Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

• 2
7 perce, pozso123 írta:

Nálunk Zala megyében Csatárban bondingal a 100 as csomag keretében 72 Mbit et biztosítanak. Nem ártana ha feljebb kúszna legalább 100 mbit re vagy akár kiépítenék az optikát

Nem akarlak elkeseríteni, de valószínűbb olyan helyeken fejlesztenek előbb ahol nem hogy 70-et de 10-et se tudnak szolgáltatni... :) Főleg hogy előbb a 30 megabit elérése mindenhol a cél, ahogy a topik címe is mutatja.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 0

Hogy kiskunhalason mikor lesz ebből valami Azt senki nem tudja. A konkurencia kemény (***** kemény 4 megabitet tud szolgáltatni)

A telekom 30-as csomagja elérhető, de a Pályázati kritériumoknak nem felel meg. Más meg nincsen. A vicc az egészben hogy a telekom a szembe szomszédomnak(sarki ház) tud akár 100 m netet,és nem családi alap csomagot is szolgáltatni nekem meg nem? Kiskunhalas Molnár utca 3 a vicc az egészben, hogy város központ.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 0

@Lovas

A kiskunhalasi járás kimaradt az első körös GINOP 3.4.1 pályázat nyertesei közül, de módosítottak a pályázati feltételeken és újra kihírdetésre került (100%-os támogatási intenzitás, 824,23 millió ft elszámolható költség, 72% maximálisan lefedendő igényhely). Azóta nem hallottam felőle semmit (Ki nyerte meg, stb). Egy biztos, van igényhely (3610 db csak Kiskunhalason, 5987 a járásban) és fejleszteni kell. Lesz mindenféleképp fejlesztés vagy a Telekom vagy más szolgáltató részéről.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 0

Érdeklőnék,hogy Tiszakécskén mikor lesz fejlesztés mert jelenleg 0Mbit/s amit tudnak az utcában  nyújtani számomra a 30Mbit/sec helyett .Pár szerencsés persze a szomszédok közül már élvezheti a szolgáltatást, nekem már nem jutott.

Azt sem értem ,hogy ha a 2015-ös térképet nézem:

http://szelessav.e-epites.hu/map-core/

akkor miért vannak kék pöttyökkel ,értem én ,hogy 30Mbit és felette, de a valóságban 1 Mbit/sec ha éppen minden jó és eléri mert van ,hogy csak 700Kb/sec

Fejlesztésben ne is bízzam gondolom mert papíron már Tiszakécskén minden rendben van azaz megvalósult a 30Mbit/sec , mert csak ez a csomag rendelhető itt (ennek a garantáltja 1Mbit).

Az is érdekes ,hogy a hálózatfejlesztés nem történt csak a csomag neve lett egyik napról a másikra 5Mbit----->30Mbit

no comment

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Mondi
pontosítás
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 0

Üdv!

Érdeklődnék, hogy Gyöngyösorosziban várható-e internet fejlesztés (adsl) vagy már lezajlott ?

Jelenleg 30 mbit-es adsl csomagban vagyok, viszont 15-16 mbit a letöltési sebességem. Megnéztem az első posztban lévő térképet, "30 mbit és felette" van jelölve. Elvileg stabilan hoznia kéne a 30 mbit-es sebességet, viszont ügyfélszolgálaton azt mondták, hogy 1-30 mbit-es a csomagom, azaz 30 mbit-ig bármi lehetséges, lakcím függő. Tényleg ennyire széles intervallum van meghatározva? 

Ha nem várható fejlesztés, illetve nem lehetséges gyorsabb adsl kapcsolatra váltani, akkor mennyivel jobb opció a mobilnet előfizetés mint alternatív megoldás? (4G-re van lehetőség)

Köszönöm a választ!

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: justzoli
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 1

Mérj egyet mobilnettel kb azt  a sávszélt kapod majd meg de max 80Mbit/s és  napi 10gb limit lesz a mobilnet részén. Weblapon megnéztem, persze ez nem jelent semmi viszont az utcák felére azt mondta 2Gbit a többire meg az 50-100 as csomagot ajánlotta ki.  1414 tudná megmondani mi a max ami mehet nálad. 

ADSL technológia esetében kínált letöltési sávszélesség maximum 20 Mbit/s; kínált feltöltési sávszélesség maximum 1 Mbit/s. Az Otthoni Internet Start csomagot kizárólag azon előfizetők vehetik igénybe, akiknek az elérhető hálózati képességek okán a szolgáltató nem képes magasabb sávszélességű csomagot biztosítani, egyebekben az egyes csomagok és sávszélességek igénybe vehetősége függ a szolgáltatónak a hozzáférés helyén elérhető hálózati, technikai képességeitől.

A feljebb beidézett szöveg azt mondja el neked hogy Otthoni Internet start esetén ha adsl kapcsolatod van  csak akkor max 20Mbit/s ha Vdsl2 kapcsolatod van akkor max 30 Mbit/s. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 0

Üdv @justzoli

Amennyiben a lakhelyed szerinti pont kékkel van jelölve, az azt jelenti hogy ott a 30mbps minimum sebességű hálózat érhető el. Ez nem feltétlenül a Telekomra vonatkozik, lehet, hogy más szolgáltató van jelen ilyen hálózattal.

Ha jelenleg 15-16 mbps sebességű ADSL interneted van és az ügyfélszolgálatos is azt mondta, hogy 1-30-ig vonali adottság függő az interneted sebessége, akkor te nem 30mbps-es csomagban vagy (mint a régi már nem forgalmazott Netmánia L), hanem az Otthoni Internet Start csomagban, amiben a legnagyobb elérhető sebesség 30mbps VDSL technológia esetén, 20mbps ADSL2+ technológia esetén, egyébként pedig ami a technológia adta "csövön kifér". Ez nálad épp a 15-16mbps lehet, de a további lehetőségeidről a digitális elosztód felületéről is leolvasható DSL információkból lehetne mit mondani. 

A településen 9 lakossági végpont vár lefedésre, amit a GINOP 3.4.1 pályázaton elsőkörben elnyert Európai uniós támogatással fog fejleszteni egy a Telekommal konkurens internetszolgáltató, de az is lehet, hogy kimarad és egy visszahulló végpontokra kiírt pályázat keretében elnyert összegből fejleszti le az azt a pályázatot megnyerő internetszolgáltató cég

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 0

@justzoli

Ha van 4G LTE lefedettség, akkor a gyorsítóopció természetesen szóbajöhet. 

Amit fontos tudni róla, hogy a gyorsítás az LTE ágon forgalom korlátos (ha jól emlékszem napi 10GB a limit, ha azóta meg nem változott), ezt túllépve továbbra is csak a DSL által szolgáltatott sebesség marad vagy legalábbis minimális LTE sebességgel használható tovább a szolgáltatás. 

A gyorsító opcióval foglalkozó fórumrészlegen több olyan fórumtag segítségét kérheted, aki rendelkezik ilyen szolgáltatással ezért gyakorlati tapasztalatokkal tud neked szolgálni a gyorsító működésével kapcsolatban. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 0

Köszönöm a válaszokat!

A weboldalon megnéztem: https://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/internet/otthoni

Rendelhető 50 és 100 mbit-es csomag is, viszont ügyfélszolgáltaton azt mondták, hogy a weboldal pontatlan, mert sokszor olyan címekre is felajánlja a gyorsabb csomag rendelésének lehetőségét, ahol fizikailag nem elérhető a felkínált sebesség.

Max. 20 mbit-es kategóriába esem a mérési eredményeim alapján. A kapcsolatom adsl2+.

Ezekszerint várható hálózatfejlesztés a jövőben, hogy a 2018 végéig meglegyen a min. 30 mbit stabil kapcsolat lehetősége? 

"Ez nálad épp a 15-16mbps lehet, de a további lehetőségeidről a digitális elosztód felületéről is leolvasható DSL információkból lehetne mit mondani."

Elnézést, de digitális elosztó alatt mit értesz? Dslam kb. 800 méterre van a házamtól, szerintem ennek betudható a pár mbit-es veszteség a 20-hoz képest. Az otthoni routerem: Tp-Link TD-W8970B adsl2+ 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: justzoli
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 0

@justzoli

Támogatott fejlesztés nem lesz, mivel 30mbps a végpontokon elérhető.Utána néztem a településnek és azt látom, hogy szerepel a megvalósított VDSL fejlesztések listáján. Tehát VDSL-re is lehetőséged lenne, de ez már 3 éve a térkép készítésénél is így lehetett, ezért kékek a térképen a végpontok, mert 30mbps is adható VDSL-el, te valamiért ADSL2+on kapod a dolgot, szerintem próbálj meg 50mbps csomagra váltani.

Igen a weboldal néha pobtatlan ez tény, valószínűleg a te esetedben most nem pontatlan, de ha elérhető az 50-100, akkor nem tudom mért engedték neked a START-ot megrendelni. 

Nem az számít, hogy légvonalban milyen messze van a DSLAM, hanem, hogy a rézdrót milyen hosszan "tekereg". Igen,  egyértelműen a hossz megatározó mind az ADSL2+ mind a VDSL esetén. 

A digitális elosztó, vagy másnéven HGW-ként, vagy köznevén modemrouterként is emlegetett eszköz, amit a szolgáltatótól kapsz a szolgáltatás használatára. Ha nincs ilyened, akkor valószínűleg sima ADSL( 2+)modemed van. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 1

Nem emlékszem pontosan, hogy volt e már (őszinte vagyok: lusta vagyok visszskeresni, na meg amúgy is az ismétlés a tudás anyukája), de itt az NMHH jogforrások oldalán nyomonkövethetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. A linken direkt a Telekomos dolgokat állítottam be szűrési feltételnek. Ezt eltávolítva minden jogforrás megtekinthető. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 1

@btz

Megfelel ?

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2018-ig megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 0
1 órája, btz írta:

Támogatott fejlesztés nem lesz, mivel 30mbps a végpontokon elérhető.Utána néztem a településnek és azt látom, hogy szerepel a megvalósított VDSL fejlesztések listáján. Tehát VDSL-re is lehetőséged lenne, de ez már 3 éve a térkép készítésénél is így lehetett, ezért kékek a térképen a végpontok, mert 30mbps is adható VDSL-el, te valamiért ADSL2+on kapod a dolgot, szerintem próbálj meg 50mbps csomagra váltani.

Igen a weboldal néha pobtatlan ez tény, valószínűleg a te esetedben most nem pontatlan, de ha elérhető az 50-100, akkor nem tudom mért engedték neked a START-ot megrendelni.

Ez nagyon fura, mert lejárt hűség miatt hívtak és fel sem kínálták a jobb internetre váltás lehetőségét, sőt mikor rákérdeztem továbbra is azt mondták az adsl2+ az elérhető legjobb internet a címen. Vdsl-t meg sem említették. Agyvérzést kapnék, ha kiderülne, hogy már 3 éve lehetne gyorsabb internetem, csak valaki(k)nek a félretájékoztatása miatt ragadtam a régebbi és lassabb technológiánál... 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 0
13 perce, btz írta:

Pedig eddig a térkép és a vdsl lista is egybehangzóan azt állítja, hogy ott 20mbps fölé lehet menni, sőt azt is írtad, hogy a weboldal is ezt állítja (igen, tudjuk, hogy annak csak "feltételese módban" szabad hinni). De lássunk végre egy DSL infót a HGW-ből, ha szabad. 

Nincs HGW-m, Tplink adsl routerem van (nem T-s, saját), de szívesen adok DSL infót, ha megmondod milyen (ál)néven találom az admin menüjében.

Az esetemben milyen hivatalos lehetőségek vannak a probléma megoldására? Kihívni a szerelőt, hogy mérjen rá a vonalra? Vagy a 1414-en meg tudják mondani, hogy át lehet-e állni? 

Mert eddig telefonos és személyes (gyöngyösi iroda) ügyfélszolgálaton is azt mondták, hogy csakis adsl elérhető. Viszont ez többszörösen meg lett most általatok cáfolva. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 1
16 perce, btz írta:

A Tplinket cserélni kell majd a VDSL-hez. 

Szerintem intézd a 1414-en. Nekem is volt hasonló gondom VDSL 50mbps-re állásnál. Váltig állították több helyről, hogy nem lehet, aztán mégiscsak lett.

Vegyek vdsl routert vagy inkább hagyatkozzam arra amit a T fog adni? (nem tudom mennyire minőségit adnak)

Köszönöm, akkor felhívom őket! Elvileg hívhatok szerelőt házhoz, hogy bemérjék a kapcsolat sebességét és hogy milyen lehetőségeim vannak.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

• 0

Üdv!
Ha valakinek van bármi ötlete erre a helyzetre, akkor szívesen várom, mert az eddigieknél is tanácstalanabb vagyok, hogy mégis mi miatt kék a címem, és hogy hogy lehetne besárgítani.
Aki nem akar visszatekerni: Eger, városszéli lakóövezet, Wehrmacht által felaggatott rézdrót, 5Mbps. Telekomnál. Az utcában van még *****(a hárombötűs kék fenegyerek), de idáig pont nem ér el a koaxuk. Szóval mindkettőt megkérdeztem hogy ki miatt vagyok kék a térképen, mindkettő azt mondta, hogy nem ő miatta.
kb. itt tartottunk múltkor. Azóta szóltam mindkettőnek, hogy hátha nincs bejelentve semmi, jelentsék be, hogy mit (nem)tudnak. Nulla siker.
Hát akkor szólok a fogyasztóvédelemnek, hogy valami nem stimmel (ezt vagy háromszor megtettem, mire jól jelentettem be őket, mert kétszer visszadobták, hogy nem az ő hatáskörük), erre ők megkérdezték a szolgáltatókat hogy mi a helyzet, mindkettő leírt egy megoldást a fogyvédnek, hogy ők biza úgy oldják meg a dolgot, amint én szólok, hogy nekem kell. Nagyszerű. Akkor szólok, hogy legyenek szívesek megcsinálni amit írtak. Kék: ugyanaz az indok ami eddig, bekötni se tudják. Telekom: nincs tervezve fejlesztés a környéken, majd 2-3 év múlva.
Zsír. Az még pont 2020, szóval az megvan, csak akkor azt nem vágom, hogy minek vállaltuk be 2018-ra, ha nem lesz meg. Nem tudom, hogy ez kinek a hibája, de valahol jó nagy a fejetlenség. A KIFÜ-nek is írtam, de azt nem érdeklem, mert neki csak szolgáltató szólhat.
Most írok megint a gát- azaz fogyasztóvédelemnek, hogy nem nagyon csinálják azt amit ígérgettek. Más nem igen maradt, mint hogy továbbra is tépem a hajam, amikor egyszerre öten netezünk, és nem lehet haladni. Ennél már csak a betárcsázós ne volt királyabb, mikor valaki telefonálni akart, és megszakadt.

Ezt meg már csak zárójelesen, de kicserélték a modemet HGW-re, (az előbbi elromlott). Jó, ez nem gond. Egyszer csak arra lettem figyelmes, (napokkal a csere után) hogy megsüketült a telefon. Átrakták VoIP-re analógról. Oké, volt róla szó, de így se szó se beszéd? Legalább magát a vezetékest megcsörgethették volna előtte, hogy most lesz átállítva, de nem. Aztán ahogy felhívtam az ügyfélszolgálatot, hogy mi a helyzet, (mert nem volt elég simán átkötni, hanem ők álligattak valamit), akkor konkrétan nekem kellett elmagyarázni a diszpécsernek, hogy mi az az analóg telefon. Eléggé csalódtam a telekomos ügyfélszolgálatban, eddig úgy tartottam, hogy értenek is hozzá, meg nem is néznek hülyének, de lehet hogy csak régről vannak ilyen emlékeim, amikor ez a hozzáállás még általános volt. Most az egyetlen ténylegesen hozzáértő és segítőkész ember akivel beszéltem, az a szerelő volt, aki cserélte a cuccot.

Na elnézést a hosszú postért, ha valaki az első felére tud bármi ötlettel előállni, azt nagyon megköszönöm, rossz ötlet nincs, csak nem megfelelő körülmény!

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Új...