Ugrás a tartalomhoz
  • 0

WOL nem megy Sagemcom F@st 3890V3 modemen át


JG78

Kérdés

Aloha,

Eddig úgy volt felépitve az  otthoni hálózatom, hogy volt a T-Home-os Sagemcom modem amire rá volt kötve egy TP-LINK WD1034ND Routerem és gyakorlatilag az összes lan és wifi eszközöm a TP Link routeren keresztül csatlakozott.

Az asztali gépemen be volt állitva a Wake On Lan funkció amihez a TP LINK routerben megfelelő Port forwarding be volt állitva (10-es portra külső és belső, IP cim pedig értelemszerűen a PC volt). 

Ma úgy döntöttem, hogy egyszerűsitem az otthoni hálózatot illetve kihasználom a Sagemcom modem jobb Wifi képességeit és minden eszközömet átköltöztettem a T-Home-os Sagemcom készülékre. Itt szépen mindent beállitottam, hogy ugyanaz a helyzet legyen mint ahogy a TP Link routerem hálozatán is volt. Ebbe beletartoztak a különböző Port forwarding beállitások is. 

Be is állitottam a WOL port forwardingot ugyanúgy ahogy a TP linken volt a PC-mhez de hiába próbálom felébreszteni nem történik semmi.

Néztem már a beépitett tüzfal beállitásokat is és ott is csináltam megfelelő kivételt a cél IP cim meg portok beállitásával de ez sem segitett.

Volt már valakinek hasonló problémája a WOL beállításával és ha igen mi itt a megoldás? Valahogy az a gyanum, hogy itt van valami plusz csavar ennél a készüléknél de eddig nem jöttem rá mi okozza ezt. Ami ugye végképp fura, hogy amig a Router mint közbeékelt eszköz volt bekötve a PC és a Sagemcom doboz közé frankón működött a WOL. Szóval ez alapján végképp nem értem miért nem megy.

Üdv

G

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

2 válasz erre a kérdésre

Ajánlott posztok

  • 1

Szia!

Kis infó a Wake on Lanról:
A géped kikapcsolt állapotban lényegében csak azt figyeli, hogy hallja-e a saját MAC címét egymás után ismételve. Neki nem kell, hogy ez a minta be legyen ágyazva egy jól formázott ethernet, IP, UDP csomagba. A beágyazás azért kell, hogy a köztes eszközök (switch, router) továbbítsák neki a mintát.
Ha a felébresztendő és a felébresztő gép egy LAN-on van, akkor elég egy ethernet csomagba rakni a mintát. A cél MAC cím lehet a felébresztendő gép MAC címe, de lehet az ff:ff:ff:ff:ff:ff broadcast MAC cím is. Ha a gép már elég régóta alszik, akkor a switchek elfelejtették, hogy melyik porton van, ezért így, is úgy is broadcastolni fogják a csomagot.
Ha a két gép nincs egy LAN-on, akkor minimum egy IP csomagba kell rakni a mintát. Általában UDP/IP csomagba szokták rakni, hogy kényelmesebben lehessen rá tűzfal szabályokat írni. (TCP erre a célra nem jó, mert sikeres kézfogás nélkül nem küldi el a mintát.)

Nézzük mi történik, amikor a Sagemcom az alvó gépnek (legyen 192.168.1.2/24) akar küldeni egy UDP/IP csomagot. Ez a csomag egy ethernet csomagban fog utazni, ehhez tudni kell az cél gép MAC címét. Ha a gép már elég régóta alszik, a Sagemcom ARP (Address Resolution Protocol) táblájában már nem lesz benne a szükséges IP - MAC pár. Ekkor a Sagemcom küldeni fog egy ARP kérést, de ezt az alvó gép nem fogja megválaszolni.

Lehetséges megoldások. Nem tudom, hogy a Sagemcommal bármelyik is elérhető lenne.

  • statikus bejegyzés a Sagemcom ARP táblájába: 192.168.1.2 - [az alvó gép MAC címe]
  • a 192.168.1.2 helyett a 192.168.1.255-re küldeni a csomagot, így az broadcastolva lesz a LAN-on. Ez biztonsági okokból valószínűleg nem fog menni, hacsak nem veszed fel a 192.168.1.255 - ff:ff:ff:ff:ff:ff ARP bejegyzést.

Nem tudom, hogy a TP-Linkkel miért működött eddig. Ott nem vettél fel statikus ARP rekordot?

Általában a 9-es portot szokták használni a WoL-ra, mert ha broadcastolva lesz a csomag, szeretnénk, hogy a többi gép ne foglalkozzon vele, és a 9-es hivatalos a ne foglalkozz vele port.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Köszi a választ.

De a TPLINKnél volt nekem beállítva statikus ARP a PCm IP és MAC címével és erre is gyanakodtam, hogy még ez lehet a megoldás.

Sajnos ahogy nézem a Sagemcomnál nincs lehetőség ilyen statikus bejegyzések felvitelére úgyhogy emiatt gyanítom nem is fog itt ez rendesen működni.

Mondjuk most belefutottam egy másik véletlenszerű anomáliába is úgyhogy átmenetileg visszaköltöztettem mindent a régi felállásba. Túl szép is lett volna ha mindent amit akarok megoldhatnék a gyári modem/router dobzzal.

 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Új...