Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

• 1

Társaságunk alvállalkozái szerződést kötött a Hajdú Kábelé Kft.-vel összesen 247 km optikai hálózat építésére. A kivitelezés az alábbi településeket érinti:

Falloskút, Mátraszentimre, Nagykökényes, Lőrinci, Gyöngyös, Halmajugra, Fülöpjakab, Bugacpusztaháza, Kiskunfélegyháza, Kiskőrös, Kecel, Imrehegy, Csengele, Kömpöc, Kistelek, Dóc, Sándorfalva, Szeged, Egyek, Tiszadorogma, Tiszabábolna, Tiszavalk, Négyes, Borsodivánka, Poroszló, Újlőrincfalva, Egerlövő, Egerfarmos, Mezőkövesd, Mezőkeresztes, Mezőnyárád, Bükkábrány, Tibloddaróc, Vatta, Csincse, Borsodgeszt, Sály, Kács

Gyöngyös, Hatvan, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Kistelek, Szeged, Balmazújváros, Füzesabony, Mezőcsát, Mezőkövesd kistérségekben összesen 247 km optikai hálózat építése

A beruházás tervezett üteme:

- 2015 februárig jogerős hatósági engedélyek megszerzése

- 2015 márciustól nyomvonal építés

- 2015 június, hálózat átadása, használatbavételi engedély megszerzése

Ezek egy részét 2014-ben írták ki másik részét 2015-ben. A környéken lévő települések közül sehová nem jutott még el az optika, hiába vannak ők is a listában.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 0

@Kiss Martin@btz (bocs btz a te neved belégett a képernyőbe nem tudom kitörölni)

Ez szerintem konkrétan a Telekom tavalyi önerős fejlesztése lehetett amiből nem lett semmi, mert én itt lakok a kiskőrösi kistérségben és semmi sem történt, viszont megnyerte a térségünk a mostani EU-s pályázati pénzeket, ami által Akasztó, Kecel, Kiskőrös és Soltvadlert településeken fogja felváltani a jelenlegi VDSL-t optikával a Telekom.

Nézz bele abba a dokumentumba hogy a te körzeted benne van-e.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 0

tisztel telekom csongrádmegyébe és kőrnyéken hogyan lehet majd  1gigabát internete elérni  telekom meghirdeti internetes oldálán előlehehet fiszetni 1000 megabit internete  csak nem elérhető ,   szeritem telekom ugykeleni meghirdetni  hogy  őszes telekom előfisztők, elérheti  igy bevanak csapva  eszt ugytudják elérni hogy őszes kox kábel kikel cserélni optika kábelre   nálunk otvan optika kábel kőszpontba csak utcákba koax kábelvan csak telekomnak optika kábelt keleni cserélni 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 2

Az is ott van hogy csak optikai területen érhető el... 

Ugyanúgy mint akinél ADSL van jelenelg 10-20 Mbps, ő se akar előfizetni 1000 Mbit/sec-re mert tudja hogy nem lehet. Ez ilyen. vDSL-en 50 Mbps a max. Nincs 120 sem, nem hogy 1000.

Nálad legalább elérhető a 120.

Vagyis a válaszom: Egyelőre sehogy.

Sosem említette a Telekom hogy 100%-osan elérhető mindenkinek jelenleg.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Deino
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 1

@géza22

Miért ne hirdethetné? Ennyire nehéz a felfogásod? Csak optikával lefedett hálózaton lehet megrendelni értsd már meg, ennyire nem lehetsz érthetetlen... Vagy csak megjátszod hogy sötét vagy mint az éjszaka?

Többször is le lett már írva hogy mi van Csongrád megyében, de hiába írjuk le neked hogy elérhető a 120-as net is koaxon te továbbra is szajkózod a *****ságaidat. >:(

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Roli82
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 1
25 perce, Deino írta:

Az is ott van hogy csak optikai területen érhető el... 

Ugyanúgy mint akinél ADSL van jelenelg 10-20 Mbps, ő se akar előfizetni 1000 Mbit/sec-re mert tudja hogy nem lehet. Ez ilyen. vDSL-en 50 Mbps a max. Nincs 120 sem, nem hogy 1000.

Nálad legalább elérhető a 120.

Vagyis a válaszom: Egyelőre sehogy.

Sosem említette a Telekom hogy 100%-osan elérhető mindenkinek jelenleg.

*****i sok ilyen érthetetlen ember miatt van a nyakunkon a platform egységesítés .... 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 0

Én szerintem a sok fejlesztéssel amúgy is új csomagokat fog bevezetni a Telekom (pl 240, 500mbit) és koaxon a 240 még simán elmegy ami azért még egész időtálló sebesség, az más kérdés hogy feltöltési oldalon nem a legjobb. 

Egyébként nem lehet őt letiltani vagy ilyesmi? Nincs itt valami admin vagy moderátor?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 0
5 perce, zeli írta:

Én szerintem a sok fejlesztéssel amúgy is új csomagokat fog bevezetni a Telekom (pl 240, 500mbit) és koaxon a 240 még simán elmegy ami azért még egész időtálló sebesség, az más kérdés hogy feltöltési oldalon nem a legjobb. 

Egyébként nem lehet őt letiltani vagy ilyesmi? Nincs itt valami admin vagy moderátor?

távoli jövőben. Jelenleg a koax a 120-at se tolja ki normálisan. Ahhoz kéne rajta fejleszteni picit, hogy az általad említett csomagok elfussanak. Az meg nem idén lesz és nem jövőre.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 0

Nem tudom honnan van az információ nekik, de én nem érzem reálisnak egyébként.Fél millió háztartásban örülhetnek, egy gigás net a Telekomtól.

Mármint ahhoz képest hogy elvileg év végéig 2,8 milliós lefedettség lesz egységesítve, szerintem kevés ez a fél millió sacc. Szerintem közelebb van az az 1 millióhoz mint a fél millióhoz, valahol félúton.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 0

@Deino

Ráadásul *****séget írnak.

"Csak míg az XXL bárhol elérhető a Telekom szolgáltatási területein, addig a gigabites csomagot csak az optikai vezetékkel lefedett területeken lehet használni."

Az XXL koaxon és optikán érhető el, DSL-en nem. Különben sem értem mit problémáznak ezen? Természetes fizikai korlátok miatt van ez, ráadásul a 120 sem egy rossz sebesség. Nemsokára bővül a hálózat, és sokkal több helyen is elérhető lesz.
Különben is, megnézem hogy hányan használnák ki azt az 1000 mbitet teljes egészében.  - Minden esetre ha megérkezik az optika, én csakazértis váltok az 1000-re. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 0
8 órája, zeli írta:

@Deino

Ráadásul *****séget írnak.

"Csak míg az XXL bárhol elérhető a Telekom szolgáltatási területein, addig a gigabites csomagot csak az optikai vezetékkel lefedett területeken lehet használni."

Az XXL koaxon és optikán érhető el, DSL-en nem. Különben sem értem mit problémáznak ezen? Természetes fizikai korlátok miatt van ez, ráadásul a 120 sem egy rossz sebesség. Nemsokára bővül a hálózat, és sokkal több helyen is elérhető lesz.
Különben is, megnézem hogy hányan használnák ki azt az 1000 mbitet teljes egészében.  - Minden esetre ha megérkezik az optika, én csakazértis váltok az 1000-re. 

Én azért ,hiányolom a 250, 500 Mb/s csomagokat! ;)

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 0

Biztos hogy lesz. Az 1000 Mbit csak azért van bent, hogy legyen valami most, ami nagyon szuper :D és ha megnézed az árát, akkor valóban szuper!

Csak két dolgot mindenki elfelejt:

1. 120 Mbit drágább, mint a gigabit, szimplán azért olcsóbb most, mert van rajta egy havidíjkedvezmény visszavonásig.
  2. a gigabit is csak promóciós jelleggel van bent elvileg.

Szóval ha ezt összegyurmázzuk, akkor kell hogy legyen majd itt változásnak :) 

Kérdés csak a mikor-on van. Bár igazából én eget rengető változásra nem gondolok, tekintve a DSL részlegre. vagy esetleg ők csak egy csomagot fognak tudni igénybe venni és esetleg úgy. Mindenesetre én nagyon kíváncsi vagyok, hogy egy ilyen egységesített hálózatban hogy és milyen csomagkínálatot hoz elő majd a T, de mondjuk a koax sem bír jelenleg 120-nál többet.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Deino
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Új...