b10up

Tag
 • Tartalmak

  135
 • Csatlakozás időpontja

 • Utolsó látogatás

1 Követő

b10up a fórumon

 • Rang
  Tudományos főtag
  50+
  50+

  Népszerű

  Népszerű vagyok, a fórum indulásától a kérdéseimre, válaszaimra ennyi elismerést kaptam a fórumtagoktól.

Profil megtekintések

985 profilmegtekintés
 1. Küldtem privátot
 2. Attól függ. Ha van a VPN-en át net elérésed, szerintem sima ügy. A szerver piszkálása nélkül is megoldható. Csak kell 2 VPN kliens a routerben, mindegyiknek megadni, hogy melyik interfészen mehet ki, aztán súlyozással beállítani az arányokat, hogy melyiket mennyire terhelheti.
 3. OpenWRT kell hozzá, azzal fogja tudni. Kell pár extra beállítás, de szerencsére nem agysebészeti beavatkozás. A bejövő kapcsolat lehet akár ethernet porton, akár wifin de akár USB-n mobilmodem /telefon is. Gyakorlatilag úgy kombinálod és szabályozod, ahogy nem szégyelled. Tud load balancingot és failovert is. Bonding szervernek VPN..... most, hogy mondod, kicsit módosítasz pár szabályon, akkor lenne rá ötletem
 4. Nálam egy Ubiquiti EdgeRouter Lite 3 van, de egyébként már egy sima TP-Link routerrel is meg lehet csinálni, hogy a 4. lan portot is levágod WAN-nak(vagy akár többet is). Vagy wifin lehet egyszerre AP és kliens a szomszéd wifs routerére. Volt egy időszak, amikor szomszéd meg saját 10 megás DSL-ünket összefűztük 20 megára Amúgy meg failoverben ez sokáig ment így, ha leakadt a saját, akkor a szomszédéra váltott addig. Nem tragédia amúgy, ha két külső IP van, be van állítva, hogy a cél IP cím "ragadjon", aztán akkor egy helyre csak az egyik kapcsolaton indít szálakat. Kevés eset van csak, amikor nem hatékony. A csatolt képen egybe van fűzve egy 100M-s koax ami olyan 85-99 között ingadozik, és egy DSL ami 18-25M
 5. Nálunk kis faluTV-s szolgáltató ad 150M-t koaxon. Viszont napi szinten fekszik ki. Szóval most van egy koaxos vonal, ami hol megy, hol nem, ez mellé jön egy siralmas DSL, ami bűnlassú, de mindig van. Ez van összebondingolva egy 3 portos routerrel. Itt nem hal le a szerver
 6. Nem ez az oka. A központ hal be. Egyébként már kb húsvét óta megy ez a játék legalább. Pontosabban ezt egyszerűen ki tudod szűrni Belépsz a menübe, és ha a bondingnál legalább egy UP van, akkor a szerver rendben, esetleg csak az egyik szál nem megy. Viszont ha mindegyik down, az szerverhalál. A HGW viszont folyamatosan próbálkozik, újraindítgatni nem érdemes emiatt.
 7. A bejövőre, de optikán kapnod kellene a 2HD streamet. Boxok közötti belső kapcsolat mindenképpen 100MBit/s UTP. Alternatív megoldásnál kevesebb, de 10Mbit/s akkor is minimum megvan.
 8. VDSL-en legalább 24 (vagy 33?) MBit/s elérhető sebesség, optikán alapból mehet. Koaxon nem tudom, azt hiszem ott is ED3-on mehet.
 9. Nálam 4-6 óra az átlag... sajnos semmilyen módszert nem ismerek, hogy gyorsítsam.
 10. Az a helyzet, hogy ahogy látom, a központi oldal esik le. Ilyenkor egy pillanatra megszakad minden szál, és utána tisztán a natolt DSL-es címen fog menni az eszköz. Restart ezen nem segít, az eszköz folyamatosan próbálkozik. Ha DSL led zölden világít és a mode türkizen, akkor csak idő kérdése és magától megjavul.
 11. Látom 2 routered van. A T-sből DMZ az asus felé, asusból a nas felé, így jó lesz. Esetleg a WAN IP címed nézd meg a speedtest.net-en, utána a T-s HGW-ben, ha ez a kettő nem egyezik, akkor NAT-ot kaptál.
 12. És pont ez az, hogy tegyük fel, egy panelházban vagy vendégségben, kellene ez a sz.r, fizetsz is érte mondjuk, és 2-3 ilyen hotspot között ugrál. Mindegyiknél újra be kell logolni. PC-n még ki lehet kapcsolni a legtöbb wifi kártyánál a roamingot, de telefonnál esélytelen. Egyébként néha engem sem enged be. Sőt sokszor hiába nyitom meg az alkalmazást, nem léptet be, viszont weblapról pedig elsőre. PPPoE-t úgy értem, hogy vagy azt a PPPoE kapcsolatot használja, amit az előfizető is, vagy esetleg még egyet, mint IPTV vagy VoIP interfész. Igazából ez az egész fon inkább technikai érdekesség/kényszermegoldás mint egy stabil plusz szolgáltatás.
 13. Akkor ezzel még lesznek kísérletezések. Itthon nálam 3 AP van, mind azonos SSID. Telefonfüggő, hogy hogyan kezelik a BSSID-váltásokat. A régebbi kliensek, amik nem tudnak roamingot, ragaszkodnak ahhoz, amihez kapcsolódtak, és ha totál elhal a jel, akkor újra keres, újra hitelesít és újra kér IP-t. Viszont az újak nem DHCP-znek BSSID váltáskor és skype közben maximum a szó vége csuklik el váltáskor. Ezt majd megnézem, hogy a külső IP-k hogyan vannak, mert egyébként sehol nem látszik neki külön VLAN DSL ágon. Esetleg az lehet, hogy kiépítene még egy PPPoE kapcsolatot userenként vagy az egész hotspotnak egyet?...
 14. Ha az ESSID nem változik csak a BSSID, akkor pont ez lenne a lényege, hogy az IP marad, és pl egy skype hívás nem szakad meg. Ezt egy Wi-Freen simán megcsinálom, de egy Fon-on esélytelen. Persze azért ez extrém igény, hogy valaki nyilvános hotspotok között tudjon is mászkálni és akarjon is. Fon-on a belső IP mindenesetben egy privát, aminek a hatóköre a HGW-ig tart, az NAT-olja az előfizető IP címéből. Wi-Free esetében ha jól láttam, ez a LAN szegmens még a coaxon belül is folytatódik, ott a coaxrouterek nem végeznek natolást. Igaz ott portál sincs. Egyébként ha jól emlékszek, volt már 84-es IP-m fon spotról is. Majd ha szomszédomnál is beaktiválják, vagy hozzáférek egy ponthoz, akkor kísérletezek vele még, de úgy emlékszek, az előfizetőével azonos WAN IP-n osztozik.
 15. Nekem is app van, ami tapasztalatom szerint hol tud hitelesíteni, hol nem. Érdekes, mert a captive portal bejön böngészőből, a jelszó appban is jó, de valamiért nem mindig hitelesít, néha kézzel kell belogolnom. A portál valóban egy távoli szerveren fut, viszont a hitelesítő szoftver az helyi, minden eszközön. Ez olyasmi mint a hotspotsystem.com megoldása, ha jól látom. Egyébként néztem, az ügyfél publikus IP/NAT-olt IP-jét kapom meg, ha fonnal lépek be is, legalábbis 724-eseken még biztosan. A biztonságot az adja, hogy kétfelé van NAT-olva HGW-n belül, és a hotspot kliense a fon azonosítóhoz rendeli a látogatott IP címeket. Viszont pont itt van a probléma a cellaváltással. Minden fonos HGW-nek van 172.x.x.x privát IP-je, benne pár kiosztható címmel. Tegyük fel: Első hgw-n feljelentkezek, eszközöm megkapja a 172.16.8.64-et (csak példa), ezzel van net, külső ip-m mondjuk az ügyfél 100.64.13.4 NAT-olt címe. A eset: Második HGW felé mozgok, telefon átmegy, de mivel azonos az SSID, nem fog új IP-t kérni, de ezen már van a 172.16.8.64 címen eszköz. Kész is az IP ütközés. B eset: Második HGW felé mozgok, telefon átmegy, 172.16.8.64-es IP szabad. Viszont captive vezérlőben nem vagyok benne, mert ez már másik HGW, másik alháló, másik vezérlő. Mire az alkalmazásnak ez feltűnik, már meg is szakadt az összes online munkamenetem. App újra hitelesít, de itt ügyélnek van egy 84.x.x.x külső címe, szintén sok alkalmazás elszáll. B/2 : Második HGW-re átléptem sikeresen, viszont telefon valamiért visszaugrik az előzőre. Tegyük fel, valamiért megőrizte a fonos munkamenetemet, így csak kívülről látszok hirtelen a 100.x helyett a 84.x- publikus címről. Azért furcsa ez az egész, mert a Wi-Free esetében a modemrouterekben nincs captive vezérlő, csak van még egy VLAN, egy alháló az egész, és az ki van hozva egy második interface-n, radius védelemmel. Itt nem is probléma az AP-k közti ugrás, mert a külső és belső IP cellák közti ugrásnál azonos marad végig. Upsz, kicsit hosszú lett.