Ugrás a tartalomhoz
 • Szeretne hasonló avatart használni? A profilképként felhasználható avatarokat az alábbi linkről tudja letölteni.

  image.jpegimage.jpegimage.jpegimage.jpegimage.jpegimage.jpeg

Deino

SUPERUSER
 • Tartalmak

  664
 • Csatlakozás időpontja

 • Utolsó látogatás

Bejegyzések, amit Deino posztolt

 1. Ekkor: 27/02/2020 at 20:23, btz írta:

  Ha van kiépített és műszakilag átadott optikai hálózat, akkor szerintem köthető szolgáltatás. De én nem látom Vecsést a kiépített optikai hálózatok között, viszont a fent linkelt KIFÜ térképen nem látok lefedetlen igényhelyet.

  Vecsésen van Telekom, kérdés inkább az, hogy ő valszeg kiesik az egyszerű létesítés alól. Mint pl. Gyál, ott is van minden, de bizonyos részeken nincs egyik szolgáltató sem.

 2. Ekkor: 24/01/2020 at 9:21, teherwagon írta:

  Hello, kijött az NMHH vezetékes gyorsjelentése. érdekesek a számok, így gondoltam, kirakom. xdsl csökken, koax stagnál, optika örvendetesen nő

  Vezetékes szélessávú internet-előfizetések száma (db)

  Csak tudnám hogy ez mégis hogy amúgy.

  2004/2006-ban még az ADSL volt a divat. Az ADSL2+-t még az MTT vezette be elsőnek az országban.

  2008 +/- 1 év lehetett amikor elkezdődtek a kábeles internetek. (bár lehet hogy meglévő infrastruktura sokat segített és csak módosítani kellett rajta), és így 2008-tól volt kb. 4-5 év mire jött az optika.

  2015/2016-ban indult az optikai internetfejlesztés, és 2020-at irunk most.

  Ha ezek itt igazak, akkor kérdem én, hogy lehetséges hogy az optika gyök kettővel épül a kábelmodemhez képest?

  Valóban vannak szolgáltatók, pl. az U-betűs aki ugye nem épít eleve optikát, vagy ha mégis házig is viszi, átalakítják egy kábelmodemre, de nem gondolom hogy ez lenne ilyen kimagasló adat.

  Továbbá pont ezért, arra is kiváncsi lennék, mennyi olyan kábelmodem darabszám van, ami viszonylag gyorsan, pár eszköz cseréjével váltható lenne üvegre.

 3. Még egyszer megpróbálom, aztán tényleg nem látom értelmét :(

  Az EU 30 Mbit/sec-et vár el Magyarországtól minden településen. A technológiai feltételekre nincs kiterjedően szó. Annyi esik meg, a dokumentumokban és az elvárásokban (tudom, mert végigolvastam!), hogy ezeknek a hálózatoknak valamennyi százalékában 100 Mbit/sec sebességünek kell lennie.

  De egy kis érdekesség, hogy tisztában légy a dolgokkal. Mivel az EU nem ad pénzt Koaxos területre, tekintve hogy zöld terület (elérhető a 30 Mbit/sec, így teljesíti az EU elvárását), sokszor nem is lehet optikát létesíteni rajta. Túl sok átalakítás kellene ahhoz, szinte nulláról kéne átépíteni az egészet, hogy optika lehessen. Ezért is vannak még olyan települések, ahol évek óta Deep Fiber épül.

  Ha nem csak emlékezetem annak idején még @anonymus  Budapest melletti Dunakanyarban is az épült. És itt a szó kedves @géza22 mai napig épül koax, ott, ahol a koax hálózatot nem lehet költséghatékonyan átépíteni Optikára.

  A Deep Fiber egy hatásosnak mondható Koax fejlesztés, annyira közel viszik az optikát a házhoz amennyire csak lehet, egyedül a végpont és közelében marad koax a hálózat. ED 3.1-es eszközzel pedig eléggé nagy és jó sebesség hozható ki az egész technológiából.

  Illetve azért gondold át kedves géza, a Koax 500 Mbit/sec-et bír, de az ED 3.1 elvileg gigabitre is képes lesz, szerinted egyedül a 2 gbps-ért költséghatékony lenne a hálózat fejlesztése? Hány előfizető lenne aki 2 gbps-re fizetne elő egy kisebb településen? 10? Szerintem még annyi sem.

 4. Ekkor: 2018. 11. 10. at 10:58, géza22 írta:

  csak igeret telekomtol  csongrádmegye 2018 hirdeti kormány elviszi szupergyors internete optikát csonrádmegye morahalom rőszke ruzsa ásothalom domaszék  őtőmős 20 éve várnak lakoság szerintem elfogyot unios pénz kapot legmoder 21 század optikára

  A Telekom azt igérte, hogy felszámolja az ADSL hálózatát.

  A koax, a jó sebességével egyelőre még marad.

  A koax jelenleg nem fejletlen, nem tartozik a fejlesztendő területek közé. A fejlesztendő hálózatokat DSL hálózatoknak nevezik. (többnyire ADSL hálózatokról beszélünk.).

  Koax hálózat az EU-s elvárás (30Mbit/sec) sebességre is képes és a 100 Mbit/sec-es sebességre is, vagyis az EU erre biztos nem ad pénzt, hiszen teljesíti az összes elvárást, még a következő (2020 utáni) követelményekben is, amely várhatóan 100 Mbit/sec lesz. Ott is helyt fog állni még.

  Vagyis Koax hálózatot nem lehet EU-s pénzből optikára fejleszteni. Önerőből meg senki sem fogja, hiszen jelenleg értelmetlen, minden elvárást teljesít, amire kötelezve van a szolgáltató.

 5. Ekkor: 2018. 08. 02. at 23:18, btz írta:

  @zoli62

  Itt van ez és ez. Ezeken a településeken már biztosított a minimum 30mbps névleges sávszélességet nyújtó hálózat. Összeadod az e településeken található lakossági, közintézményi illetve üzleti igényhelyeket, ezt kivonod a Telekom teljes szolgáltatási területen elérhető igényhelyek számából, kivonod még a nem Telekom által elnyert fejlesztendő igényhelyeket. A két adatból százalékot számolsz és megkapod az eredményt. ?

  Ez a lista nincs aktualizálva, rettentő hiányos a GPON rész.

 6. Azért szerintem a márka sem mindegy.

  Érdemesebb a normálisabb márkáknál maradni, de egy TP-link vagy Asus legalább legyen. Ha pénzszüke van akkor D-link :/.

  De vannak ennél jobb márkák is, ezek inkább az alapok, amik alá nagyon ne adjuk.

  Szempontoknál ott vannak a leírtak @btz-től, de érdemes a Wifi sebességet is nézni, illetve a Wifi erősségét is.

 7. Ekkor: 2018. 03. 07. at 16:42, Farao írta:

  Az átlag sebesség jelentősen nem fog változni szerintem, hisz sok embert hűség idő köt, nem tudnak csomagot/szolgáltatót váltani. Azt pedig nem kell elfelejteni hogy nem 30 megás lesz a legkisebb csomag, csupán azt vállalták a szolgáltatók hogy lesz olyan csomagjuk is ami tud ennyit.

  A helyi szolgáltató január elsejével ezért módosította is a csomag kínálatot és bevezette a legnagyobb 40 megabites csomagot, potom 8610 Ft-ért. Ezzel ő már most teljesítette a vállaltakat, már csak a szolgáltatását kell kiterjeszteni hogy minden utcában elérhető legyen.

  @Farao

  Több szempontból sem igaz ez az állítás:

  1. Elvileg idén adják át a legtöbb SZIP-es projektet, így ahol jelenleg használhatatlanul lassú 1-5 megás sebesség van ott egyből felkínálódik a helyzet a váltásra. Lásd pl. a 29-es körzetet ahol felszámolják az ADSL-t és mint a T-részéről mint a konkurensek részéről csak korszerűbb min. 10 megás (vagy talán már ennél is több) sebességre lehet előfizetni. Így ha jön egy fejlesztés - nincs más lehetőség - csak a váltás, ami egyből gyorsít az átlagsebességen. És mint tudjuk az átlagsebesség = a sebességek átlagával, azaz ha minél több lassú települést kivált a gyors internet, akkor hirtelenül megugrik az átlag.
  2. Másrészt a hűségidő az egy fiktív dolog, az mindig van, általában. Azonban idén is több 1000 előfizetés jár le, hosszabbítható meg. Rengeteg az olyan hely is, ahol már van gyors, használható internet, azonban még köti a hűség őket a lassabb internethez, ahol lehet idén lesz a váltás.

  és azt se felejtsük el hogy a statisztika jan 1-et mutatott (2017-ben), így a következő adat az már most 2018 jan1-nek kellene lennie DE, a SZIP-es kötelezettségvállalás 2018 végéig szól, így 2019 jan 1-i átlagsebesség lesz a mérvadó.

 8. Egyébként a 30 Mbit/országos lefedettségre vonatkozóan:

  Magyarország 2015-ben még csak 9,4 Mbps-es átlagsebességgel rendelkezett, addig ez 2017-ben 14,8 Mbps lett. 

  Ezt azt jelenti hogy amíg 2015-ben a 33. helyen voltunk addig 2017-ben már a 26. helyre jutottunk. (év eleji adatok).

  Az is fontos információ, hogy a legnagyobb hazai szolgáltatók a legtöbb SZIP-es fejlesztést (Szupergyors Internet Program) idén adják át 2018-ban.

  Személyes megjegyzés, hogy érdekesen alakul a hálózatfejlesztés, elgondolkodtató, hogy év végére meg-e lesz a 30 Mbps átlagsebesség. Az mondjuk látható, hogy két év alatt 7,7%-ot javultak az adatok, azonban ez után indultak el csak igazán a fejlesztések, és a fent látható adatok óta eltelt még egy év (2018-at írunk) és konkrétan majdnem még egy évük van alkotni a hazai szolgáltatóknak.

 9. Érdekes felvetés.

  Rokonaim vidéken mindenki Telekomra váltott - igaz 29-es terület - és a 3 betűs szolgáltató van ott jelen. Tavaly nyáron elindult az optika és érdekes mód édesanyám illetve még az igen idős nagyanyám is gond nélkül - problémamentesen - tudja kezelni az IPTV-t.

  Sőt, sokkal jobban tetszik nekik mint a volt 3 betűs, pedig az internetszolgáltatástól függetlenül TV-ben az országos kínálatot adták ők is.

 10. Hivatalosan 2km felett már nem kéne hogy a vDSL-nek értelme legyen:

  A VDSL2 a fenti technológia továbbfejlesztése. Az ITU-T G.993.2 szabvány írja le. Az elméleti 250 Mbit/s-os sebességet szintén csak a központ pár száz méteres közelében nyújtja:

  • 0,0 km – 250 Mbit/s
  • 0,5 km – 100 Mbit/s
  • 1,0 km – 50 Mbit/s
  • 1,0-1,6 km – a VDSL szabvánnyal azonos
  • >1,6 km – az ADSL2+ szabvánnyal azonos

  Túl nagy az a 2 km távolság.

 11. 33 perce, gyurka76 írta:

  Sziasztok azután érdeklődöm hogy Ságváron várható-e fejlesztés mert engem felhívtak a Telekomtol  100MB netet felajánlották én azt mondtam hogy jó. Ki jött egy alvállalkozó közölte hogy nem valósítható meg mert nincs ér pár. Ő felajánlotta a gyorsító opciót de közölték vele telefonba hogy a Telekom rendszere nálam nem engedi.

  Várhatóság kicsit bő kérdés, ezerrel dolgoznak a kiépítéseken, országszerte.

 12. 2 perce, anonymus írta:

  Azt vedd figyelembe hogy úgy néztem hogy én új előfizető vagyok, régen volt Like S tudom mennyibe kerül mi van benne. Most új előfizetőként mit kapok hasonló beltartalommal. Ennek szerintem a Mobil M + az egyik kicsi netcsomag felel meg. Ami bárhogy nézzük több mint 2610 Ft  Na ezért írtam hogy futi egy T pontba

  hát igen 2610.

  Az új palettában meg kell a 400 MB mindenképpen és  két opció van, korlátlan hálózaton belüli beszélgetés (ami úgy picit jobb, mint a 300 perc a Like S-ben). Vagy csak 80 perc, mint kisebb csomag, de ott veszít 220 percet és egy drágább percdíjat kap.

  Szóval ezért írtam azt, hogy akkor megéri az új, ha valaki hálózaton belül telefonálgat, mert csak 1000 Ft-al drágább (tudom sok pénz, de a 300 perc nem sok, a korlátlan meg igen), akkor viszont nem éri meg, ha nem hálózaton belül telefonálgat, vagy sokallja az 1000 Ft-ot.

 13. Hát a korlátlan beszélgetés hálózaton + 1 GB + 2 GB ajándék net az így önmagában 5000, készülék nélkül 4500, ez így nem igazán éri meg, de ott a másik ami viszont igen: korlátlan beszélgetés + 1 GB + 2 GB ajándék + 150 perc 7500,  készülék nélkül 6000.

  Vagyis csak 1500 Ft a különbség, és 150 perc is jár más hálózatba.

  De ha nem kérünk 1 GB netet, mondván hogy az ajándék 2 GB elég, akkor 2,4 GB lesz (a 400 MB miatt), akkor 

  150 perc és készülék nélkül: 3500

  150 perccel és készülék nélkül: 5000

  Vagyis 3500-ért lehet kapni korlátlan hálózaton belüli telefont 400 Mb nettel amihez jár ajándék 2 GB net, csak 900 Ft-al drágább, mint a Like S. Remélem nem számoltam semmit el, kalkulátor ezeket az árakat dobta fel :) 

 14. Te sem árulnád 200 Ft-ért a hotdogot, ha megveszik tőled 500-ért. Piaci verseny a lényeg.

  Internetet 2 felé lehet osztani: Mobilnet és vezetékes internet.

  Mobilnet esetében:

  Nincs igazi verseny, a szolgáltatók együtt tartják a markukat és hát igen, a kormányzati "sarc" sem azt támogatja, hogy az legyen olcsó.

  Vezetékes internet esetében:

  2 szempontot kell figyelembe venni, az első a lefedettség, sok helyen csak 1 szolgátlató érhető el, így ha kell net, nem fogják olcsón adni.

  Ha van konkurencia máris jobb a helyzet, de ott is versenyképes (gyors és olcsó) alternatíva kell mert ha ez nincs meg, akkor sem nagyon veszik figyelembe a konkurenciát.

  Versenypolitikának nevezik ezt, másrészről kell a pénz a hálózatfejlesztésre mindkét szegmensben. Ha 100%-os optikai lefedettség lenne az országban fele ilyen árak lehetnének.

 15. Az elképzelés tökjó, de egy hasonló cég hasonló elképzelése is azért futott zátonyra, mert az ott összerakott csomag drágább volt, mint egy előtte elérhető opció. Ezért is vezették ki. Ez most látszik hogy a jelenlegi formájában hosszútávon nem lesz életképes, hiszen több esetben túlárazott. Leginkább az adatforgalom.

  Pont a napokban akartam írni egy piaci összehasonlítást, meg is csináltam aztán rájöttem hogy a Telekom nincs is olyan rossz helyzetben "adatforgalommal". Kicsi csomagoknál drága volt, nagyobb csomagoknál olcsóbb a konkurenciánál. 

  Most a csomagokat látván megérné a publikációt ez a "tanulmány" hiszen az eddigi jó pozíciót elvesztve lejjebb csúszott a Telekom a versenyből, nem éllovas már nagyobb a adatforgalomnál.

 16. Lehet ***** kérdés jutott ezzel kapcsolatosan az eszembe.

  Ugye minden adó kint van és látják, mi van a felnőtt csatornákkal? :o Azt is 0-24 ott vetítik a falon? :o Ugye nem? :D 

  Amúgy maga az egész jól néz ki, kicsit hasonlít a karbantartói munkára, ami elég jó dolog, legalábbis én szerettem. Ott is az élet abból áll többségében hogy ülj és nézelődj, amíg nincs probléma. Bár igazából ebben nem az a jó, hogy a munkaidő felében nem csinál az ember konkrétan semmit, mert az talán unalmas is, hanem maga az eredmény, hogy pár ember felelős azért, hogy XY gyárépület pl. úgy működjön ahogy kell, vagy hogy egy országnak legyen TV adója vagy sem stb.

×
×
 • Új...