Ugrás a tartalomhoz
  • 3

telefonos csalás


Dulifuli

Kérdés

   Ma délelőtt kaptam egy hívást. A Telekom nevében szoftverfrissítés ürügyével lediktáltak egy hosszú számot, amit a 36 30 3444440 számra kellett sms-ben elküldeni a "frissítéshez". Többszöri rákérdezésre is mindig csak azt válaszolták, hogy szoftverfrissítés. Szerencsére az utolsó pillanatban megvilágosodtam, hogy ez egy lehúzás lehet és a megerősítő sms-t nem küldtem el. A 36 30 3444500-as számról jött a visszajelzés, hogy nem sikerült a feltöltés.

 A következő számot diktálták le: 06309209479 15000. A számokat egyenként mondták, úgyhogy akkor rögtön nem tűnt fel, hogy ez egy telefonszám, amire 15.000.-Ft-ot töltöttem volna fel. Nem hittem volna, hogy bedőlhetek egy ilyen csalásnak. 

   A neten megpróbáltam utánanézni és kiderült, hogy a két telefonszámról már nagyon sokat tudnak, rengeteg ember tett már bejelentést csalás miatt. Ha ennyi mindent tudnak róluk nem lehetne tenni valamit ellenük?
Esetleg az a telefonszám( 06 30 920 9479), amire feltöltették volna a pénzt, nyomravezethetne?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

7 válasz erre a kérdésre

Ajánlott posztok

  • 2

@Dulifuli

Természetesen tud tennj, átadja az ügyet a rendőrség részére, akik a bűnüldözéssel foglalkoznak. 

Nem kell bemenni a rendőrségre. Telefonon is lehet bejelentést tenni. Olvasd el a rendőrség tájékoztatását, amit ide bemásolok:

"A........ Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a lakosságot, hogy a sértetté válás elkerülése érdekében fogadják meg az alábbi tanácsainkat.

- Amennyiben hasonló hívást kapnak, ne teljesítsék a telefonáló kéréseit. A mobiltelefonos szolgáltatók nem folytatnak ilyen nyereményakciókat.

- Hasonló hívás esetén ha módjukban áll, rögzítsék a beszélgetést. Ez a későbbi nyomozást segítheti.

- Telefonon soha ne adjanak meg biztonsági adatokat, kódokat, ne biztosítsanak hozzáférést pénzükhöz.

- A csalók rendkívül kreatívak, különböző módszereket alkalmaznak, hogy a sértetteket tévedésbe ejtve jogtalan hasznot szerezzenek. Legyenek mindig nagyon körültekintőek!

Kérjük továbbá, hogy amennyiben hasonló helyzetbe kerülnek, vagy ilyen jellegű cselekmény a tudomásukra jut, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén, illetve névtelenségük megőrzése mellett a 06-80/555-111-es „Telefontanú” zöld számán."

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

Ma én is majdnem bedőltem ennek a cselnek. Nekem is úgy diktálta a számokat, hogy elsőre nem esett le, hogy egy telefonszám. Ráadásul én nem is ismertem ezt a telefonos feltöltés funkciót. Szégyen, hogy vannak ilyen emberek, akik így próbálnak másokat lehúzni. Nálam sem volt kiírva a hívó száma. Az sms szám az 30/775-8686. Hétfőn bemegyek a rendőrségre, hátha tudnak vele valamit kezdeni. Ha eredménye nem is lesz, remélem legalább másokhoz eljut az infó, hogy ők előbb rájöjjenek, mint mi

 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Új...