• bejegyzés
    19
  • hozzászólás
    3827
  • megtekintés
    51066

sagemcom Sagemcom F@st 3686AC egy új remény

anonymus

541214 megtekintés

Ahogy a cím is sugallja ebben az írásomban, Telekom legújabb üdvöskéjét, a Francia gyártmányú  Sagemcom F@st 3686AC HGW-t fogom bemutatni.

Specifikáció:

  • EuroDOCSIS 3.0
  • DualMode: DOCSIS és EuroDOCSIS compatible.
  • 24 Downstream és 8 Upstream chanel bonding.
  • 4db Gigabit Ethernet LAN port, 1db RJ11 telefon interfész, USB 2.0 csatlakozó.
  • Két teljesen független processzor (Egy processzor a DOCSIS kezeléshez és egy dedikált processzor a LINUX alapú alkalmazások futtatására).
  • WI-FI: IEEE 802.11b/g/n 3x3 2.4 GHz és IEEE 802.1a/n/ac 5GHz Video Grade 3x3 (Dinamikus frekvencia kiválasztás DFS) Dual Band
  • Full Capture 1Ghz tuner
  • DLNA 1.5 DMS alkalmazás.
  • IPv4 és IPv6 támogatás.
  • Szülői felügyelet.
  • Magyar - Angol menü

Egész lelkét Broadcom SoC-al szerelt vas adja. Régóta égető szükség volt már erre a vérfrissítésre. Ha azt vesszük így lehet csak későbbiekben új nagyobb csomagokat bevezetni, amire egyre nagyobb valós igény van már. 

Állapot visszajelző ledekből sajnos nem vagyunk eleresztve. Lentről felfele haladva: Power Led miután áram  alá helyeztük kb egy percig világít. Utána sorban Signal és Online led. Ezt követően az ETH led következik amennyiben csatlakoztattunk hozzá UTP kábelt. Forgalom függvényében nem villog sajnos. Majd a telefon led következik, ami fixen világít ha van telefon előfizetésünk, utána  Wi-fi és Wps.

vmi2.jpg

Hátul a szokásos csatlakozókat találjuk, F csatlakozó koax hálózathoz, négy darab gigabites ethernet. Végül V1 esetén usb V2 esetén usb telefon és táp csatlakozók.

Funkciókat tekintve kaptunk egy FTP, DLNA, Cups servert. Természetesen ezek csak helyi hálózatról érhetőek el, a Sagemcom biztonsági irányelvei szerint.

Bridge mód bekapcsolása,  a 1414-es központi számon kérhető amennyiben nincs Iptv előfizetésetek

V1 és V2 Sagemcom pusztán kinézetbeli változásokon ment keresztül. Telefon és táp csatlakozó alulról hátra került. Újratervezett nyáknak és háznak köszönhetően kisebb és kevésbé melegszik.

Menürendszerről néhány kép képeket ide kattintva eléritek. Használati utasítás Sagemcom-F3686AC-v2.pdf 

 

Új szoftver érkezik hamarosan, ami a következő változásokat hozza:

-Számos új funkció

-Linux alapú szoftver,  így pl 5000 egyidejű kapcsolat helyett 20.000 egyidejű kapcsolatot tud kezelni

-Fon

-Számtalam hibajavítás

-Korábiaknál jobb wifi performencia AC-n akár 600M+

 

Sagemcom GYIK

 

Sagemcom F@st 3686AC V1 & V2 : MAGYAR_3.97.

 

 

Köszönöm a figyelmet, Anonymus.




3518 megjegyzés




Sziasztok. Sagemcom F@ST 3686 ban a legótóbbi firmware frissítés óta gondjaim vannak: (MAGYAR_4.121.0)

HGW-be LAN-LAN kapcsolaton keresztül van csatlakoztatve egy TP-Link Archer C5. Ez AP módban van és erre van kötve a STB. Sagemcom szinte alapbeállítással megy csak a WIFI van benne kikapcsolva. Eddig így ment IPTV de most a SW frissítés után 3-4 perc után kifagy. Csatorna váltásra továbbmegy. Mit gondoltok mi változott ebben a SW verzióban, amit állítani kellene hogy megint menjen az IPTV rendesen. (bridge mód ugye IPTV miatt nem opció, sajnos a TV messzebb van a HGWtől, szóval ezért (is) kell a TPLink)). A régi firmwarrel ment minden további nélkül ugyenezen routerrel (sőt kezdetben a TP-Link WAN portjába csatlakoztatva rendes routerre módban dupla NAT-olással is ment símán)

Köszönöm,

Megjegyzés megosztása


Link kommenthez

Sziasztok!

Az alábbi naplóbejegyzésre lettem figylemes:

SW Download INIT - Via Config File bac2140100010600cb51db2af8

SW Download Successful - Via Config File

A HWG működésében és firmware verziójában nincs változás.

Találkozott már valaki ilyennel?

Tudja valaki, hogy mi lehet ez? 

 

 

naplo.jpg

Megjegyzés megosztása


Link kommenthez
15 órája, orbanjan írta:

Sagemcom F@ST 3686 ban a legótóbbi firmware frissítés óta gondjaim vannak: (MAGYAR_4.121.0)

Szia! Elsődlegesen hibabejelentést javaslok a 1414-en, valamint emailt is célszerű lenne írni. Meg kellene próbálni - minél nyomatékosabban - visszakérni az előző szoftvert.

Előzetesen annyit (nem szőrszálhasogatásként), hogy minden bizonnyal switch módban használod az Archert, mert az AP mód az wifit szór. Ez annyiból érdekes, hogy switchet használva nálam is ugyanez a hiba jött elő, csak nem most, és az SW sem azonos. Nálam egy TP-Link SG105 (IGMP képes) switch volt, amiből egy-egy UTP ment az STB-e, és a tévé LAN aljzatába. Amig a 3.97.0 SW volt, addig semmi gond nem jelentkezett az IPTV-n. Kb. egy éve megkaptam a 4.93.0 SW-t, ami azonnal hazavágta az IPTV-t, mint nálad. Kénytelen voltam megszüntetni a switch-et, a korábban abba menő UTP csatlakozik az STB-be, a tévé internet pedig wifiről megy.

Szerintem (de ez csak tipp) a 4.121.0 SW a 4.93.0 javítása lenne, csak éppen nem sikeres.

Nem tudom, hogy megoldható-e nálad a powerline rendszer. Nálam most a tévé internet használata miatt van ilyen, mivel a wifi nem volt elég stabil. Azt nem tudom leellenőrizni, hogy az STB-vel is működne-e, de nagyon valószínű. A használt eszköz egy  TP-LINK TL-PA4010KIT AV500 Nano Powerline Adapter Starter Kit. Ez akkor jó, ha megfelelő az elektromos hálózat, és van a HGW és az STB közelében egy-egy konnektor, valamint azok lehetőleg azonos kismegszakítói áramkörön, de legalább azonos fázison vannak. Ez áthidaló megoldásnak lehetne jó, amig rendbe teszik az SW-t. Sajnos az előzmények alapján ez nem mostanában lesz.

 

Megjegyzés megosztása


Link kommenthez

Sziasztok!

Vártam már nagyon az új firmware-t, ami a  MAGYAR_4.121.0 verzió formájában a hétvégén fel is került a routeremre.

Az a kisebbik baj, hogy frissítés után elvesztette az összes MAC - IP összerendelésemet, máskor is csinált már ilyet a router, helyreraktam.

Az viszont nagyon kellemetlenül érint, hogy OpenVPN-en keresztül a munkahelyi gépemre távoli asztallal belépve 3-10 másodperc után konstans minden alkalommal kifagy a távoli asztal, megálla a hálózati forgalom. Után 1-2 perc múlva vagy visszajön és folytatódik, vagy hibával kilép, hogy megszakadt a kapcsolat.

Több számítógépről is próbáltam a vezetések interenettel ezen a routeren keresztül, mindegyikről produkálja.

Mobil Internetről is kipróbáltam ugyanezeket a gépeken, akkor semmi probléma nincsen.

Próbáltam az IPSEC és PPTP pass through beállításokkal "játszani", de akár ki akár bekapcsolom semmi változás. Mondjuk OpenVPN-nél ennek elvileg nincs jelentősége. Azt is megpróbáltam, hogy az UDP-t kikapcsoltam a távoli asztalnál, hogy csak TCP-n menjen, de az sem segített.

Amúgy a sebesség jó (hozza a 300/25-öt, ami a névleges sebessége a szolgáltatásomnak), más programokkal nincs.

Nem tudom, hogy az OpenVPN-nel vagy a Távoli asztallal van a probléma. File másolásnál és mappa böngészésnél is van lassulás, de az korábban sem ment gördülékenyen a távoli SMB megosztáson keresztül.

Üdv:

Gábor

Megjegyzés megosztása


Link kommenthez
10 órája, OldMike írta:

Szia! Elsődlegesen hibabejelentést javaslok a 1414-en, valamint emailt is célszerű lenne írni. Meg kellene próbálni - minél nyomatékosabban - visszakérni az előző szoftvert.

Előzetesen annyit (nem szőrszálhasogatásként), hogy minden bizonnyal switch módban használod az Archert, mert az AP mód az wifit szór. Ez annyiból érdekes, hogy switchet használva nálam is ugyanez a hiba jött elő, csak nem most, és az SW sem azonos. Nálam egy TP-Link SG105 (IGMP képes) switch volt, amiből egy-egy UTP ment az STB-e, és a tévé LAN aljzatába. Amig a 3.97.0 SW volt, addig semmi gond nem jelentkezett az IPTV-n. Kb. egy éve megkaptam a 4.93.0 SW-t, ami azonnal hazavágta az IPTV-t, mint nálad. Kénytelen voltam megszüntetni a switch-et, a korábban abba menő UTP csatlakozik az STB-be, a tévé internet pedig wifiről megy.

Szerintem (de ez csak tipp) a 4.121.0 SW a 4.93.0 javítása lenne, csak éppen nem sikeres.

Nem tudom, hogy megoldható-e nálad a powerline rendszer. Nálam most a tévé internet használata miatt van ilyen, mivel a wifi nem volt elég stabil. Azt nem tudom leellenőrizni, hogy az STB-vel is működne-e, de nagyon valószínű. A használt eszköz egy  TP-LINK TL-PA4010KIT AV500 Nano Powerline Adapter Starter Kit. Ez akkor jó, ha megfelelő az elektromos hálózat, és van a HGW és az STB közelében egy-egy konnektor, valamint azok lehetőleg azonos kismegszakítói áramkörön, de legalább azonos fázison vannak. Ez áthidaló megoldásnak lehetne jó, amig rendbe teszik az SW-t. Sajnos az előzmények alapján ez nem mostanában lesz.

 

Ok köszi megpróbálom. Most már egyértelmű a 4.121.0 SW az oka. Hívtam a1414et.

 

Megjegyzés megosztása


Link kommenthez

Sziasztok, nekem is valószínű hétvégén frissült meg (észre se vettem). Bridge módba van és egy mikrotik van mögötte 1 port wan 2 port lan, majd egy switch. A VPN nekem is befagyot vasárnap este 10-kor (vagy akkor frissült??) sose csinált ilyet a mikrotik leállította a 2-es portot. Ki kellet húznom a tápot. Azt hittem a mikrotikkel lett valami, most megfrissítettem és át konfigoltam a 3 portra a lant. Tegnap 1-2 óráig működött a VPN. Érdekes..... Üdv. Norbert

Megjegyzés megosztása


Link kommenthez

Jó lenne, ha egy Telekom szakértő olvasná a 4.121.0 SW problémákat, és jelezné házon belül a megfelelő helyeken. Úgy tűnik, hogy ezt az SW-t sem kellene a továbbiakban terjeszteni, és inkább visszatennének mindenkit 3.97.0-ra, ha már a Sagemcom szoftveres csapata képtelen rendesen megcsinálni. Talán néhány kicsit "bennfentesebb" fórumtárs is is besegít.

Megjegyzés megosztása


Link kommenthez
Ekkor: 11/16/2020 at 22:56, orbanjan írta:

Ok köszi megpróbálom. Most már egyértelmű a 4.121.0 SW az oka. Hívtam a1414et.

 

Sziasztok, 1414 et hívtam, szerelő jött hozott 3686 V1 et (azon még a régi SW volt). Ment minden tökéletesen. MA erre is feljött  a 4.121.0 SW és megint megállt minden (IPTV). Egyértelműen ez a SW verzió az oka. Tudja valaki esetleg ezen mit változtattak ami kiüti az IPTV-t?

Megjegyzés megosztása


Link kommenthez
Ekkor: 11/17/2020 at 18:09, OldMike írta:

Jó lenne, ha egy Telekom szakértő olvasná a 4.121.0 SW problémákat, és jelezné házon belül a megfelelő helyeken. Úgy tűnik, hogy ezt az SW-t sem kellene a továbbiakban terjeszteni, és inkább visszatennének mindenkit 3.97.0-ra, ha már a Sagemcom szoftveres csapata képtelen rendesen megcsinálni. Talán néhány kicsit "bennfentesebb" fórumtárs is is besegít.

Igen 3.97.0-val símán ment minden

Megjegyzés megosztása


Link kommenthez
Ekkor: 2020. 11. 17. at 18:09, OldMike írta:

Jó lenne, ha egy Telekom szakértő olvasná a 4.121.0 SW problémákat, és jelezné házon belül a megfelelő helyeken. Úgy tűnik, hogy ezt az SW-t sem kellene a továbbiakban terjeszteni, és inkább visszatennének mindenkit 3.97.0-ra, ha már a Sagemcom szoftveres csapata képtelen rendesen megcsinálni. Talán néhány kicsit "bennfentesebb" fórumtárs is is besegít.

Továbbítottam. 

Van benne olyan jelenség is, ami eddig nem jutott el hozzájuk, így nagyon hasznos a visszajelzés.

Sajnos downgrade-re nincs lehetőség.

Megjegyzés megosztása


Link kommenthez

Sziasztok!

V1-es készülékem van, most kértem a 300-as netem helyett 1000-set, érdeklődnék hogy tudni fogja vagy modemet fognak cserélni?

Köszönöm.

Megjegyzés megosztása


Link kommenthez
Ekkor: 2020. 11. 19. at 9:27, Roli82 írta:

Továbbítottam. 

Van benne olyan jelenség is, ami eddig nem jutott el hozzájuk, így nagyon hasznos a visszajelzés.

Sajnos downgrade-re nincs lehetőség.

Szia köszi! Egy jelenség még MS Teamsen a video néhány percenként kifagy utána tovább megy.  

Megjegyzés megosztása


Link kommenthez
6 órája, polberto írta:

Sziasztok!

V1-es készülékem van, most kértem a 300-as netem helyett 1000-set, érdeklődnék hogy tudni fogja vagy modemet fognak cserélni?

Köszönöm.

Nálam ugyanez volt 1 évvel ezelőtt: mindenképp cserélni fogják

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Tim András

Megjegyzés megosztása


Link kommenthez
20 órája, polberto írta:

Gondolom a V3-at kapom, mennyire megbízható ez? Bridge módba fogom használni.

Én azt kaptam, amivel úgy, hogy saját router-t kötöttem utána (saját wifi-vel) nem volt gondom egészen november 11-ig...
(itt van IPTV, így nem tudok bridge-et használni, szal' marad a dupla NAT, de azzal semmi bajom nem volt)

Amúgy nov. 11-én kaptam egy SMS-t, hogy "hálózat fejlesztenek, úh. kiesések lesznek"... azóta rendszeres (naponta többször 1-30 percre), hogy elmegy a net... (nem tudom mikor frissült a kütyü, de most FAST3890V3_MAGYAR_sw05.76.6.4h verzión vagyok)

Szal' januártól most novemberig wifi nélkül, dupla NAT-tal tökéletes volt nekem mostanáig...

Megjegyzés megosztása


Link kommenthez
Ekkor: 2020. 11. 21. at 19:47, polberto írta:

Gondolom a V3-at kapom, mennyire megbízható ez? Bridge módba fogom használni.

Nem biztos, én úgy hallottam, hogy azt már nem vesz a Telekom. Kaon CG3000 szórnak pár hónapja.

Megjegyzés megosztása


Link kommenthez
23 órája, Tim András írta:

(nem tudom mikor frissült a kütyü, de most FAST3890V3_MAGYAR_sw05.76.6.4h verzión vagyok)

Ez a szoftver verzió 2019 Júliusi. Sajnos azóta sem készült új stabil verzió. :( 

Megjegyzés megosztása


Link kommenthez

sziasztok,

Nekem mar Kaon csodam van, ami szinten erdekes. Tuzfalat nem tudom kikapcsolni, es IPV6 nem igazan mukszik egy mikrotikkal mogotte, (mult heten 1 napig ment a V6 sajat router mogott IPTVvel, bridge nelkul, mig urja nem indult a kaon, de most mar azt gondolom, hogy a halozat nem kukszik mogotte...) de alapvetoen stabil...

Megjegyzés megosztása


Link kommenthez

Sziasztok!

Van egy Sagemcom HGW-m es van ket darab STB-m. Azt szeretnem elerni, hogy az egyik STB kabelen legyen osszekotve a HGW-vel, mig a masik wireless, mivel falat is kelleni furni, ha kabelen szeretnem osszekotni a HGW-vel. 

Az elso kerdesem az lenne, hogy milyen megoldast tudnatok ra ajanlani? Esetleg konkret eszkozoket is tudnatok linkelni?

Annyit olvastam, eddig hogy az IGMP snooping-ot engedelyezni kell a koztes eszkozokon. Lehet olyat csinalni, hogy a HGW osszekapcsolodik egy masik eszkozzel WDS-en keresztul es arra az eszkozre radugom a STB-t es meg van oldva? Vagy a HGW nem kepes ilyenre?  

A masik kerdesem pedig az lenne, hogy milyen hibakat rejt a wireless megoldas? Azzal tisztaban vagyok, hogy amennyiben nem jo a jel akkor rossz lesz a kep. Olvastam valami olyasmit, hogy valemelyik frissites utan sokatoknal elromlott a wireless megoldas az STB es a HGW kozott.  

Nagyon szepen a koszonom segitsegeteket!

 

Megjegyzés megosztása


Link kommenthez

@sibofic400

Üdv

Csak annyi az elvárás, hogy az IGMP-t tudja, onnantól kezdve bármilyen típussal lehetőséged van összekötni. Az ezt támogató eszközök száma, manapság szinte végtelen, ezért is felesleges lenne ebből a listából kiragadni pár eszközt. 

A Wifis összekötés nem javasolt, de ha mégsem elkerülhető, akkor a WDS helyett jobb a Wifi kliens módú csatlakozás. Erre van, hogy gyári szoftverrel is képes egy router, de mókoltal biztosan. 

Megjegyzés megosztása


Link kommenthez

Nekem is gondjaim vannak a frissítés óta. Eddig volt egy usb-s külső vinyóm, amit rádugva a sagemre ftp-n elértem.
1. Most még csak nem is találok ftp-s beállításokat, holott eddig babán meg tudtam adni azt a korábbi media felületen, hogy mi a becsatolt media, mi a loginnév, stb.
2. Ugyanez helyi hálózatban is működött, tudtam adni neki korábban egy nevet és láttam hálózaton a \\ezvagyoken néven, Ilyen beállítást sem találok sehol.
3. Végül nem találom, hol lehet elérni a távoli elérését a routernek. A ddns-em frankón műxik nem azzal van a gond, azt látja a router. Gondolom valahol meg kell adni, hogy a router kívülről is látható legyen, de hol?
4. Van valami leírás az új menürendszerhez, ami eddig alapvetően más volt?

Köszi!

Megjegyzés megosztása


Link kommenthez

Sziasztok!
Olyan problémával küszködök már napok óta, hogy nem tudok csak 80-as porton forwardolni.

A model FAST3686 nevet képviseli.
A tűzfalakat kikapcsoltam a gépen, és a Sagem-en is teljesen.
Az egyetlen port amit meg tudtam nyitni eddig a 80-as. Random portokat is próbáltam használni (pl: 16666,stb), hátha valami alkalmazásba ütközik, de hiába, az openport checkerek szerint nincs nyitva egyik port sem.
Mi lehet a probléma, hogyan tudnám megoldani?

Megjegyzés megosztása


Link kommenthez
Ekkor: 2020. 12. 31. at 13:38, bbence írta:

Sziasztok!
Olyan problémával küszködök már napok óta, hogy nem tudok csak 80-as porton forwardolni.

A model FAST3686 nevet képviseli.
A tűzfalakat kikapcsoltam a gépen, és a Sagem-en is teljesen.
Az egyetlen port amit meg tudtam nyitni eddig a 80-as. Random portokat is próbáltam használni (pl: 16666,stb), hátha valami alkalmazásba ütközik, de hiába, az openport checkerek szerint nincs nyitva egyik port sem.
Mi lehet a probléma, hogyan tudnám megoldani?

Üdv 

Azt nem említetted, hogy a portpróba során ténylegesen működött e éles szerver szoftver a tesztelni kívánt porton. 

Megjegyzés megosztása


Link kommenthez
5 órája, btz írta:

Üdv 

Azt nem említetted, hogy a portpróba során ténylegesen működött e éles szerver szoftver a tesztelni kívánt porton. 

Üdvözlet!

Elméletben igen. De feltűnt az is, hogy ha kiveszem a 80-as portforwardot a routerből, az openport checker továbbra is nyitva van, amit nem igazán értek. Bár úgy már nem lett letesztelve élesben szerverrel. De egyenlőre örülnék, ha megoldódna csak az alapvető problémám, és tudjak portforwardolni.

Megjegyzés megosztása


Link kommenthez

Hozz létre egy fiókot vagy jelentkezz be a kommenteléshez

Ahhoz, hogy kommentelhess, tagnak kell lenned.

Fiók létrehozása

Hozz létre a közösségünkben egy új fiókot. Igazán egyszerű!


Új fiók regisztrálása

Bejelentkezés

Már van fiókod? Jelentkezz be itt!


Bejelentkezés most