Ugrás a tartalomhoz
  • 0

A szél is erősebb mint az Internet...


jagerm

Kérdés

Üdv!
Május eleje óta küzdünk a Telekomos internet "szolgáltatással", azért van idézőjelben, mert ez minden, csak nem az.
Leírom hogy miért:
Peresztegen lakunk, (Soprontól 16km) ahol a Telekom, szolgáltatását választottuk, ami ADSL-VDSL alapú. Kértünk hozzá Netgyorsító opciót, ami megtámogatja az igért 32 Mbit/s alap sebességet, még kb 40-50Mbit/s-el (4G/LTE függő). Valamint, egy Wifi jelerősítő készüléket is kértünk a csomagba, mivel elég nagy a ház, és nem ér el mindenhova a wifi. (Ezt a készüléket a beszerelés óta nem tudták felszerelni, mivel NINCS, de a pénzt érte el fogják kérni, ezt garantálom.)
A dolog úgy kezdődött, hogy aki jött beszerelni a netet, csak gyorsan összedobott mindent, majd úriasan távozott. a Wifit be sem kapcsolta, amin nem akadtam volna fent, mert ennyire én is értek hozzá, hogy be tudom kapcsolni. NA DE! A készülék valószínűleg hibás volt, ugyanis Wifi jelet csak akkor adott magából, ha éppen kedve volt hozzá (Huawei HA35) vagy még akkor sem. Annyit csináltam csak a modem felhasználói felületén, hogy a Wifi SSID-t és a jelszót átírtam, hogy felismerhető legyen, a Wifi beállításain ezen kívül nem változtattam.
  Felhívtam az illetőt, hogy ez minek köszönhető, hogy nincs Wifi jel, majd közöltem vele, hogy bekapcsoltam én, valamint átírtam az SSID-t és jelszót, majd erre rámförmedt, hogy DEHÁT Ő MEGMONDTA HOGY AZT NE ÍRJAM ÁT! Majd mikor közöltem vele, hogy ne aggódjon, nem a 80 éves Sanyi bácsi vagyok, aki nem ért ezekhez, és elmondtam neki mit csináltam, és mit nem, akkor érdekes módon hangnemet váltott, de közölte velem, hogy már nem tud jönni segíteni, mert átment Hegykőre (Peresztegtől 10 km) és hogy ő már nem fog visszajönni.
 Hát jó, teltek múltak a napok, próbáltunk valami Telekomos ismerőssel beszélni, hogy mi ilyenkor a teendő, majd ezt megunva, bejelentettük a hibát a Soproni Telekom üzletében, ahol persze közölte a kollegina, hogy nem látnak hibát, valamint amikor rákérdeztünk hogy a Wifi jelerősítőt esetleg mikor kapjuk meg végre, akkor a hölgy, akinél a szerződés kötve lett, és ott ült a gép előtt, a szerződési adatokkal megnyitva, valamint akinél már a 2. hibabejelentést tettük, bután nézve kérdezett vissza, hogy milyen Wifi jelerősítőről beszélünk, mert mi nem rendeltünk semmi ilyet. majd miután hajlandó volt a gépében erre mégis ránézni, a döbbenet ráült az arcára, "ja hogy mégis" féle formában.
  Nos, ezután kiküldött nekünk még aznap két sokkal udvariasabb, és segítőkészebb Úriembert, akik készséggel kicserélték a valószínűleg hibás modemet, ugyanis beüzemelése után, már volt Wifi jel, amire fel is lehetett végre csatlakozni. Azonban! Rákérdeztem, hogy ugyan már, ezelőtt sem volt gyors az internet (hol 10 Mbit volt, hol megvolt a gyorsítással együtt az 50-56Mbit/s összesen de inkább a lassabb volt többször), de mi lenne ha ránéznének arra a több éves cérnametéltre amit DSL kábel gyanánt raktak fel, még valamikor K.e. 200-ban, hogy nem-e az a felelős a lassú internetért, elvégre oktatásban részesültünk a Telekom üzletben, hogy a sebességünk attól függ, milyen messze vagyunk az elosztó doboztól, ahonnan a gerinchálózat kábele jön. Nos az osztó doboz, tőlünk maximum 180 m-re van, az utca pedig 800m hosszú. Nos, akkor gyengébb számításaim szerint, ha egész Peresztegen ez a 32Mbit/s sebesség van, akkor az osztó dobozban ülve, ez meg is van. Hozzánk ebből nagy nehezen 10Mbit/s jut el. Akkor az utca végén, szerintem már meg sem éri bekötni, mert talán 0,1 Mbit/ lesz a sebesség.
  Lapozzunk. Az urak megnézték a kábelt, majd megállapították, hogy hát ez bizony sz@r, és cserére szorul, de megpróbálják újrakötni, hátha segít rajta, hogy nem egy szétrozsdásodott csavaron keresztül akar bejutni az internet ezen a kb 5 méteren. Ezt meg is tették, tesztelgettünk, próbálgattunk, amíg itt voltak, minden rendben volt, nagyon hálásak voltunk nekik, majd beígérve, hogy küldenek valakit, aki kicseréli a kábelt nekünk, elmentek...
 Na ez volt kb 2 hete... Ahogy ők elmentek, úgy ment velük is az a sebesség, amit sikerült elérniük. (80Mbit/s környéke, ami itteni viszonyokhoz képest, le a kalappal) Azóta se kábel csere nem történt, a Wifi jelerősítőről már kezdünk lemondani, mert sose fog ideérni. Azóta, 5Mbit/s a sebesség 0-24-ben, vagy annyi se, a Ping is az egekben szokott néha lenni, a mobilos gyorsítás felmondta a szolgálatot vagy én nem tudom... (Igen, többször is újra lett indítva a modem, áramtalanítva is lett, a beállításokat is átnéztem, de ott se találtam semmi olyat. minden Connected, meg Syncronised, meg amit akarsz) Nem tudunk ketten egyszerre konkrétan egy a Youtube videót megnézni, mert képtelen tartani a tempót ilyen sebességgel...
  2019-et írunk, Pereszteg elvileg egy fejlődő falu, ahol nem jár a CSOK emiatt... De a szél erősebb, mint az internet. 
Köszönöm, ha egy mod, vagy valaki olyan elolvassa ezt, aki tud is értünk tenni valamit, mert már nagyon elegünk van ebből az egészből, de nem csak nekünk, hanem a szomszédoknak is, akik, amíg a két szakember, szerelte itt a dolgokat, átjöttek, hogy náluk sem jó az internet, sem a TV, és ráadásul náluk is akkor megy el mindig, amikor nem kéne... (Gyerekek tanulásához lassan elengedhetetlen az internet, és persze pont akkor nincs náluk sem)
  Köszönöm a figyelmet, remélem valaki tud majd végre tenni valamit.

Egy, a több felháborodott és tanácstalan felhasználóból,
  Jáger Máté

U.I.: Mellékelem a sebesség mérésekről készített képernyő mentéseket, amiket mostanában csináltam, több napig, és változó időpontokban.

Képkivágás.JPG

Képkivágás2.JPG

Képkivágás3.JPG

Képkivágás4.JPG

Képkivágás5.JPG

Képkivágás6.JPG

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: jagerm
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

11 válasz erre a kérdésre

Ajánlott posztok

  • 0

Üdv @jagerm

Ez mindenképpen remek hír :) Bár nem hiszem, hogy a fórumon tett segítségkérésed a közvetlen kiváltója, hogy most oda optikát visznek.

A fórum úgy működik, hogy a kérdezők megjelölhetik a legjobb választ, ha sikeres megoldást kapnak a feltett kérdésükre. A topicokat nem szokták lezárni, mivel a későbbiekben akár másnak is lehet kérdése a kérdezőhöz, illetve a legjobb válasz megjelölése után egy mégjobb válasz is érkezhet. Szóval nincs értelme lezárni, de természetesen, ha nagyon szeretnéd, megoldható a topic lezárása. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 3

Üdv @jagerm

A digitális elosztó webes adminisztrációs felületén keress rá a vonali adatatidra és tegyél fel arról is képet, az többet elmond a vonalad fizikai állapotáról, mint a Speedtest kép. 

Az egy dolog, hogy a DSL központ az utcátokban van, a hozzád beérkező érpár lehet, hogy teljesen másfele "kanyarog" mire hozzád ér, már lehet hogy van benne egy kilóméter is. Akkor olyan is előfordulhat, hogy ráraknak egy gagyi portra, ami csak annyit bír amennyit. Nekem is volt egy olyan időszak, mikor alig 30-35 megabitet bírt a vonal (előtte 75-80mbps megvolt) aztán sokáig azzal voltam hitegetve, hogy ez ennyi nincs több, érdekes módon mikor sikreült átrakatnom magam magam másik portra, akkor csak visszakaptam a 75-80 megabitemet, pedig se a központ nem ment arrébb, sem a házunk, szóval ilyeneken is múlnak dolgok. 

Az LTE kombós elosztó működése elég hektikus. Volt egy időszak, mikor naponta téma volt itt a fórumon, hogy egyszer az LTE tunel kapcsol ki, egyszer a DSL ág szakad és emiatt esik szét a vonal. Érdemes visszaolvasni és esetleg rákérdezni egyes tagokra, hogy azóta hogy szuperál a gyorsítóopciós megoldásuk. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

Szia. 

Igen, ez az amit kértem. :)

Nem, te nem tudod megcsinálni, mivel ez abban a központi szekrényben történik, amiről szó volt és a kép alapján felesleges is lenne, mivel a vonal állapota gyakorlatilag tökéletes és látszik, hogy tényleg gyakorlatilag rajta ülsz a szekrényen. A DSL vonaladdal tehát minden rendben van. Vagyis inkább minden rendben is lenne, ha az általad beküldött képen nem az lenne látható, hogy a DSL tunnel Down-t mutat. Ez azt jelenti, hogy abszolút nem használod a DSL-t, tehát a rézvezetéken semmi nem megy ott ki, csak a 4G (LTE) ágon kommunikálsz. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

@jagerm

Nem. A kábelnek semmi baja, a DSL tökéletesen szinkronizál a központal. A probléma az, hogy a DSL és az LTE bonding tunnelben csak az LTE megy, a DSL down, azaz nem megy. Ha visszaolvasol a fórumon, akkor láthatod, hogy többeknek volt problémája a tunnel működésével ezen a digitális elosztón. Ez valami szoftveres "bug"-ja lehet az eszköznek, amit azóta sem tudtak teljesrn helyrerakni ezekszerint. 

Az LTE teljesítménye nagyon sok függvényes dolog, kezdődik ott, hogy mivel vezeték nélküli technológia, jelentős hatással lehetnek rá a tereptárgyak, pl egy vasbeton épület vagy egy Faraday kalitka, folytatódik ott, hogy osztott környezet, tehát egy cellában lévő felhasználók egymás konkurensei a hálózatban. 

Én azt tanácsolom, hogy mivel a mobilhálózat sebessége elég elenyésző felétek, így az LTE sokat nem ad hozzá a történethez, én megválnék tőle és egy Speedport Enrty 2i típusú digitális elosztóra váltanék. (Ez esetben biztos azt adnának). Vagy közelebb raknám a szerkezetet az ablakhoz vagy külső antennával használnám (nem tudom hogy van e rajta aljzat, amivel lehetne külső antennát csatlakoztatni), bár a bonding működésének ilyen jellegű hektikussága okán ezt is meggondolnám, hogy szenvedjek e külső antennázással. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Elírás miatti szerkesztés
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

@jagerm

Simán tudna 100 mbps-t már önmagával a DSL-el is, mivel látható a képen hogy a szinkron simán hozza a 100 megabitet. Ha az LTE ág is szuper lenne és az összes tunnel működne, akkor még több is kijönne a csövön.

Ha maximumon van a térerő, akkor kap "jelet" rendesen, ha az ablak mellett van, többet már nem lehet tenni az ügy érdekében, mert közben ellenőriztem, hogy ezen sehol nincs külső antenna bemenet. Érdemes ellenőrizni mobil eszközzel is a sebességeket a beltérben, hol lehet a legtöbbet kihozni az LTE-ből és oda áthelyezni a digitális elosztót.

Ha nem akarod lemondani a gyorsító opciót, akkor mindaddig kell hibára bejelenteni, amíg meg nem oldják, hogy ne kapcsoljon ki sem egyik, sem másik tunnel önkényesen.

Ha nem lehet mit tenni, akkor a gyorsító opció lemondásával és Speedport Entry 2i-vel egy stabil 90-100mbps neted lenne.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

@jagerm

Nincs 30mbps csomag, ezt már a fórumon több tagnak is jeleztem. Amennyiben Net S Plusz csomagod van, az ÁSZF szerint az alábbiak mérvadóak:

"Az előfizetői hozzáféréseken rendes körülmények között általában elérhető, illetve aktuálisan elérhető sebességértékeket a 
hozzáférés típusa, az adott vonal műszaki paraméterei és az adathálózat pillanatnyi forgalmi viszonyai, valamint a központtól
való távolság határozzák meg. Amennyiben ezek alapján az adott előfizetői hozzáférési ponton a díjcsomag kínált sebesség 
értékeinél magasabb sebesség értékek érhetők el, úgy Szolgáltató a ténylegesen nyújtott sebességet nem korlátozza a kínált 
értékben, hanem annál magasabb sebességű szolgáltatást is elérhetővé tehet. VDSL technológián, VDSL üzemmódban 
működő központi egység használatával a letöltési sebesség kínált sebessége, elméleti maximuma 100 Mbit/s is lehet.
*ADSL hozzáférés esetében, valamint Perkáta kábelhálózattal ellátott területein a kínált letöltési sávszélesség maximum 20 
Mbit/s; kínált feltöltési sávszélesség maximum 1 Mbit/s. 
**A Szupergyors Internet Program keretében fejlesztett területeken a kínált letöltési sebesség 30 Mbit/s, garantált letöltési 
sebesség 7,5 Mbit/s, kínált feltöltési sebesség 6Mbit/s, garantált feltöltési sebesség 1,7 Mbit/s, VDSL technológián, VDSL 
üzemmódban működő központi egység használatával, IPTV használata nélkül."

Tehát a lényeg a Net S Pluszban, hogy sebességed a rendes vonali körülmények szerinti sebesség. VDSL esetén lehet akár 100mbps is, annaknellenére, hogy a kínált sebesség 30mbps. ADSL esetén maximum 20mbps vagy amennyit a vonalad hibamentes állapotban elbír.  Konklúzió : Gyakorlatban nincs 30mbps-re beállított csomag DSL technológián, mindenki annyit kap, amennyit a vonala hibamentes környezetben fizikailag teljesíteni tud. 

Természetesen nyugodtan idézd a hozzászólásokat az ügyintézőnek.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Először is köszönöm a választ! :)

Mellékeltem a képeket, nem vagyok benne biztos hogy benne van amit kértél, de remélem igen.

A port váltást meg tudom csinálni én is, vagy hogy működik ez? Mert van, hogy újraindítom a modemet, és utána tök jó minden, úgy 1-2 percig, aztán ugyan ez van újra... Összefüggésben lehet?

Az LTE jelet és a kapcsolatát szoktam figyelgetni ilyenkor, de én speciel semmi rendelleneset nem veszek észre, magyarra lefordítva, minden jó, és mégse jó. :D Ja, és a modemcsere előtt, a netgyorsító legalább működött, tény és való, hogy az is néha elmaradt. Főleg letöltéskor. Elindult mondjuk 6,1 MB/s-el, aztán mire elért 30%-ig, már csak 1,2 MB/s volt...

internet.JPG

internet2.JPG

internet3.JPG

internet4.JPG

internet5.JPG

internet6.JPG

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: jagerm
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
8 perce, btz írta:

@jagerm

Nem. A kábelnek semmi baja, a DSL tökéletesen szinkronizál a központal. A probléma az, hogy a DSL és az LTE bonding tunnelben csak az LTE megy, a DSL down, azaz nem megy. Ha visszaolvasol a fórumon, akkor láthatod, hogy többeknek volt problémája a tunnel működésével ezen a digitális elosztón. Ez valami szoftveres "bug"-ja lehet az eszköznek, amit azóta sem tudtak teljesrn helyrerakni ezekszerint. 

Az LTE teljesítménye nagyon sok függvényes dolog, kezdődik ott, hogy mivel vezeték nélküli technológia, jelentős hatással lehetnek rá a tereptárgyak, pl egy vasbeton épület vagy egy Faraday kalitka, folytatódik ott, hogy osztott környezet, tehát egy cellában lévő felhasználók egymás konkurensei a hálózatban. 

Én azt tanácsolom, hogy mivel a mobilhálózat sebessége elég elenyésző felétek, így az LTE sokat nem ad hozzá a történethez, én megválnék tőle és egy Speedport Enrty 2i típusú digitális elosztóra váltanék. (Ez esetben biztos azt adnának). Vagy közelebb raknám a szerkezetet az ablakhoz vagy külső antennával használnám (nem tudom hogy van e rajta aljzat, amivel lehetne külső antennát csatlakoztatni), bár a bonding működésének ilyen jellegű hektikussága okán ezt is meggondolnám, hogy szenvedjek e külső antennázással. 

Hát ez remek, csak akkor tudna itt ez a dolog, 100Mbit körüli értékeket is? Mert egyszer, valahogy, mértem egy 100-as értéket is.
Tereptárgy nincs nagyon előtte, fent van egy asztalon, az ablaktól max 1 méterre, vasbeton sincs, Faraday kalitka sincs legjobb tudomásom szerint :D 
Jelerősséget mindíg a maximumon mutatja, szóval érdekes...
A külső antennázás megoldható, csak működjön végre úgy ahogy kell, és legyen végre sebesség...
Az optikás rendszer kiépítésével is jól megetettek minket az üzletben, hogy jön hamarosan, aztán a szerelők meg azt mondták, hogy kb felejtsük el... Úgyhogy van káosz rendesen.
Akkor nem tudok mást, bemegyünk mégegyszer, elmondjuk mi van, mi volt, mit tanácsoltál, aztán talán lesz valami eredménye... Eléggé tanácstalanok vagyunk, de a számla persze mindig ugyanannyi, és a főbérlő már a fogyasztóvédelemhez akar fordulni, szerintem érthető okokból...

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
Ekkor: 2019. 06. 21. at 23:49, btz írta:

@jagerm

Simán tudna 100 mbps-t már önmagával a DSL-el is, mivel látható a képen hogy a szinkron simán hozza a 100 megabitet. Ha az LTE ág is szuper lenne és az összes tunnel működne, akkor még több is kijönne a csövön.

Ha maximumon van a térerő, akkor kap "jelet" rendesen, ha az ablak mellett van, többet már nem lehet tenni az ügy érdekében, mert közben ellenőriztem, hogy ezen sehol nincs külső antenna bemenet. Érdemes ellenőrizni mobil eszközzel is a sebességeket a beltérben, hol lehet a legtöbbet kihozni az LTE-ből és oda áthelyezni a digitális elosztót.

Ha nem akarod lemondani a gyorsító opciót, akkor mindaddig kell hibára bejelenteni, amíg meg nem oldják, hogy ne kapcsoljon ki sem egyik, sem másik tunnel önkényesen.

Ha nem lehet mit tenni, akkor a gyorsító opció lemondásával és Speedport Entry 2i-vel egy stabil 90-100mbps neted lenne.

Ohh na hát ez érdekes... Akkor nem tudom miért a 32Mbit/s a legnagyobb csomag errefelé... Majd ezt is szóváteszem akkor, köszi hogy szóltál! :D
Igazából a gyorsító opciót is csak azért kértük, hogy megdobja ezt a gyér 32Mbit-et, de ha lehetne kérni 100-ast, már az is nagyon jó lenne ezen a vidéken :D Ha meg meg lehet fejelni még a gyorsítóval is, az lenne a legjobb! :)

Megint bemegyünk majd, és addig nem engedem ki az ajtón, amíg nem stabil a dolog :D Ha nem bánod, ezt a beszélgetésünket idézem majd az ügyfélszolgálatnak. :)

Ha minden kötél szakad, akkor az lesz!

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
Ekkor: 2019. 06. 24. at 0:28, btz írta:

@jagerm

Nincs 30mbps csomag, ezt már a fórumon több tagnak is jeleztem. Amennyiben Net S Plusz csomagod van, az ÁSZF szerint az alábbiak mérvadóak:

"Az előfizetői hozzáféréseken rendes körülmények között általában elérhető, illetve aktuálisan elérhető sebességértékeket a 
hozzáférés típusa, az adott vonal műszaki paraméterei és az adathálózat pillanatnyi forgalmi viszonyai, valamint a központtól
való távolság határozzák meg. Amennyiben ezek alapján az adott előfizetői hozzáférési ponton a díjcsomag kínált sebesség 
értékeinél magasabb sebesség értékek érhetők el, úgy Szolgáltató a ténylegesen nyújtott sebességet nem korlátozza a kínált 
értékben, hanem annál magasabb sebességű szolgáltatást is elérhetővé tehet. VDSL technológián, VDSL üzemmódban 
működő központi egység használatával a letöltési sebesség kínált sebessége, elméleti maximuma 100 Mbit/s is lehet.
*ADSL hozzáférés esetében, valamint Perkáta kábelhálózattal ellátott területein a kínált letöltési sávszélesség maximum 20 
Mbit/s; kínált feltöltési sávszélesség maximum 1 Mbit/s. 
**A Szupergyors Internet Program keretében fejlesztett területeken a kínált letöltési sebesség 30 Mbit/s, garantált letöltési 
sebesség 7,5 Mbit/s, kínált feltöltési sebesség 6Mbit/s, garantált feltöltési sebesség 1,7 Mbit/s, VDSL technológián, VDSL 
üzemmódban működő központi egység használatával, IPTV használata nélkül."

Tehát a lényeg a Net S Pluszban, hogy sebességed a rendes vonali körülmények szerinti sebesség. VDSL esetén lehet akár 100mbps is, annaknellenére, hogy a kínált sebesség 30mbps. ADSL esetén maximum 20mbps vagy amennyit a vonalad hibamentes állapotban elbír.  Konklúzió : Gyakorlatban nincs 30mbps-re beállított csomag DSL technológián, mindenki annyit kap, amennyit a vonala hibamentes környezetben fizikailag teljesíteni tud. 

Természetesen nyugodtan idézd a hozzászólásokat az ügyintézőnek.

Nos!
Igazából azóta nem tettünk újabb hibabejelentést, ugyanis pár napra rá, hogy írtad ezt a válaszodat, jött egy hír a helyi újságban, hogy júl. 16.-án bevezetik az optikai hálózatot a településen. Ráadásul az utcán fog végig menni a gerinchálózat, úgyhogy megnyugodtunk és már csak azért fogunk bemenni, hogy amikor már húzzák a kábelt, akár már abban a pillanatban be is kanyarodhatnak vele a házhoz. :D:D:D 
Azért mindenképpen köszönöm a válaszaidat, és a hibaelhárítási tanácsokat, nem tudom hogy ez, vagy a sorozatos hibabejelentések, de valamivel sikerült őket megmozdítani, hogy végre ide is elhozzák a szélessávú hálózatot... :P 
Nem tudom pontosan itt hogy működik a fórum, de akár zárolni is lehet a topikot, mert ha minden jól megy, már most meg is lett oldva a probléma :D

Köszi mégegyszer! Legyen szép napod! :) 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Új...