patrik.2199

Modem DHCP szerver probléma

Kérdés

Sziasztok! Egy elég zavaró problémával szenvedek. Adott egy 5655v2 modem illetve egy Netgear X10 router. Eleinte a router AP módban volt, a modem DHCP szervere volt használva. Viszont az egyik telefonom (Google Pixel 3 XL) néha ledobálta a Wi-Fit. Ment pl. YouTube videó, látom megáll, majd egy pár mp. után ledobja a kapcsolatot, majd visszacsatlakozik. Tavaly is volt ilyen gondom, egy Note8-as eszközzel. Meguntam, felvettem a kapcsolatot a Google-el, elküldtem a logokat, nyitottam egy bug reportot. Az egyik mérnökük megnézte azokat, és azt mondta, hogy a kapcsolatszakadás oka, hogy nem kapott a telefon ARP választ (IP reachibility). Én úgy tudom, hogy ha a router AP módban van, akkor az ARP-t a modem intézi, így a PPPoE Passthrough-ot bekapcsoltam azon, a Global Wan Mode-t átraktam routedről bridged-re (nem vagyok benne biztos, hogy jó ez így), majd a routert is átállítottam router módba. Modemben letiltottam a DHCP szervert, a címtartomány ugyanaz mint a routerben (modem: 10.0.0.1, router: 10.0.0.2, tartomány: 10.0.0.2-10.0.0.254). A modem LAN1 portjából megy egy kábel a router WAN portjába, illetve a modem LAN2 portjából egy a router LAN portjába. A modemból a két IPTV box kábelét áthelyeztem a routerbe, IGMP proxy engedélyezve. Minden jó, csak az IPTV nem, azt írja kap IP-t de megáll a kép a háromszögeknél. Ha a modem DHCP szerverét engedélyezem, akkor lesz IPTV, viszont ha a telefon épp a modem alapértelmezett átjáróját kapja (10.0.0.1), akkor nem lesz net, manuálisan kell átírnom azt a routerére (10.0.0.2). 

A kérdésem, hogy lehetne ezt jól megcsinálni, hogy legyen TV is és se a DHCP-vel se az ARP-vel ne legyen gondom? Annyi még, hogy így nem dobálja a Wi-Fi-t a Pixel, így vélhetően ez probléma megoldva (?)

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: patrik.2199

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

4 válasz erre a kérdésre

@Kalimera

Beállítottam mindent úgy, ahogy @btz javasolta. Még nem volt szakadás. A Sagemre van kötve a 2 TV meg a router jelenleg.  Viszont most valamiért a Netgear EX8000-es range extenderem nem akar működni. Beállítom,  rá akarok csatlakozni a hálózatra, és vagy folyamatosan próbál csatlakozni, vagy hibás jelszót ír. Ha kikapcsolom az extendert, egyből rá tudok csatlakozni a Wi-Fi-re. 

Illetve rendeltem egy switchet is, ahogy javasoltad. Az is Netgear lesz, S8000.

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

Posztolva: (szerkesztve)

@patrik.2199

Nem kell túlbonyolítani.
Sagemcom: internet + IPTV + vonalas telefon
AP: vezeték nélküli eszközök.

Ami szerintem hiányzik az egy switch vagy switchek.
A saját hálód adatforgalma hagyja ki a Sagemcom-ot.

Nálam így néz ki:

Sagemcom: telefon + Iptv1 + Iptv2 + Switch1 (8 portos gigabites fémházas)
Swich1: AP + Switch2 + Switch3 + Switch4

Így a kábeles és a vezeték nélküli helyi adatforgalom is kihagyja a Sagemcom-ot.

IPTV-d van?

Egy IPTV esetén is fura dolgokat művelt a Sagemcom, ha néhány GB rajta keresztül ment át két eszközöm között.
Februárban derült ki, akkor alakítottam át a rendszert, azóta a Sagemcom teszi a dolgát.
Csak az internetes adatforgalmat és az IPTV-t jól bírja a Sagemcom.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Kalimera

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

@btz

Ködzönöm szépen a válaszod. Viszont eddig is így volt, ahogy leírtad, annyi különbséggel, hogy nem LAN1-LAN1 volt a router-modem kapcsolat, hanem LAN1-WAN. Megpróbálom viszont, amit írtál. Ez az ARP amit a Google írt, AP módban a modem végzi? Mert ha igen, akkor szerintem az lesz a gondom. Illetve van egy Plex szerverem is, ez egy Synology NAS, amivel a 4K HDR filmnézés néha akad, pedig a NAS CPU , lemez illetve RAM használata nincs magasan, illetve minden kábellel van összekötve. Okozhat-e ilyet a Sagemcom gyenge hardvere? 

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

@patrik.2199

Resetelj le mindent. A szolgáltatói és saját eszközt LAN1-LAN1 portokon kösd össze, LAN1-WAN összeköttetést szüntesd meg. Ne legyen duplán összekötve mint, ahogy írod. Használdd az 192.168.1.X IP tartományt a helyi helyi hálózathoz. A digitális elosztóban ne állíts be semmilyen bridge módot. A digitális elosztó végezze a publikus internetre csatlakozást, a saját eszközt hagyd AP módban és ne fusdon rajta DHCP szerver. 

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

Hozz létre egy fiókot vagy jelentkezz be a kommenteléshez

Ahhoz, hogy kommentelhess, tagnak kell lenned.

Fiók létrehozása

Hozz létre a közösségünkben egy új fiókot. Igazán egyszerű!


Új fiók regisztrálása

Bejelentkezés

Már van fiókod? Jelentkezz be itt!


Bejelentkezés most