Deino

Több mint 2600 kistelepülésre jut el egy éven belül a Telekom 4G!

Kérdés

  • A Telekom megkezdte a kistelepülések 4G technológiával való lefedését, egy éven belül több mint 2600 db hatezer főnél kisebb lélekszámú településre is eljut a szupergyors mobilinternet.
  • Mindek özben a vállalat 300 Mbps gyorsaságú 4G+ szolgáltatása már több mint 40 településen elérhetővé vált.
  • Ma a Telekom az országban elsőként 450 Mbps sebességre kapcsolt Gödöllőn.

A Telekom dinamikus hálózatfejlesztésének részeként megkezdte a kistelepülések 4G technológiával való lefedését, így egy éven belül olyan területekre is eljut a jelenleg 97,6 százalékos kültéri, lakossági lefedettséget biztosító szupergyors mobilinternet, ahol eddig nem volt elérhető a 4G mobilinternet technológia. A frekvenciatenderben vállalt kötelezettségeivel összhangban a Telekom 2017 novemberig közel az összes 1000-6000 fős településen és az 1774, 1000-nél kisebb lélekszámú településből több, mint 1500-ban elindítja 4G szolgáltatását a 800 MHz frekvenciasáv felhasználásával.

Emellett a vállalat folyamatosan fejleszti 300 Mbps 4G+ mobilinternet hálózatát is, ma már több mint 40 hazai településen elérhető ez a sebesség. A júniusban bejelentett fejlesztések óta a 4G+ technológiával lefedett települések sora a budapesti agglomerációban 15 településsel, valamint 5 Hajdú-Bihar megyei településsel bővült. (A települések listája megtekinthető itt.)

A jövő technológiai fejlesztéseinek előhírnökeként a Telekom a mai napon Gödöllőn felkapcsolta a 450 Mbps sebességű 4G+ mobilinternet szolgáltatást. Jelenleg Magyarországon ez a leggyorsabb 4G hálózaton megvalósuló mobil adatszolgáltatás, amelyet egyelőre a gödöllői lakosok élvezhetnek, és próbálhatnak ki megfelelő készülék birtokában, de a vállalat tervei szerint a későbbiekben például kiemelt rendezvényeken és eseményeken teszi majd elérhetővé ezt a megoldást.

„Folyamatos fejlesztéseinkkel, köztük a ma bejelentett, több sebességen megvalósuló 4G fejlesztéseinkkel, olyan technológiát adunk ügyfeleink kezébe, amely jövőt álló, biztos hátteret nyújt számukra ahhoz, hogy magabiztosan kapcsolódjanak a digitális világhoz. 4G hálózatunk egy éven belül az egészen   kis települések lakói számára is elhozza a szupergyors mobilinternetezés lehetőségét, másfelől a ma Gödöllőn bekapcsolt 450   Mbps csúcssebességgel a már nem is túl messzi jövő felé nézünk, ahol az IoT („dolgok internete”) alkalmazások és megoldások széles körű elterjedésével és a jelenleginél még gyorsabb mobilinternet technológiák (5G) megjelenésével számolunk” – mondta el Walter Goldenits, a Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese.

A 4G+ technológia által lefedett területeken az ügyfelek az eddigiekhez képest akár két-háromszoros adatsebességet is tapasztalhatnak az erre alkalmas eszközök és díjcsomagok használatával. Még a nagyobb adatigényű tevékenységek során is, mint például videotartalom fel- illetve letöltés, zene letöltés vagy applikációk használata, az ügyfelek nagyobb sebességet és jobb felhasználói élményt érhetnek el akár csúcsidőben vagy tömegrendezvényeken, például stadionokban és fesztiválokon is.

A Telekom kínálatában a nagy gyártók Cat9 jelű csúcskészülékei már képesek a 450 Mbps sebesség vételére, míg a 300 Mbps képes okostelefonokból már jóval nagyobb kínálattal, több mint 30 féle készülékkel várják az ügyfeleket. Megfelelő eszköz birtokában a szolgáltató 300 Mbps sebességűdíjcsomagjaival tudják kihasználni a 4G+ szolgáltatás előnyeit a fejlesztésben érintett lakosok.

A Telekom 4G hálózatának országos lakossági kültéri lefedettsége, amely jelenleg 97,6 százalékos, a dinamikus hálózatfejlesztések eredményeképpen év végére eléri a 98%-t, a beltéri lefedettség pedig 87%-ra emelkedik.

Hivatalos sajtóközlemény

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

5 válasz erre a kérdésre

Annyira azért nincsenek távol egymástól a tornyok... Én kistelepülésen lakom és itt is van egy a várostól kb 2-3 km-re. Illetve van egy 15 km-re is.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Deino

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

Pedig annak lenne értelme. A legmagasabb pontokon 800, 1800, 2600 mhz kombinált tornyok, LTE-A-hoz

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

Nem hinném, hogy településenként külön tornyok létesülnének.

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

Ez mit fog jelenteni a gyakorlatban? Minden településre külön adótornyot raknak le?

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

A beltéri lefedettség még fontosabb. Ebben a saját két évvel ezelőtti tesztem eredménye elég pozitív elérhető sávszélességet, késleltetési időt, stabilitást tekintve.

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

Hozz létre egy fiókot vagy jelentkezz be a kommenteléshez

Ahhoz, hogy kommentelhess, tagnak kell lenned.

Fiók létrehozása

Hozz létre a közösségünkben egy új fiókot. Igazán egyszerű!


Új fiók regisztrálása

Bejelentkezés

Már van fiókod? Jelentkezz be itt!


Bejelentkezés most