SafranyFerenc86

Tag
 • Tartalmak

  62
 • Csatlakozás időpontja

 • Utolsó látogatás

Minden, amit SafranyFerenc86 posztolt

 1. Van nekem ez a csodás Sagemcom F@st 3686AC kábelmodemem, amit a T adott a szolgáltatáshoz. Minden az internetre csatlakozó eszköz arra van rákötve/ wifijére van rácsatlakozva, nincs extra modem a lakásban. A DHCP szerverével kapcsolatban lenne néhány kérdésem: December/január óta minden egyes alkalommal, amikor új IP címet kínál fel a számítógépem részére a kábelmodem DHCP szervere, 20 másodpercre megszakad az internet. Van valakinek esetleg valami ötlete, hogy miért van ez? Az eseménynapló szerint minden eszköznek külön IP cím van felkínálva, így nem hinném, hogy ütközés lenne. Mivel ez roppantul zavaró dolog, beállítottam, hogy hetente járjanak le a használatban levő IP címek. Miért kell egy napon belül legalább 6 alkalommal ugyanazt az új IP címet felkínálnia a DHCP szervernek, amikor az előzőt 24 órán belül fogadta el a számítógépem, tehát a közelében sincs annak, hogy lejárjon? Gondoltam rá, hogy kikapcsolom a DHCP szervert és manuálisan adok IP címet a kábelmodemre csatlakozó minden eszköznek MAC cím alapján, de erre nem találtam lehetőséget. Lehet egyáltalán ilyet csinálni a Sagemcom kezelőfelületében vagy csak én vagyok a vak és nem találom?
 2. Az lesz, köszönöm a segítséged
 3. Na, túl hamar beszéltem. Még mindig ugyanúgy megszakad az internet, de annyit javult a dolog, hogy már nem minden egyes felajánlott IP cím után.
 4. Köszi a tanácsot, lereseteltem a hgw-t. Most az alap egy órás lejárati időt meghagytam az IP címeknek, egyelőre jónak tűnik, de majd figyelem még.
 5. Nálam általában 100-110 Mbit/sec-mal jön le Steamről a letöltés, de néha ha jó napja van, akkor felkúszik 250 Mbit/sec-ra is.
 6. Azért szánalom, hogy ennyire büdös a munka a szerelőknek, hogy folyamatosan össze-vissza hazudozni kell a kedves ügyfélnek...
 7. Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni a következő gondommal kapcsolatban. Egy héttel ezelőtt elkezdett a Telekomos internetem rakoncátlankodni. Először multiplayer játékok közben vettem észre packet lossra utaló jeleket, majd Skypeon is elkezdett szakadozni a videohívás és a böngészőben is volt, hogy lassan töltöttek be a weboldalak, vagy el sem tudtam őket érni. A háztartásban az összes internetre csatlakozó eszközt érintette a gond, ha kábelesen voltak csatlakoztatva az internete, ha Wi-Fi-n keresztül. Volt, hogy az IPTV is szinte használhatatlan lett, csatornaváltáskor kimerevedett a kép, a csatornaváltó menü elkezdett tölteni, majd 1-2 perc múlva váltott csatornát. Gyorsan előkaptam a pingplottert megnézni, hogy hol lehet a hiba és a mérések eredménye mindig az volt, hogy a 2. hoptól kezdve végigment a packet loss, bármelyik weboldalt ellenőriztem. A sima Windows parancssoros pingeléssel is látható a csomagvesztés. Többször próbáltam áramtalanítani és újraindítani a digitális elosztót, de a probléma folyamatosan visszajött. Másnap felhívtam az ügyfélszolgálatot, hogy bejelentsem a problémát. Az ügyfélszolgálatos azt mondta, hogy ők nem érzékelik a problémát de újraindította a digitális elosztót. A packet loss sajnos visszatért, majd kaptam egy SMS-t, hogy kiküldik a szerelőt, hogy kicserélje a kb. 2 éves D-Link elosztót egy Sagemcom F@st 3686-ra. Fél napig jó volt a kapcsolatom, de sajnos azt vettem észre, hogy időközönként gondol egyet az egész, visszatér a csomagvesztés és ismét használhatatlan az internetem, majd 20-40 perc múlva olyan hirtelenséggel el is tűnik. Mivel nem fix időközönként tapasztalom a problémát nem tudom hogyan lehetne jelezni az ügyfélszolgálat felé a gondot. Ha ki is küldenek egy szerelőt, hogy nézze meg a problémát személyesen, nincs rá garancia, hogy pont akkor lesz csomagvesztés a hálózaton. Mellékeltem egy-egy képet a tegnapi és a mai pingplotter mérésről.
 8. Mikor van bent valami technikus vagy hozzáértő az ügyfélszolgálaton, akivel talán érdemben lehetne beszélni?
 9. Majd délután/estére fog elszállni, mint ahogy szokta, éjfél-12 között jó szokott lenni...
 10. Ayy, már egyből lezárják a hibajegyet azzal, hogy hívjam fel a szuperszervizt, mert nincs semmilyen probléma a szolgáltatásban. Jó, felhívom őket, ott rohad el az a 4,5k Huf, csak csinálják meg a netet. A szuperszervizes kolléga meghallgatott, majd arra jutottunk, hogy csak a szolgáltatás a rossz, hívjam fel az ügyfélszolgálatot.
 11. Már évek óta Frankfurtban van az EU1 pont úgy, mint a Twitch EU-s szerverparkja. Épp ezért használhatatlan mindkettő.
 12. Ha nem a T-nél van a hiba, hanem annál a szolgáltatónál, akié az összekötő vonal, akkor a T is csak rugdosni tudja őket, hogy csinálják már meg.
 13. Igen, úgy néz ki valóban csak Pest-Frankfurt között van hiba, ma kicsit jobban ráértem ezzel foglalkozni és pl. Amszterdami szerveren nincs ilyen eredetű packet lossom.
 14. Szerintem itt nem lekorlátozásról van szó, hanem megint peering probléma van valahol Mo. és nyugat között, orosz meg japán VPN szerverrel gond nélkül megy minden streamTwitchen full HD-ben, nincs pufferelés meg akadozás.
 15. Csókolom! Félve kérdezem, hogy megint peering probléma van? Twitch nézhetetlen, a játékokban olyan packet loss (nem, ez most nem az én magán problémás packet lossom) van, hogy öröm nézni.
 16. Alakul ez, lassan ott tart az egész, mint tavaly novemberben.
 17. Na erről ennyit. Az a 18:10-20:05-ös időintervallum elég gyengének tűnik. Gondoltam rá, hogy rárakom az erősebb csillapítót, de akkor a feltöltés túl erős lesz, meg amúgy is viszonylag normális értékeket ír ki a HGW.
 18. Szerintem pont úgy jártál, mint én régebben. Villám hirtelen becsapott a szomszédságban, aztán az UTP kábelen keresztül kapott a hálózati port egy kis feszültséget ami nem tetszett neki és elszállt a routeren a port az 1. esetben, meg az alaplapi hálózati kártya a 2. esetben. Ha van másik port a routereden, akkor próbáld meg abba átdugni a kábelt és úgy megnézni, hogy működik-e.
 19. Na akkor a tisztánlátás kedvéért: ha nem üzleti titok a dolog, akkor megmondanád nekem, hogy a pingelésemben a 2. hop a 10.226-tal kezdődő IP címmel a HGW IP címe után után mi lehet? Nincs semmi extra modem az itthoni hálózatban, minden egyből a HGW-be megy.
 20. Nézd a dolgok jobbik oldalát, nálad legalább megcsinálják, ha bejelented nekik.
 21. Na megjöttem közben, csak úgy gondoltam inkább várok pár napot mielőtt bármit is írok. A helyzet a következő: Az utóbbi 3 napban a CMTS-nél összesen kb. 60 eldobott csomagot mutatott a mérés, de ezek közül ahogy néztem egy sem ment végig, szóval letudtam mérési hibának. Nappal nagyon szép az egész mérés, esténként néha gyengélkedik a 3. hop (tge0-3-1-0-503.er1-szeged.net.telekom.hu) illetve a szerver is amit pingelek, bár ez lehet csak a terhelés miatt van. Összességében 1-1 ritka alkalmat leszámítva nem érzékelhető semmi probléma online játék közben sem az esti órákban. A letöltési jelszintek esténként 8-9 dBmV alatt vannak, a feltöltés meg 42-45 dBmV között van jelenleg, télire lehet érdemes lesz beszerezni egy erősebb csillapítót a hidegebb időkre való tekintettel. Hogy a továbbiakban is ilyen marad-e, vagy sem, azt nem tudom, egyelőre meg vagyok elégedve a csillapítós megoldással. A Telekomos ügyfélszolgálatot és szerelőket nem óhajtom minősíteni, amelyikük őszintén megpróbált segíteni, azoknak köszönöm, de mai napig nem orvosolták a problémát és a végén megkaptam tőlük, hogy nálam van a hiba, a jelszintekkel semmi baj sincs és ők nem tapasztalják a csomagveszteséget. A fórumtársaknak is jár a köszönet, főleg anonymusnak és Roli82-nek, hogy nem küldtek el a búsba, hanem segítettek hónapokon keresztül. Innentől lezártnak tekintem az ügyet, feleslegesnek látom az ügyfélszolgálat "zaklatását" azzal, hogy szintezzék be rendesen az utcában a vonalat, volt már rá idejük épp elég. Mondjuk amilyen szerencsém szokott lenni, most hogy ilyen szépen leírtam ezeket, tuti megint megeszi a fene az internetet. Lehet jövök még majd ide "balhézni". Ha a vonalon van a problémád oka, és a másik szolgáltató is ugyanazt a vonalat használja, akkor marad minden ahogy van.
 22. Megjött a csillapító, beszereltem a kép alapján, most ilyenek lettek a jelszintek. Ráengedtem megint a mérést, majd figyelem, hogy este lesz-e packet loss, vagy tényleg csak a ratyi jelszintek okozták a problémát.
 23. Én nem egyszer mondtam a szerelőknek aki kijöttek, hogy a jelszintekre nézzenek már rá, erre elküldtek azzal, hogy "ááá, azokkal minden rendben van, most lett megcsinálva a vonal az utcában" (egyszer láttam, hogy csináltak neki valamit még február környékén, de itt vannak a képek a topikban, hogy most is milyen a jelszint)
 24. Még egy kérdésem lenne, mielőtt megrendelem a csillapítót: ha pl. egy -6 dB-s csillapítót veszek, az a letöltési jelszinteket 6 dB-el csökkenti, a feltöltési jelszinteket meg 6 dB-el erősíti, a -10dB-es pedig 10-el csökkenti a le és 10-el növeli a feltöltést, vagy a feltöltési jelszinteket kb. mekkora mértékben erősítik ezek a csillapítók? Csak azért kérdezem, mert a feltöltési jelszintek általában 33-39,8 dB között vannak, azt sem akarom, hogy az legyen utána a gond, hogy az meg túl erős lesz.
 25. Ahogy nézem, 22:52 után ráhagyta a csomagveszteséget, de a jelszintek még mindig majdnem olyanok, mint az utolsó képen, amit küldtem. A letöltési csatornáknál van, ahol +/- 0,2 dBmV eltérés van. Lehetséges, hogy rossz úton kezdtem el megoldást keresni a problémára. Mindenesetre köszönöm a linkeket, majd megpróbálok egy ilyen csillapítót beszerezni és megnézni, hogy úgy van-e valami változás. Ezzel annyi a teendő, hogy a koaxot rácsavarozom, majd ezt a csillapítót csavarozom rá a HGW-re?