Ugrás a tartalomhoz

A 4G hálózat adat mellett már a hangunkat is viszi – Elindítja a 4G Hangot a Magyar Telekom


Roli82

Ajánlott posztok

89.PNG

  • Elsőként a magyarországi mobilszolgáltatók közül a Magyar Telekomnál indul el 4G hálózaton a hangszolgáltatás.
  • A 4G Hangot használva új élményben lehet a Telekom ügyfeleinek része: hívás közben is folyamatos, 4G sebességű adatkapcsolatot tesz lehetővé az új technológia.

A Magyar Telekom Krisztina körúti székházában végzett, tavaly májusi teszthívást követően a hazai szolgáltatók közül elsőként 2017. április 27-én indítja el teljes magyarországi 4G hálózatán a hangszolgáltatást. A VoLTE (Voice-over-LTE) technológia révén a hanghívások is a 4G hálózaton (nem pedig a 3G vagy 2G hálózaton) bonyolíthatóak le, ami gyorsabb hívásfelépülést, HD hangminőséget és telefonálás közben is folyamatos, 4G sebességű mobilinternet kapcsolatot tesz lehetővé. Mindemellett fontos lépcsőfokot jelent a mobilhálózatok fejlesztésében a 4G Hang, hiszen a zökkenőmentesen kapcsolódó, teljesen IP-alapú hálózatok irányába tereli a mobilszolgáltatást. A magyarországi kereskedelmi forgalomban 2012. januárjában elinduló 4G hálózaton eddig csak mobilinternet szolgáltatást lehetett nyújtani. A 4G szabvány fejlesztésének elsődleges motivációját a 2G illetve 3G hálózaténál gyorsabb adatkapcsolat, vagyis a nagyobb sebességű és még jobb minőségű mobilinternet szolgáltatás biztosítása jelentette, ezért a szolgáltatók jellemzően nem kezdték meg a hangszolgáltatást is lehetővé tévő fejlesztéseket.

A 4G Hang használatának feltétele az elérhető 4G hálózaton túl a 4G hívásra képes mobilkészülék. A Magyar Telekomnál a Samsunggal szoros együttműködésben elsőként a Samsung Galaxy S7 és egy időben a Galaxy S7 Edge típusú, illetve a gyártó legújabb csúcsmodelljeire, a Samsung Galaxy S8 és Galaxy S8+ készülékekre érkezik meg az a szoftverfrissítés, amellyel a 4G Hang használata elérhetővé válik a Telekom ügyfelei számára. Ez a frissítés online, azaz vezeték nélküli módon is a Magyar Telekom mobil-előfizetők rendelkezésére áll. A Magyar Telekom a mobiltelefon-gyártókkal megállapodva folyamatosan teszi elérhetővé újabb készüléktípusok esetében is a 4G Hang használatának lehetőségét. A szolgáltatás részleteiről a www.telekom.hu/4g-hang weboldalon található bővebb tájékoztatás.

Az első VoLTE-hívásra képes hálózat 2012-ben, Dél-Koreában indult el, 2016 végére pedig több mint 80 országban vált elérhetővé a 4G hálózaton keresztül is a hangszolgáltatás. Európában a Deutsche Telekom Németországban, Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Görögországban tette eddig elérhetővé saját 4G hálózatán a hangszolgáltatást.

A Telekom 4G hálózatának országos lakossági kültéri lefedettsége jelenleg 98 százalékos. A lakosság közel 30%-a számára már országosan is hozzáférhető a 2-300 Mbps névleges maximális sebességű 4G+ mobilinternet szolgáltatás is. Március végén fejezte be a Magyar Telekom budapesti hálózatának fejlesztését, amelynek köszönhetően immár a 4G+ technológia is elérhető, 225 Mbps névleges maximális sebességgel (a belsőbb kerületekben akár a maximális 375 Mpbs sebességgel is).

Budapest, 2017. április 27. 10:00

Forrás

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Roli82
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1 month later...
  • 4 weeks later...

Úgy tűnik, hogy ez a szolgáltatás csak azoknál az előfizetőknél jelent meg, akiknek kártyafüggő telefonjuk van. Ez csak puszta véletlen, vagy a Telekom tényleg úgy gondolta, hogy ez így fog működni?

Én úgy gondolom, hogy a szolgáltatás a SIM kártyához kapcsolódik, nem a telefonhoz (és annak szoftveréhez).

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Hivatalosan Samsung Galaxy S7/S7 Edge, illeve S8/S8+ Telekomtol vásárolt telefonokon, illetve független iPhone-okon is (6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus, SE). Ehhez a 28.3 -mas szolgáltatói csomag megléte szükséges és iOS 10.3 minimum szükséges hozzá.  Fontos hogy iPhone esetében nem szükséges Telekomtol vásárolt jó a független is.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Akkor konkrétat írok:

Samsung Galaxy A5 (2016)-ra tegnap a telekom kiadta az Android 7.0-ás frissítést. Ezeket a készülékeken megjelent a VoLTE engedélyezése a beállításoknál. Ugyan ilyen, független telókon, ugyan így 7-es androiddal nincs ilyen beállítási lehetőség sem a menüben.

Igazából nem a függetlenséghez van kötve, hanem ahhoz, hogy Telekomos ROM legyen rajta. De ez miért csak Androidosokra vonatkozik, iOS-nél miért jó a független?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Sebaj, Androidon meg legalább lehet NFC-vel fizetni. :D Ez az ami Apple-nál kb soha nem lesz. :D  Legalábbis kis hazánkban.

Gondolom itt valami olyasmi lehet a dolog mögött, hogy Samsung kikapcsolva tartja a VoLTE funkciót valami miatt, a Telekomos ROM-ban viszont ezt aktiválták. Ez esetben vagy várni kell, hátha a "független" ROM-oknál is engedélyezik előbb-utóbb, vagy fel kell tenni a telóra a Telekomos ROM-ot.

Viszont egy technikai jellegű kérdés. Nekem a legnagyobb problémám, hogy jelenleg a teló fallback-el 3G-re, amikor hívnak, viszont 3G térerő, hát az nincs. Ha mázlim van, akkor 2G-re áll át, ha nincs, akkor nem hallom a hívó felet. Többnyire amúgy ez utóbbi szokott előfordulni. Namost ha nekem van VoLTE szolgáltatásom, és valaki hív mondjuk egy 2G hálózatról, akkor az én telóm azt 4G-n fogja fogadni? Nyilván a jó hangminőség csak akkor megy, ha mindkét fél 4G-n van, de tud ilyen "kevert" módban működni? Az lenne az optimális nekem, ha minden hívást tudna 4G-n fogadni, mert ott van használható térerőm.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Mivel szűrheti imei meg egyéb azonosítóra a T így passzolom, akarsz ilyet vedd meg tőlem alapon.  Viszont Samsung esetében ott van az is hogy elég erős partner a 4G és ** hálózat dolgaiban. Ebbe meg PLS ne menjünk bele hogy melyik telefonban mi van és mi nincs főleg ne írjuk le az Apple Pay-t. Én elfogadom hogy neked nem kell alma, és nem sza roz o m a te döntésed, te is fogadd el hogy nekem meg alma kell. Minden vagdosás nélkül!

Ahogy olvastam a leírását az egész szolgáltatásnak, csak akkor épül fel a hívás voice over lte alapon ha mind két oldal képes a műszaki paramétereket teljesíteni.    4G, megfelelő telefon, szolgáltatói beállítás csomag stb, wifi-vel sem müködik pedig fan lenne :D

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Bocs, nem lehúzni akartam, ahogy Androidot sem istenítem, csak nagyon közelről látom a témát, nem felhasználói oldalról, hanem mélyebbről. Egyik rendszerrel sincs különösebb bajom.

Na, akkor így már mégsem annyira érdekes számomra ez a VoLTE. Mire mindenkinek ilyen telója lesz, vagy a többségnek, az beletelik jó pár évbe. Addig meg nem hoz nekem pluszt ezek szerint.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

5 órája, fgabor87 írta:

Samsung Galaxy A5 (2016)-ra tegnap a telekom kiadta az Android 7.0-ás frissítést. Ezeket a készülékeken megjelent a VoLTE engedélyezése a beállításoknál. Ugyan ilyen, független telókon, ugyan így 7-es androiddal nincs ilyen beállítási lehetőség sem a menüben.

Hello @fgabor87, én úgy tudom, ezen menni fog (ennek első lépése lehet a beállítás megjelenése, viszont az is kell hozzá, hogy az előfizetésen be legyen kapcsolva a volte. ezt az induláskor a Té megoldja automatikusan). de ha mindkét félnek kell, ahogyan anonymus írta, akkor ez valóban nem most fog kihúzni a vízből :(

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2 weeks later...
50 perce, fgabor87 írta:

És mik a tapasztalatok? Valóban csak akkor marad 4G hálózaton hívás közben a teló, ha a másik félnél is él a VoLTE?

Nem,nem kell hogy a másik félnél is legyen VoLTE képes készülék. Folyamatosan 4G+ lógok hívás közben pl ha vezetékes számot hívok akkor is. Nekem kezdetek óta megy a VoLTE mert bekapcsoltattam a kártyára ,csak most az az újdonság hogy Magyar független romon is megy. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Roli82
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Köszi, ez így jó hír, mert nálam a hívásoknál a falback-nél el is megy a térerő sajnos, szinte csak 4G-n van használható.

Viszont ez nekem fura, hogy IMEI számra szűr a szolgáltató... merthogy a szolgáltatás a SIM kártyához kapcsolódik, nem a készülékhez (persze azon felül, hogy támogatnia kell). Meg fogom kérdezni az NMHH-t, hogy mi erről a véleményük.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Hát, mást nem nagyon tudok. Telekom ügyfélszolgálat ezen a szinten 0. ilyesfajta kérdésekre a weboldalról szokták copy-paste-el betenni a választ, és az esetek 40%-ában mégcsak nem is a kérdésre való választ sikerül bemásolni. Ezzel nem húznám az időt.

Telekommunikációs cégeket NMHH felügyeli, és csak érdekelne, hogy kötheti-e egy cég magához a telefonhoz egy szolgáltatás biztosítását. Nem, nem modellhez, hanem direktben magához a készülékhez. Fura gyakorlat, persze lehet, hogy az ég világon semmi akadálya.

Igen, tudom, hogy Dominosoknak még nem jön, csak előfizetéseseknek, de elméletben később jönni fog nekik is. Ahogy olvastam, hogy milyen bonyolult rendszerről van szó, nem csodálkozom, hogy lassan megy a bevezetés.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Ilyen dolgok esetében sokszor a bevezetés alatt is tesztelések folynak ahogy most is.  Sok esetben el kezdik aztán találnak valamit megreked efik zúgolódnak majd fojtatás. (Ipv6-al is ez a helyzet hol jobban halad hol megreked teljesen) tipikus multi.  

Ezen a vonalon mindig a Dominosok szívnak lásd 4g, mobilnet sebességek, romaing stb. Amúgy itt leledzenek a titok erre a kérdésre. 

Igen tudom hogy a NMHH felügyeli ha felejteném az iptv menüben van egy pont ami fel eleveníti " Felügyeleti szervek" néven. Nem tudom hogy kötheti e de nem is nagyon izgat. Ha nagyon T-s marketinges akarok lenni azt mondom vedd meg a T-töl a telefont ha használni akarod és fel akarják használni arra hogy több telot adjanak el. Ha pedig másik irányból akarom megközelíteni azt mondom inkább hogy fo sik a T és óvni akarja a szolgáltatást ami elsőként vezetett be itthon és még nem forta ki magát annyira hogy mindenkit mindennel bedobjanak. Erre egy jó példa Kínából vett telefonokra hiába van az írva hogy működik nálunk nem feltétlen van így. Tud zavart okozni az erőben, itt is fenn állhat ilyen. 

Ez még meglep ? Van egy info mail amiben vannak anyagok meg vannak hét hónap stb eligazítások ebből kell megélniük. Ezekben nincs ilyenekre kiterjedt info. Azok vannak bele szuszakolva amikre nagy szükség van mert sokan keresek. + Ott tartunk megint ahol a part szakad mennyire szereti a munkáját az adott kollega mennyire érdeklődig néz utána stb stb stb.  Lehet jó okkal van a fórum linkje minden hova bedobva. 

 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Világos. Nyilván a telefontársaságoknak az előfizetéses ügyfelek jövedelmezőbbek, világos, hogy először ők kapják meg az új dolgokat. Nincs is ezzel baj szerintem.

Az is tök jogos, hogy korlátozzák a készülékeket, ahogy írtad, igazából nyilvános teszt folyik. Csak azt nem értem, hogy készüléktípuson belül miért szűrnek még arra is, hogy hol vetted a készüléket. IPV6-os példát idehozva, ez olyan, mintha csak azokra a számítógépekre engednék az IPV6-ot, amit Telekomnál vásároltál. Elég fura húzás lett volna.
Még arra tudnék gondolni, hogy a T-s ROM-ok kaptak, vagy be lett kapcsolva valami extra debug üzemmód, aminek a segítségével extra infókhoz jutnak, ha egy ügyfél panaszkodik. Bár erről meg tájékoztatni kell az ügyfeleket adatvédelmi szempontból. De nem találgatok, számtalan más oka is lehet, ahogy írtad, akár marketing is.

Én most csak jogi oldalról nézem a dolgot: megteheti-e a szolgáltató, hogy bizonyos szolgáltatásokat ahhoz köt, hogy nála vetted-e a telefont, vagy sem. Szerintem nem, de utána fogok kérdezni.

Amúgy meg kíváncsian várom, hogy fog működni ez a dolog, és mikorra forrja ki magát rendesen. És örülök neki, hogy a Telekom ilyen innovatív dolgokkal is foglalkozik.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válasz erre a témára...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Új...