Ugrás a tartalomhoz
  • 0

2025-ben miért nincs Linux támogatás? Segítséget kérünk a megoldáshoz!

BertalanImre

Kérdés

Kedves Ügyintéző,

Sokkolt az imént, hogy a Telekom TV Go honlapon nem nézhető semmilyen tartalom Ubuntu 24.04 alatt, semmilyen böngészővel. 2025-öt írunk, erről a hibáról először 2017-ben találtam feljegyzést fórumokban és láthatóan azóta se volt előrelépés látván, hogy a legnépszerűbb Linux sem tudja lejátszani a kért tartalmakat. Itt kérném egy technikus segítségét, hogy megoldást találjunk a problémára és felajánlom a saját segítségem is, hogy ez a botrányos inkompatibilitás ne legyen többé.

Szeretném megkérdezni, hogy a böngészőbe épített lejátszó milyen információt igényel az operációs rendszertől amit feltételezhetően nem kap meg, vagy nem kielégítő választ kap? Csak remélni tudom, hogy nem egy "HA 'nem Windows' -> false" metódus van használva mert az végképp felháborító lenne és jogilag is megkérdőjelezhető.

Köszönöm előre a segítséget és dolgozzunk együtt azért, hogy ilyen ne fordulhasson elő a jövőben!

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

4 válasz erre a kérdésre

Ajánlott posztok

• 1
Ekkor: 2025. 02. 17. at 9:37, uzman írta:

Szia

A másik posztban már válaszoltam, hogy ez nem feltétlenül a Telekom sara.

Én amennyire utánaolvastam, a DRM és VMP (Verified Media Path) implementációs hiánya miatt nem működnek Linux distrok alatt az egyes szolgáltatói streaming adások. + a Google féle Widevine a kódaláírás miatt hivatalosan nem megy Linux alatt amennyire én tudom. Azt sajnos nem tudom, hogy a T által streamelt adáshoz melyik kell.

Szia,

Köszi a válaszod, olvastam én is hasonlókat, de nem tudom (mint fejlesztőkkel együtt dolgozó) elfogadni, felfogni a helyzetet. Ha mi lefejlesztünk egy alkalmazást (rossz példa lesz, de kb érthető szerintem) ami működik Firefox, Chrome, Edge és Safari-n a Mac-ecen, de például, ha Mac-en használom a Firefox-ot ott nem működik. A megrendelőnk jogosan lenne felháborodva, nekünk meg ezerrel kutatni kéne, hogy ez így miért nem működik. Ha pedig megvan a megoldás implementálni, minél hamarabb.

Értem az érvelést, hogy a Linux felhasználók száma könnyen lehet, hogy 1% alatti, de továbbra is úgy gondolom, hogy ez nem indok arra, hogy egy minimális erőforrást egy akkora cég, mint a Telekom az ne fordítson erre a problémára. Hisz a böngészők ugyanazok. Nem lehet annyira bonyolult megtalálni (főleg, ha vannak ilyen források mint amiket te is idéztél) és kijavítani ezt az apró bugot. Nekem Linux-on van a rendszerem, mert ezen dolgozok, ezen élek, ezen játszok. Már a játékokat is meg tudták oldani, hogy 99%-ban működnek minden komplikált beállítás nélkül. Akkor nehogymár ez ne működjön. 😞

Ha az összes nagy szolgáltató (Disney, Netflix, Amazon, stb...) megoldotta, nehogy már a Telekomnak ne menjen.

Ami a konkrét pontokat jelenti:

Widevine az aktiválva van a Firefox-ombanimage.thumb.png.ba564bbc611b6172aac53fa2940d9d19.png

- DRM szintén aktiválva van

image.thumb.png.1f28c3e18d9c5fdc906b987facf2b36b.png

- VMP-re nem találok semmit, valóban. Ezt kéne kikutatni, hogy mi az akadálya (ha ennyi a hiba, de szerintem az előző kettő az gond nélkül megoldaná).

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 0

Szia

Én amennyire utánaolvastam, a DRM és VMP (Verified Media Path) implementációs hiánya miatt nem működnek Linux distrok alatt az egyes szolgáltatói streaming adások. + a Google féle Widevine a kódaláírás miatt hivatalosan nem megy Linux alatt amennyire én tudom. Azt sajnos nem tudom, hogy a T által streamelt adáshoz melyik kell.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 0
Ekkor: 2025. 02. 17. at 9:37, uzman írta:

Szia

Üdv!

Többször érdeklődtem és igényt is leadtam ezzel kapcsolatban az ügyfélszolgálaton. Legelső alkalommal (kb. két évvel ezelőtt) azt közölték ez technikai okok miatt nem lehetséges. Legutóbb úgy fél éve érdeklődtem újra. Akkor az ügyintéző hölgy fél órát egyeztetett a műszakis kollégájával, aki -az ügyintéző elmondása alapján- a következőkről tájékoztatta: "Technikai akadálya annak, hogy a Telekom TV GO Linux operációs rendszeren is elérhető legyen nincs." Azt is hozzátette, hogy rengeteg ilyen típusú megkeresést kapnak. Arra a kérdésemre, hogy várható-e a bevezetése nem tudott választ adni, csupán annyit mondott, hogy türelmemet kérik. Végül kérdezte az ügyintéző adjon-e le ismét felhasználói igényt ill. jelezze-e ezt a fejlesztők felé, amit ismételten kértem.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: szaboadam
pontosítás
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 0

Kedves Mindenki,

A GNU/Linux felhasználók száma ugyan nem nagy, de egyre gyorsabban nő, egyre többen használnak szabadszoftvert, ami egy nagyon pozitív trend. Sajnos nekem sem működik a Telekom TV Go az GNU/Linux eszközeimen. Ma rászántam magam, és írtam a Telekomnak emiatt. Remélem, hogy ha minél többen adunk visszajelzést erről a problémáról, akkor előbb-utóbb megoldják. Lehet, hogy egy ilyen nagyvállalat fogaskerekei lassan őrölnek, de összeségében nekem pozitívak a tapasztalataim. Ha eléri a vállalati döntéshozók szintjét a kérdés, akkor szerintem lesz rá megoldás.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Új...