-en javasolták, hogy írjak üzenetet, és akkor biztosan érdemi választ kapok. A webes üzenetküldő nem használható. Az emailre egy nap alatt megkaptam a rövid és tömör semmitmondó választ.
 19. Mi alapján döntik el, hogy a helyi tévéket egy előfizető láthatja vagy nem? A szomszéd településeknél még megy Egertől 18 kilométerre, nálunk nem 3 kilométerrel távolabb. A legközelebbi helyi tévét illene engedélyezni. Sőt pl. egy Heves megyei településen az összes területi tévét látni kellene. Nem a teljes országos kínálat érdekel. (Interneten számítógépen meg tudom nézni, és azzal szintén adatforgalmat generálok.)
 20. @Roli82 Egyik archív tévéből kikerülő csatornáért sem sírok, de nem nagyon értem a Telekom koncepcióját. Az archív tévé azért lenne, hogy aki lemaradt valami számára fontos (Nekem az RTL Klub nem fontos, de másoknak meg valószínűleg igen. Lesz cserébe RTL Most+ hozzáférés a Telekom előfizetőknek?) műsorról pótolhassa, esetleg az ismétlés előtt belenéz, hogy érdemes-e leülni a tévé elé. Az egész teljesen véletlenszerűnek tűnik. Egy csatorna vagy bennevan, vagy nem. Egy műsor vagy visszanézhető, vagy nem. A visszanézhető csatornák száma, a műsorok mennyisége és a technikai minősége is hagy némi kívánnivalót. Ilyen lesz a felhős rendszer is?
 21. @sapirita1988 Várd meg a javítást. Ennél többet nem kell tenned. Felénk másnap jönnek, egyik ismerősömnél pl. az év utolsó napján cserélték. A hangerőt a távirányítóval esetleg maximumra állíthatod. A némítás állapot nem látszik csak pár másodpercig a gomb megnyomása után! Az áramszünet esetleg ebbe is bekavart, nullára állt vagy elnémította.
 22. @sapirita1988 Az áramszünet után nem volt hang? A Tatung set-top-box-ot is áramtalanítani kellett volna (legalább fél percig), nem újrainditani a menüből. Ha gondolod, ezt még megpróbálhatod. A bekapcsolás után eltelik némi idő, mire üzemkész lesz. Persze ezzel nem neked kellene ennyit foglalkoznod. Felénk (Eger környéke) sokkal rendesebbek, mindenkinek szó nélkül cserélik, ha bármilyen probléma adódik. Egyik ismerősömnél néhány hónap alatt hatszor jártak. Nálam még nem volt senki. A Tatung set-top-box-ot is futár hozta szereld magad csomagban. Másfél év alatt egyetlen problémám sem volt vele.
 23. Az áramszünet után nem volt hang? Mindent megtettél, amit lehet. Jelentsd be hibára. Visszaolvasva korábban is előfordult, hogy Samsung tévéken nem volt hang. Eredményezhette a set-top-box szoftver frissítése is, hogy újra előjött a probléma. Még egy utolsó tipp: Ellenőrizd le hogy a set-top-box tévé összekötőkábel rendesen ("ütközésig") csatlakozik-e.
 24. Az informatikai eszközök sajátossága, hogy időnként határozatlan állapotba kerülnek saját maguktól vagy valamilyen egyéb jelenség hatására. Ilyenkor különféle problémák jelentkezhetnek. Az informatikus első kérdése: Próbáltad már kikapcsolni és újraindítani? Ami estünkben áramtalanítást jelent, tehát nem készenléti helyzetbe kapcsolást. Ha jól étem ezt a telekomos set-top-box esetén már megtetted. Ugyanezt kellene tenni a tévével is. Ilyenkor minden alaphelyzetbe kerül, és szerencsés esetben a probléma is megoldódik. Biztosan kipróbáltam volna, hogy más eszközt ugyanarra a HDMI bemenetre kötve van-e hang. Nálam a Set-Top-Box optikai kimenete egy hangprojektorra megy, azzal is tudnám tesztelni, nemcsak a tévével.
 25. A Magyar Telekom kedvező árú triple-play csomagot vezet be 406 településen. Telekom Triple Play 2019-12-02 Lehet már részletesebb információt kapni róla? Főleg az érdekel, hogy módosítható-e a 6350 Forintos ajánlat. Széles műsorkínálatot nyújtó televíziós csomag (139 csatorna, ebből 32 HD csatorna). Nagy sebességű internetszolgáltatás (optikai hálózaton 150/50 Mbps maximális és 60/25 Mbps garantált le- és feltöltési sebesség, ED3 kábelhálózaton 150/5 Mbps maximális és 15/1 Mbps garantált le- és feltöltési sebesség). Vezetékes telefonszolgáltatás, amelynek keretében a belföldi vezetékes és mobil hálózatok 5 Ft-os kapcsolási díj mellett 5 Ft/perc-ért hívhatók. Pl.: 300/75 150/50 helyett Hoppá Plusz alaptelefon helyett Tévéhez felvétel képes eszköz.