Busz

Tag
 • Tartalmak

  45
 • Csatlakozás időpontja

 • Utolsó látogatás

Busz a fórumon

 • Rang
  Tudományos főtag
  10+
  10+

  Népszerű

  Népszerű vagyok, a fórum indulásától a kérdéseimre, válaszaimra ennyi elismerést kaptam a fórumtagoktól.

 1. Réz elbontása? Telefonfülkéket is optikázzák?? :-) Illetve szerintem minden településen maradt pár lefedetlen külterületi ház vagy utca ahol még van réz de nincs optika. Akkor őtőlük is leszedik?
 2. A rézhálózattal már újabban így bánik a telekom. 1-2 éve mikor még újbekötés volt a rezes ADSL akkor is se kötőelem, se szigszalag, simán összesodorta és eldobta a padláson. Aztán mikor meg ***** lett fél év után mindenki a másik szerelőre mutogatott. De az utcán is sorra látni nyitott, eső áztatta réz kötődobozokat, vagy fent az oszlopon nincs meg a kötést védő kupak, vagy nyitvavan stb stb. De ilyen hogy gallyazás vagy akármi a telefonvezetékek alatt, soha semmikor. Majd ha leszakad megcsináljuk, majd ha kidőlt megcsináljuk. Én egyszer jeleztem nekik egy életveszélyes oszlopot.. *****ák... kikerült a tékozló homárra, 1 héten belül jöttek daruskocsival és kicserélték. Ahhoz képest itt a zsugorcsővel javított sérülés egész korrekt. :-) Az hogy nem temették be majd szépen a "vasasok" majd levágják és kezdhetik elölről ... Bár a rezet lassan elbontani, leszedni kellene, csodálom hogy ahol van optika és átálltak ott még nem szedték le. De viszont ahol csak tehették az áramhálózati oszlopokra szerelték, így legalább a gallyazás meg a kidőlés nem az ő problémájuk.
 3. Küldtem. Amúgy a gpon az nem egyenlő a szupergyors internettel?
 4. Igen, az van ráírva, sőt zsugorcsövezés is van rajta, tehát megjavították csak nem ásták vissza. AKkor ebből nem lehet netet csiholni... :-(
 5. Mobilnet a padlásról esetleg az tudja. De van amikor meg telefonálni sem lehet. AKkor innentől kezdve ne is várjak soha semmi fejlesztést?
 6. Ez a KIFÜ térkép nálunk semmit nem mutat, semmiféle pontot sem, de réz van csak éppen 7 km-re a központ... Amúgy egy párszáz méterre lévő erdőben ez fogad, ez milyen kábel lehet? Telekomos lehet..
 7. Sziasztok! Olyan helyen lakom ahol van réz de ADSL-t maximum csak 1 megát tudnak adni mert messzevan a központ ( 7km). Mindenki, én is mikrós interneten vagyok. Viszont az egyik szomszédnál "Telekom-527758" SSID-t véltem felfedezni, 8c:68:c8:89:b:58 WPA2/PSK. A kérdésem hogy ez milyen hardvert takarhat? Mert ha adsl modemet akkor érdemes felkutatni ki az és nyomni egy speedtesztet hogy érdemes-e átmennem a telekomhoz.
 8. Hát igen, megjelent 1-2 korlátlan csomag aztán gyorsan ki is vezették az összeset az összes szolgáltató. Jelenleg csak mobiltelefonra van korlátlan amiről nem engedélyezik a megosztást vagy a SIM routerbe stb helyezését. Nem elég csak felpakolni a toronyra az 5G képest eszközt, a toronyhoz még kell megfelelő infrastruktúra is. Ne ehhez még kell bő tíz év. Pláne ha közbe kiderül hogy a méhek stb mégse szeretik majd annyira hogyha mobilnettel torrenteznek otthon. Nomeg az 5G hatótávja se olyan nagy. Ahol általában nincs vezetékes net ott ritka ha bázisállomás meg van a közelben. Én pl a jelenlegi lakhelyemen csak 7 km-re vagyok a városközponttól mégis az udvaron mérek max 3 megás mobilnetet... Nade a régi falvamban meg bent van optika, kábelnet minden, de pár km-re külterületen a mobiltelefonos beszélgetés is megszakadt ha bemegyek az épületbe.. Mert az adótorony is úgy van optimalizálva hogy a sűrűn lakott részek felé fordítva. Mikor Szolnok-Budapest távot nem tudod végigvonatozni úgy hogy ne szakadjon a net mert vannak lefedetlen részek... Szóval szerintem hiába várjuk az 5G-t, a kiépítetlen infrastruktúrát az sem fogja kiváltani.
 9. Mindenki odavan az 5G-ért, holott nekem a 4G is megfelelne. De amíg a régi lakhelyemen ilyen forgalma volt a családnak mint a mellékelt képen addig a jelenlegi mobilnet díjcsomagok abszolúte nem rúgnak labdába, hiába lenne akár 6G-s a kapcsolat ha adatforgalmi korlátos. Online rádió, torrent ( és még csak ritkán is töltök le) és több száz giga.
 10. De ha sokan laknak a környéken lehet egyszercsak lesz netetek. Én is tudok olyan faluról ami nem is volt bent a terveken, aztán egyszercsak jöttek húzni az optikát. :-) Én most több mint 7 km-re lakok a telefonközponttól. Be se kötötték az ADSL-t, mondták nincs is értelme. Ittvan lent egy kép, ez mutassa hogy a végén már méterek is számítanak. Amúgy én is a digitális jólétes https://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/internet/digitalis-jolet-alapcsomagok 30 megás csomagot rendeltem. Aztán nem légvonalban kell mérni, kábelhosszban.. :-( És gondolom fogalmad sincs hol a központ ahonnan a neted jön. Ha 2,5-5 mega között ingadozik akkor érdemes esetleg a modem és a telefonaljzat között a kábelezést csökkenteni, minőségire cserélni, illetve az ADSL modemek csereberélésével is lehet próbálkozni, valamelyik jobban bírja a távolságot. :-) Apropó, nem értem a telekom miért nem hoz létre egy ilyen 5 megás ADSL csomagot töredék áron? Mert akik faluszélen laknak vagy én most egy régi TSZ lakótelepen ahol nincs semmi más net, mobilnet ugyanúgy lassú mint az adsl ami 1 megát sem tud.. ott esetleg versenyképesebb lehetne.
 11. A szerelők ezt be is tartják, nem nagyon mondják meg honnan jön, sőt még lefedettségi ( vezeték nyomvonal térképet se) adták ki a kivitelezők. De akkor nem a réz központból húzták ki ezekszerint. Minden egyes oszlopra 4 előfizetőt számolnak vagy csak az elosztódobozos oszlopokra? Tehát ha az utcában nincs meg az oszloponkénti 4 előfizető akkor tutira van kapacitás? Kábelnetnél van a faluban ahol legutóbb laktam a 3000 főre 3 optikai node. Rézhálózatnál kb 40 érpár van/kábel, tehát 40 előfizető/utca. Azt hittem az optika az majdnem korlátlan ehhez képest. Illetve a faluban van a jelfeladó vagy lehet nincs is a településen? Mert nekem tetszik a GPON, passzív így megy áramszünetben, viharban, nem hozza be a villámot stb. Ja meg persze gyors is. :-) De annyira új hogy még nem is találni a neten infókat hogy pl mennyire toldható a kertek alatt stb stb. :-)
 12. Az oszloptartó kampó is drága, a feszítők, az oszlopról nem is beszélve ha kell. 1/12? Az utcában ami ki van húzva vékony kábel arra hány előfizetőt lehet bedugni maximum? AMúgy a telefonközponttól mért távolságot kell nézni, vagy ennél már nem azonos a réz telefonközpont és a forrásjel központ? Mert pl ahol a réznek van a központja ott pl nem láttam ásásnyomot illetve a központba be sincs kötve az optika. Szóval ez nem onnan jön mint a réz, de nem tudom hol hozták be a faluba. De erről még a szerelők sem szívesen beszélnek.
 13. Egyenlőre még csak elméleti kérdés, nem olyan helyen lakom. Ezért joggal, tervezéssel stb nem foglalkozom. De sehol nem találtam meg hogy a GPON hálózatnál pl ha lekötnek az előfizetőhöz egy kábelt akkor azt mennyire lehet toldani? Lehet-e kapni hozzá toldókat elérhető áron, illetve milyen messzire lehet elvinni? Pl a sima PSTN réz vezetékes telefonra akaszthattam akár 500 méter kábelt is, jóeséllyel működött róla a készülék. Mert optikai légkábelt egész elérhető áron lehet már kapni. http://www.wireless-bolt.hu/44470-optikai-kabel-fadobon/659666-optikai-kabel-ftth-drop-1-szalas-sm Nade hány "eres" is kellene, illetve erre hogyan lehet csatlakozót forrasztani? Ha csak simán netezni akarnék akkor igen, jólenne a mobilnet is. Nade ha torrentezni akarok akkor olcsóbb és járhatóbb az optika a kertek alatt. :-) Telekom nem tudom mennyire rugalmas, de pl a ***** a 200 méterre lévő szomszéd utcába ( 3 villanyoszlop táv) sem volt hajlandó bekötni a koaxos netet, elutasították az igényt. Tehát még azt sem mondják hogy járulj hozzá x összeggel és akkor bevisszük... Telekom legalább ha csak 1-2 segédoszlop hiányzik ők lerakják.. ingyen.
 14. Ismerősöm falujában is csak úgy engedték volna az áramhálózatra rakni ha minden oszlopot kicserél a telekom. Nade az horror.. nomeg eleve olyanok az oszlopok hogy ha rámászol kitörik. SZóval áramszolgáltatónak kéne karbantartani de rátolja a telekomra. Telekom ehelyett ahol csak tudta rárakta a saját oszlopára. De nem szívesen mert ahol lehet a telekom is az áramhálózatra rakja mondván ha kitörik akkor az áramszolgáltató pik-pakk helyreállít. :-) Szóval ha még fizetni is kell jobban megéri a telekomnak az áramhálózatra rakni. De visszatérve az eredeti kérdésre, házilag lehet-e venni, készíteni fél km-es optikai kábelt amit elfogad a modem? Tehát bekötik egy ismerőshöz én meg onnan elvezetem magamhoz. Magánterületen. Elvi kérdés, de megoldható? :-)