messh

5 GHz WIFI LAN routing lehetetlen

Kérdés

SagemCom FAST3686 router, 2.6.30-1.7.1mp2-svn12615 szoftververzió.

5 GHz WIFI kapcsolaton keresztül csatlakozó eszközök NEM LÁTJÁK EGYMÁST LAN hálózatban. WAN/Internet routing működik. Ha csak egy eszköz van 5 GHz-en, és a többi eszköz 2,4 GHz-en, akkor minden rendben működik. Viszont az 5GHz-en csatlakozó eszközök között nincs routing. Nagyon-nagyon elvétve, pár másodpercre mintha látnák egymást az eszközök, de tényleges adatátvitel lehetetlen. Ha minden eszköz 2,4 GHz-en csatlakozik, akkor is rendben működik a routing.

Találkozott más is a problémával? Mióta a router bekötésre került fennáll a probléma, vártam, hátha egy szoftverfrissítés megoldja, de elfogyott a türelmem.

Van erre megoldás?

 

Előre is köszönöm,

Zsolt

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

13 válasz erre a kérdésre

Sajnos én is tapasztalom a problémát, egy laptoppal csatlakozok az 5ghz-es Wifi-re és minden gond nélkül megy, ha telfonnal (iPhone 7) persze ha, ha éppen látja (már ez is fura) akkor ha rácsatlakozik nagy nehezen semmit nem tölt be és a laptopon is megáll a tudomány, böngésző kidobja, hogy nincs internet, ha lecsatlakozok laptoppal, akkor hirtelen telefonon minden megy, és vica-versa. Van valami házi megoldás hozzá? Sajnos nem én vagyok a tulaj, a lakótársamat pedig nem terhelném, hogy hívjon ki szakembert stb.

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

@messh

Akkor azt javaslom, hogy próbálj meg kérni egy eszköz cserét. Ha nem jön össze, akkor egy saját eszköz.

Ennél jobban csak úgy lehetne belelátni a hálózatodba, ha Teamviewerrel felengednél valakit a laptopjaidra. Én sajnos nem vagyok ráérős ilyen témában, mert az esetek többségében mobilról fórumozok Teamviewerezni meg nem állnék neki 5"-ről  ( na meg munkaidő közben :D ).  Talán @root fórumtársunk meg tudja neked nézni valamikor. 

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

Fejlemények:

3 eszköz: Android telefon, 5GHz 802.11ac-n csatlakozik, laptop1: 5GHz 802.11n-en csatlakozik, laptop2: 5GHz 802.11a-n csatlakozik.

A laptopok tudják PING-elni a telefont, korrekt válaszidők, nincs csomagvesztés. A telefon és laptop1 között sikeresen másoltam pár kisebb fájlt. A laptopok viszont nem látják egymást, PING 100% csomagvesztést mutat, oda-vissza. Kikapcsoltam minden tűzfalat és aktív védelmet.

Ha laptop2-t vagy laptop1-et átállítom 2,4GHz kapcsolatra, minden rendben megy, 1msec körüli PING idők, csomagvesztés nélkül.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: messh
helyesírás

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

@messh

Ok. Majd számolj be a fejleményekről. 

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

Megtörtént a HGW gyári alapbeállítások visszaállítása. Kíváncsi vagyok, hogy az elkövetkező napokban lesz-e változás, folyamatosan tesztelem az 5GHz LAN routing-ot.

 

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

Hogy mennyire ? :D 250-hez csak ezt 100-hoz pedig ajánlott felszerelni létesítéskor. Illetve csak ebből vásárol már a T. Szóval jah elég gyakori, szoftvert is csak erre kérünk. 

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

Mivel eddig azzal foglalkoztam, hogy minden egyéb opciót kizárjak, így nem maradt más, mint egy gyári beállítások visszaállítása. Ezt megteszem ma, és visszajelzek, hogy történt-e változás. Mennyire gyakori ez a HGW, hogy senki másnak nem tűnt ez fel? Vagy csak az enyém nem csinál 5GHz LAN routing-ot?

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

@messh

Esetleg egy gyáribeállítások visszaállítása? 

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

Még egy infó:

Router újraindítás után nagyon rövid időre működik az 5GHz-en csatlakozó eszközök között a PING, rövid idő = kb. kevesebb mint 1 perc. Egyszer sikerült eddig vsomagvesztés nélkül ping-elni, akkor is piszok lassú válaszidőkkel. A második PING már 100% csomagvesztést mutat. Onnantól pedig már végig 100% csomagvesztés a következő router újraindításig. És kezdődhet elölről. :(

 

Üdv,

Zsolt

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

Köszönöm, ismerem a módszert és Win 10 alatt helyes a prioritási sorrenddel is kipróbáltam (ugyanaz az SSID, 5GHz hálózat a 2,4GHz előtt). A számítógéppel nincs is gond e tekintetben, viszont az Android rendszerű mobileszközök esetén ezt nem tudom megtenni, ahányféle annyiképp viselkedik, és össze-vissza csatlakoznak (általában az erősebb jelű hálózathoz, és akkor ez a 2,4GHz lesz mindig).

Megosztások korrektek, ha az eszközök látják egymást, akkor gond nélkül tudok akár videót is stream-elni két eszköz között szakadás nélkül. Minden tökéletesen működik, kivéve az 5GHz LAN routing-ot.

Akinek ilyen eszköze van a Telekom-tól, és több eszközt is 5GHz-en csatlakoztat LAN-ban, megírhatná a tapasztalatait. Működik egyáltalán?

 

Üdv,

Zsolt

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

Ezt olvastad?

A WIFI hálózatokat Windows 7-es operációs rendszeren lehet priorizálni. https://www.howtogeek.com/howto/27067/change-wireless-network-priority-to-make-windows-7-choose-the-right-network-first/?PageSpeed=noscript Milyen eszközökkel próbálsz 5 GHz-es WLAN-ra kapcsolódni? Megosztásokat bekapcsoltad? A letöltés, böngészés működik?

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: zoli62

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

Helló!

Ping: Mindegyik eszköz 5GHz-en - nincs válasz (timeout). Egy eszköz 5GHz-en, a többi 2,4GHz-en - korrekt, gyors válasz (0% veszteség, 4ms min, 9ms max, 7ms átlag válaszidők). Mindegyik eszköz 2,4GHz-en - mint a kevert esetben.

Az eszközök a lokál subnet-en kapnak IP címet (DHCP aktív), 192.168.0.xxx címek kerülnek kiosztásra, korrekt maszkkal (255.255.255.0). A router (gateway) IP címe: 192.168.0.1.

Vendég WIFI opciót nem találok a router admin felületen, szerintem ez a router ezt nem tudja. A router admin felületen a 2,4 és 5 GHz SSID eltérő névre van beállítva, hogy adott eszköz biztosan adott frekvencián csatlakozzon a router-hez. Ha ugyanazt az SSID-t adom meg, akkor az eszközök 2,4GHz-en csatlakoznak, mintha az 5GHz rádiót elfedné a 2,4GHz, és emiatt használhatatlan az 5GHz rádiós interfész.

 

Üdv,

Zsolt

 

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

Üdv @messh

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Pingelni lehet az eszközök között? Az 5Ghz-re kapcsolt eszközök között? 

Milyen ip címeket, átjáró címeket kapnak a csatlakoztatott eszközök?

Nem véletlenül vendég wifinek van beállítva az 5Ghz? (Ha van ilyrn funkciója) Esetleg SSID isolation opció be lenne kapcsolva? 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz

Bejegyzés megosztása


Link a bejegyzéshez
Megosztás más oldalakon

Hozz létre egy fiókot vagy jelentkezz be a kommenteléshez

Ahhoz, hogy kommentelhess, tagnak kell lenned.

Fiók létrehozása

Hozz létre a közösségünkben egy új fiókot. Igazán egyszerű!


Új fiók regisztrálása

Bejelentkezés

Már van fiókod? Jelentkezz be itt!


Bejelentkezés most