Ugrás a tartalomhoz
  • 0

routerek beállítása


Gregor Man

Kérdés

Próbáltam a régi témák között keresgélni, de nem találtam a megoldást az én problémámra. Megpróbálom érthetően leírni a helyzetet. 

Telekom előfizetésem van, internet, és TV, 3 szobában 3 db PC, és 3 db TV. Ezeket egy Sagemcom modem szolgálja ki részben egy egyszerű switch-en keresztül (azért kellett a switch, mert ugye a modemnek csak 4 db Lan kimenete van, de itt 3+3 =6 db készülékhez annyi kevés. (PC-k+Tv-k, és azért "részben", mert a TV-k Smart boxai - amiből 3 db van a 3 TV-hez), közvetlenül a Sagemcomba vannak bekötve.) A TV-vétellel nincs gond, és az internet is működik a Lan kábelekkel bekötve. Sőt a wifi-nek is van jele (amit ugye most maga a Sagemcon készülék ad), csak az a gond, hogy az a jel már kissé gyenge, vagy nincs is a készüléktől távolabbi szobákban. Tehát, a feladat az lenne, hogy fel kell erősíteni a wifi jelét, nyilván routerekkel. Van két routerem (egyszerű, TP-Link-ek), amelyeket elhelyeztem 1-1 szobában.

És akkor itt kezdődnek a kérdések.

A routereket a switchbe kell bekötni, vagy a Sagemcom-készülékbe? Ha a Sagemcomba kell, akkor az gond, mert csak 4 kimenete van, vagyis a Smart boxoknak már nem lesz elég. Vagy mindegy, hogy hova vannak kötve? A bekötésnél mit hova kell kötni, tehát a lan kábeleket melyik készüléken, melyik portokba?

Mit, min, és hogyan kell beállítani a Sagemcomon, vagy/és a routereken? Részletezem ezt a kérdést, mert ahogyan megfigyeltem, ez az itteni válaszok achilles-sarka: egyszerűen olyan elnagyolt, emiatt érthetetlen válaszokat adnak, amiket ők biztosan evidensnek éreznek, de valójában egy csomó háttérinformáció kellene a megértésükhöz, ezért a laikusok számára teljesen érthetetlenek. 

Tehát: a kábeles összekötés után, egyáltalán kell valamit állítani bármin is, vagy annyi elég, kész, a wifi jelet máris nyomják a routerek is, minden oké?

Vagy pedig, kell állítani valamit. Ha kell, hogyan? Tehát mit kell csinálni? Be kell lépni a Sagemcom kütyü programjába, és ott beállítani valamit? Ha igen, hogyan kell oda "belépni"? Vagy csak a routerek beállításaiban kell belépni? Ha igen, hogyan "találom meg" a routereket? Hogyan találom meg egyiket, mondjuk ami az egyik szobában van, és a másikat, ami a másik szobában? Honnan tudom, hogy melyik melyik? Mit állítok be rajtuk, pontosan melyik menüben, mit? Mind a kettőn ugyanazt állítom be, vagy mást? Van valami, amire figyelni kell, mert kritikus, és könnyű elnézni? Van valami amit nem lehet megcsinálni, mert hardveres akadálya van? Stb.

Előre is elnézést kérek, hogy ilyen részletező, szőröző kérdéseket tettem fel. De szófukar technoblablával nem lehet mit kezdeni. Ha valaki egyszer venné a fáradságot, hogy érthetően, nem kínaiul leírná egy ilyen folyamat részletes lépéseit, az nagyszerű lenne, és akkor talán nem kellene egy egész fórumot, évekig ugyanazokkal a redundáns kérdésekkel teleírni. (A Telekomos ügyintézőnek: előre is köszönöm, hogy (ha esetleg) kihívatná velem a szerelőjüket, de itt most nem részletezendő okokból, nem szeretnék élni vele, magam szeretném megoldani a problémát, már amennyiben ez elméletileg lehetséges, és lesz ember, aki érthető választ tud adni a kérdéseimre. Inkább azt ajánlanám neki, hogy csináljanak végre egy laikusok számára is érthető, és részletes Gyik-ot (gyakran feltett kérdések - és válaszok rá)).

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

3 válasz erre a kérdésre

Ajánlott posztok

  • 0
  • Telekom

Kedves Gregor Man!

A kérdésed valóban nem egyszerű, sőt kifejezetten összetett, mivel a leírásod alapján számos saját tulajdonú eszközzel rendelkezel, melyek beállításaira, menürendszerére és funkcióira nekünk nincs rálátásunk, azok vezérlésére rendszereinken keresztül nincs lehetőségünk.

Általánosságban elmondható, hogy az általunk biztosított Sagemcom router kimeneti portjaitól kell a saját eszközeid bemeneti Lan portjáig kábeles összeköttetést teremtened. Mivel a switchet tovább osztják a bemeneti jelet, így a saját routereid ezek kimeneti portjára kötve is működhetnek megfelelő beállításokkal. Ha belépsz ezek menürendszerébe, akkor megadhatod a saját eszközeid és az általuk létrehozott hálózatok nevét, ez alapján tudod majd megtalálni az eszközöket. 
Azzal viszont számolni kell, hogy ha a mi routerünkkel és a két saját routereddel is létrehozol egy-egy wifi hálózatot, úgy azok akár zavarhatják, gyengíthetik is egymást. Ha a saját eszközeid le tudják fedni a lakásod akkor érdemes lehet a mi routerünkön kikapcoslni a wifi funkciót, amit annak admin felületén tudsz megtenni. A saját routerenk beállításaihoz, illetve az admin felületükre történő belépéshez az alábbi linken találsz útmutatókat: https://www.telekom.hu/lakossagi/ugyintezes/keszulekbeallitasok/halozati-eszkozok

Két megoldást szeretnénk a figyelmedbe ajánlani. 
Az egyik az "Egyedi szerviz" szolgáltatásunk, melynek keretében egy műszakis kollégánk a helyszínen segíteni tud egy a saját eszközeiddel létrehozott hálózat kialakításában és beállításában. A szolgáltatás egyszeri 5000 Ft kiszállási díjért és 3750 Ft-os fél óránkénti munkadíjért vehető igénybe. A szolgáltatás részleteiről itt olvashatsz: https://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/egyeb-szolgaltatasok/muszaki-segitsegnyujtas/hibaelharitas/egyediszervizszolgaltatas

A másik lehetőség az OkosWifi szolgálatásunk, melynek keretében jelerősítő berendezéseket biztosítunk, melyek a meglévő hálózatod határait terjesztik ki, így összeakadással sem kell számolnod, illetve az egyes jelerősítő eszközökre kábellel is csatlakoztathatók eszközök. A csomag része az asszisztencia szolgáltatás is, melynek keretében díjmentes helyszíni hibaelhárítás és beállítási segédlet kérhető szükség esetén. Erről itt olvashatsz bővebben: https://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/internet/okoswifi
^Dániel

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Szia

Legegyszerűbb a Telekom által biztosított okoswifi szolgáltatás igénybevétele

Ezek az eszközök jelismétlőként is működnek és van rajtuk vezetékes csatlakozási lehetőség is.

Ha mégis a saját TP-Link eszközeidet szeretnéd használni, itt van egy jó leírás, hogy lehet jelismétlőnként beállítani őket

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Új...