Busz

Tag
 • Tartalmak

  37
 • Csatlakozás időpontja

 • Utolsó látogatás

Busz a fórumon

 • Rang
  Tudományos főtag
 1. Hát igen, megjelent 1-2 korlátlan csomag aztán gyorsan ki is vezették az összeset az összes szolgáltató. Jelenleg csak mobiltelefonra van korlátlan amiről nem engedélyezik a megosztást vagy a SIM routerbe stb helyezését. Nem elég csak felpakolni a toronyra az 5G képest eszközt, a toronyhoz még kell megfelelő infrastruktúra is. Ne ehhez még kell bő tíz év. Pláne ha közbe kiderül hogy a méhek stb mégse szeretik majd annyira hogyha mobilnettel torrenteznek otthon. Nomeg az 5G hatótávja se olyan nagy. Ahol általában nincs vezetékes net ott ritka ha bázisállomás meg van a közelben. Én pl a jelenlegi lakhelyemen csak 7 km-re vagyok a városközponttól mégis az udvaron mérek max 3 megás mobilnetet... Nade a régi falvamban meg bent van optika, kábelnet minden, de pár km-re külterületen a mobiltelefonos beszélgetés is megszakadt ha bemegyek az épületbe.. Mert az adótorony is úgy van optimalizálva hogy a sűrűn lakott részek felé fordítva. Mikor Szolnok-Budapest távot nem tudod végigvonatozni úgy hogy ne szakadjon a net mert vannak lefedetlen részek... Szóval szerintem hiába várjuk az 5G-t, a kiépítetlen infrastruktúrát az sem fogja kiváltani.
 2. Mindenki odavan az 5G-ért, holott nekem a 4G is megfelelne. De amíg a régi lakhelyemen ilyen forgalma volt a családnak mint a mellékelt képen addig a jelenlegi mobilnet díjcsomagok abszolúte nem rúgnak labdába, hiába lenne akár 6G-s a kapcsolat ha adatforgalmi korlátos. Online rádió, torrent ( és még csak ritkán is töltök le) és több száz giga.
 3. De ha sokan laknak a környéken lehet egyszercsak lesz netetek. Én is tudok olyan faluról ami nem is volt bent a terveken, aztán egyszercsak jöttek húzni az optikát. :-) Én most több mint 7 km-re lakok a telefonközponttól. Be se kötötték az ADSL-t, mondták nincs is értelme. Ittvan lent egy kép, ez mutassa hogy a végén már méterek is számítanak. Amúgy én is a digitális jólétes https://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/internet/digitalis-jolet-alapcsomagok 30 megás csomagot rendeltem. Aztán nem légvonalban kell mérni, kábelhosszban.. :-( És gondolom fogalmad sincs hol a központ ahonnan a neted jön. Ha 2,5-5 mega között ingadozik akkor érdemes esetleg a modem és a telefonaljzat között a kábelezést csökkenteni, minőségire cserélni, illetve az ADSL modemek csereberélésével is lehet próbálkozni, valamelyik jobban bírja a távolságot. :-) Apropó, nem értem a telekom miért nem hoz létre egy ilyen 5 megás ADSL csomagot töredék áron? Mert akik faluszélen laknak vagy én most egy régi TSZ lakótelepen ahol nincs semmi más net, mobilnet ugyanúgy lassú mint az adsl ami 1 megát sem tud.. ott esetleg versenyképesebb lehetne.
 4. A szerelők ezt be is tartják, nem nagyon mondják meg honnan jön, sőt még lefedettségi ( vezeték nyomvonal térképet se) adták ki a kivitelezők. De akkor nem a réz központból húzták ki ezekszerint. Minden egyes oszlopra 4 előfizetőt számolnak vagy csak az elosztódobozos oszlopokra? Tehát ha az utcában nincs meg az oszloponkénti 4 előfizető akkor tutira van kapacitás? Kábelnetnél van a faluban ahol legutóbb laktam a 3000 főre 3 optikai node. Rézhálózatnál kb 40 érpár van/kábel, tehát 40 előfizető/utca. Azt hittem az optika az majdnem korlátlan ehhez képest. Illetve a faluban van a jelfeladó vagy lehet nincs is a településen? Mert nekem tetszik a GPON, passzív így megy áramszünetben, viharban, nem hozza be a villámot stb. Ja meg persze gyors is. :-) De annyira új hogy még nem is találni a neten infókat hogy pl mennyire toldható a kertek alatt stb stb. :-)
 5. Az oszloptartó kampó is drága, a feszítők, az oszlopról nem is beszélve ha kell. 1/12? Az utcában ami ki van húzva vékony kábel arra hány előfizetőt lehet bedugni maximum? AMúgy a telefonközponttól mért távolságot kell nézni, vagy ennél már nem azonos a réz telefonközpont és a forrásjel központ? Mert pl ahol a réznek van a központja ott pl nem láttam ásásnyomot illetve a központba be sincs kötve az optika. Szóval ez nem onnan jön mint a réz, de nem tudom hol hozták be a faluba. De erről még a szerelők sem szívesen beszélnek.
 6. Egyenlőre még csak elméleti kérdés, nem olyan helyen lakom. Ezért joggal, tervezéssel stb nem foglalkozom. De sehol nem találtam meg hogy a GPON hálózatnál pl ha lekötnek az előfizetőhöz egy kábelt akkor azt mennyire lehet toldani? Lehet-e kapni hozzá toldókat elérhető áron, illetve milyen messzire lehet elvinni? Pl a sima PSTN réz vezetékes telefonra akaszthattam akár 500 méter kábelt is, jóeséllyel működött róla a készülék. Mert optikai légkábelt egész elérhető áron lehet már kapni. http://www.wireless-bolt.hu/44470-optikai-kabel-fadobon/659666-optikai-kabel-ftth-drop-1-szalas-sm Nade hány "eres" is kellene, illetve erre hogyan lehet csatlakozót forrasztani? Ha csak simán netezni akarnék akkor igen, jólenne a mobilnet is. Nade ha torrentezni akarok akkor olcsóbb és járhatóbb az optika a kertek alatt. :-) Telekom nem tudom mennyire rugalmas, de pl a ***** a 200 méterre lévő szomszéd utcába ( 3 villanyoszlop táv) sem volt hajlandó bekötni a koaxos netet, elutasították az igényt. Tehát még azt sem mondják hogy járulj hozzá x összeggel és akkor bevisszük... Telekom legalább ha csak 1-2 segédoszlop hiányzik ők lerakják.. ingyen.
 7. Ismerősöm falujában is csak úgy engedték volna az áramhálózatra rakni ha minden oszlopot kicserél a telekom. Nade az horror.. nomeg eleve olyanok az oszlopok hogy ha rámászol kitörik. SZóval áramszolgáltatónak kéne karbantartani de rátolja a telekomra. Telekom ehelyett ahol csak tudta rárakta a saját oszlopára. De nem szívesen mert ahol lehet a telekom is az áramhálózatra rakja mondván ha kitörik akkor az áramszolgáltató pik-pakk helyreállít. :-) Szóval ha még fizetni is kell jobban megéri a telekomnak az áramhálózatra rakni. De visszatérve az eredeti kérdésre, házilag lehet-e venni, készíteni fél km-es optikai kábelt amit elfogad a modem? Tehát bekötik egy ismerőshöz én meg onnan elvezetem magamhoz. Magánterületen. Elvi kérdés, de megoldható? :-)
 8. De ha megegyezek a szomszédokkal és nem a villanyoszlopon hanem a kertek alatt vezetem el? :-)
 9. Milliós összeg? Úgy számoltam 100 ezer lenne az anyagköltség 500 méterre. Persze ha én szerelném fel. De egyenlőre nem olyan helyen lakom csak agyalok. Amúgy ezek az optikai modemek mennyire hordozhatóak? Tehát ha pl megrendelem futrinka utca 2-be, bekötik, de én mondjuk a futrina utca 122-ben dugom be egy oszlopi elosztóba akkor működne?
 10. Azon én is gondolkoztam hogyha közel az optika de nincs a házam előtt, hanem pl 500-1000 méter a távolság akkor hogyha kifizetem a kábel árát behozzák-e nekem? Tehát ha már villanyoszlop van, az optika az ugye jóval messzebb vihető mint a réz, akkor ilyen távolra elviszik-e?
 11. Magyarul így jártam, ott soha nem lesz vezetékes hálózat. Mobilnetes csomagban meg még most sincs korlátlan csomag számítógépre amivel torrentezni is lehetne pl. Apropó, "MPK kábel " útjelölők alatt sincs optika?
 12. Köszönöm mindenkinek a választ! Az egyik baj hogy kevesen vagyunk, a másik baj hogy abból a kevésből sem hiányzik mindenkinek a net, a cégek elvannak a műholdas nettel is.. Ha lenne olcsóbban jobb biztos váltanának meg a lakók is, de nem törik magukat nagyon, tehát beszállás a költségekbe nem nagyon lenne. Tudom hogy nem rentábilis de hát pont az ilyen helyekre adná a pénzt az unió elvileg nem? Uniós pénzből beleférne, ez a program lényege. De az hogy más falvakban a ***** kábelnet mellé kihúzták a réz ADSL tetejére az optikát arra azt mondom az nagyobb pazarlás mintha hozzánk húztak volna be egy kábelt..
 13. Mint írtam egy régi TSZ lakótelepen lakom, várostól 7,5 km-re. Gerinckábel futhat közvetlen mellettünk mellyel a környező falvak vannak összekötve. Csak PSTN vonal van itt ami a vezetékes telefonon kívül semmi másra nemjó. 16 lakást jelent illetve több vállalkozást is. De még a google sem tudja a címünket helyesen, a telekom sem mert szerinte a HRSZ szerint van net de mégse. A kérdésem az hogy hogyan lehetne a tudtára adni hogy ittvagyunk és hátha felhúznák az optikát nekünk? Vagy kapunk egy régi leszerelt dslamot akármi?
 14. Megegyeztünk hogy 1,2 megáért ki se jöjjenek így nem jött össze. De amennyiben pl lehetne nagyon olcsón, 1000 Ft-ért igényelni azt az 1 megát akkor kérném vésztartalék netnek... okostelefonoknak szerintem elég lenne. Csak nem tudom hogy ez mennyire járható út a telekomnál..?
 15. Hívott a szerelő, kb 7,5 km-re vagyok a telefonközponttól, azt mondta szerinte nem fog sikerülni az ADSL. :-(