Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében


anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

 GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

 

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 0
Ekkor: 2016. 03. 09., Tamas586 írta:
  • Deino said on 2015.12.31.:
  • Senki sem gondolta hogy a T úgy késik a projektekkel hogy közben a fele pénz
  • amit erre szántak egész évre még mindig nem fogyott el.  Itt ahol én lakom itt
  • sem jelent még meg a T, de I. negyedévre ígérték a kiépítést. Nincs mit
  • magyarázni ezen.


Még mindig várom hogy lehessen 30-as csomagom a mostani 20as helyett ami valójában csak14Mbps...

A helyzet az, hogy nem csak te vagy csalódott, szerintem már nem is akarják kiépíteni, vagy én nem tudom mi folyik itt.

Össze-vissza hazudozik mindenki nekem, már beleuntam, meguntam, elment a kedvem.

  1. Elsőnek ráfogták a Démászra az egészet.
  2. Aztán mikor ezt tudatosítottam bizonyos hivatali személyekkel, ők akkor azt mondták, hogy jelenleg nincs semmiféle törvény erre, kivételt képez ezalól az Önkormányzat akarata, de mindenesetre ő is meglepődött, hogy ilyen létezik.
  3. Nem sokkal később (pár hónap) megszületett a közműtörvény, amely ezt is korlátozza, azaz önkényesen kihagyható az áramszolgáltató, és használható az oszlopa.
  4. Felvilágosítottam a helyi kivitelezőt utána erről, aki örült is a hírnek, mondván hogy ezesetben nincs semmi oka annak hogy húzodjon a kivitelezés.
  5. Aztán várok, várok, megkérdezi az ismerősöm, mi a helyzet, neki megint a Démászos sztori indult el.
  6. Írtam egy levelet a Telekomnak, aki azt írta elsőnek I. negyedévben várható a kivitelezés.
  7. Írtam egy újabb levelet a Telekomnak aki azt írta, már folyamatban van a kivitelezés.
  8. Kimentem körbenéztem, sehol sámli.
  9. Újra mentem a kivitelezővel beszélni, aki azt mondta, hogy sajnos Démászos terület nem könnyű.
  10. Nem akartam a fejemet a fallba verni, így itt befejeztem és megálltam. Meguntam. Belefáradtam. Meg úgy minden.

Hazudgáljanak össze-vissza annak (mint a Telekom, mint a kivitelező), aki vevő rá. Én egy szavát se hiszem el innentől kezdve senkinek sem.

Az olyan városokba kell menni a körzetben, azok érveznek prioritást, ahol már van konkurencia. Vagyis friss konkurencia, ahol úgysem lesz sok előfizető, mert a legtöbbje aki akart, már váltott... mi meg vártuk itt a Telekomot, ahol nincs csak ez a szutyok kiszámíthatatlan ADSL ami nem T-s.

Persze tudom én ez hogy megy, nincs megegyezés a Démásszal, de azért a Démászos Monoron már van Telekom... Érdekes. Nem is tudom, hogy egyáltalán mire várok, vagy miért várok. Tényleg megalázva érzem már magam ezen két cég viselkedése miatt.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Deino
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
53 perce, btz írta:

Ide is igaz az álítás, amit már írtam is valahol, hogy a Telekom malmai lassan őrölnek.

Várni kell türelmesen a sávszélre, előbbutóbb megoldják. Persze nehéz a várakozás, de van az a mondás hogy türelem tornaterem. :)

1801019530.png

Nem az a baj hogy megoldják-e vagy sem, hanem hogy hazudnak mind a ketten.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
3 hours ago, Deino said:

egy szavát se hiszem el innentől kezdve senkinek sem

Sajnos most nézem hogy a témaindító Konzultációs térkép is hazugságon alapul. Az egész lakóparkunk besorolása meglevő(?) világoskék "30 Mbps és felette", de a T honlapján a kínálat (ahogy már pár nappal ezelőtt mutattam) csak 20 Mbps és alatta szerepel..

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Tamas586
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

A térkép nem csak a T szolgáltatásait tartalmazza. Nincs esetleg a környéken másik szolgáltató, amelyik tudja ezt a sebességet? 

Mindazonáltal lehet hibás a térkép is és a T oldala is.

Az én esetemben a térkép mutatja, hogy nálunk elérhető a 30 megabit, a T pedig azt mondta nagyon sokáig, hogy max 20 mbps érhető el, mégis sikerült az 50 mbps csomagra előfizetni és gond nélkül megy 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
6 órája, Tamas586 írta:

Sajnos most nézem hogy a témaindító Konzultációs térkép is hazugságon alapul. Az egész lakóparkunk besorolása meglevő(?) világoskék "30 Mbps és felette", de a T honlapján a kínálat (ahogy már pár nappal ezelőtt mutattam) csak 20 Mbps és alatta szerepel..

Nálatok esetlegesen nincs vezeték nélküli szolgáltató a környéken, aki képes az EU által elvárt sebességet szolgáltatni?

 

Leírom, hogy itt mire jutottam a térkép kapcsán:

Engem is meglepett, amikor ellenőriztem, hogy a településünkön  mi is a helyzet (kb. 6000 fős lakosság vonzáskörzet nélkül, a megyeszékhelytől 10 km távolságra). Természetesen közel 100%-ban világoskék, néhány sárga ponttal tarkítva (30 Mbps alatt).

A vezetékes infrastruktúra itt is a Telekom tulajdona. A központ elvileg VDSL képes, de általánosságban csak a 10/0,5 csomag, néhány központhoz közeli helyen a 20/1 csomag rendelhető az online felület szerint. Ha esetlegesen van is előfizetői oldalon VDSL, akkor az nagyon kevés embernek lehetséges. Nincsenek településen belül további kihelyezett fokozatok, optika. Visszirányosított koax hálózat sincs. A DSLAM a település szélén van technikai okokból, így nem középpontosak a kiinduló kábelek.

Viszont van a megyeszékhelyen (innen ~10 km távolságra) egy mikrohullámú szolgáltató, amely a városon belül jellemzően 2 csomagot kínál: 100/100, 50/10 Mbps vezetékes technológiával. Illetve mikrohullámon szolgáltat az agglomerációs településekre internetet a térségben, így itt is jelen vannak.

Nagyjából a konzultáció kezdetén megjelent egy érdekes mikrohullámú csomag a kínálatukban: 40/10 Mbps, amelyből garantált 10/2,5 Mbps. Ez pedig megfelel a minimum garantált EU-s elvárásoknak is. Az ára viszont finoman szólva versenyképtelen. Így szóba sem jöhet. Kicsit utánanéztem az alkalmazott technológiájuknak, s valóban: megfelelő QAM modulációval, jól beállított "antennával" elvileg lehetséges. CFIP Lumina típusú külterületi bázisállomásokat használnak. Így vált egyértelművé, hogy miért is lett kék a településünk (30 Mbps és feletti).

Egyébként a vezeték nélküli szolgáltatóknak a térkép készítésénél kiküldtek egy külön felkérést pontosításra. Tehát a vezeték nélküli technológiájú szolgáltatókat is figyelembe vették a térkép készítésénél. Érdemes elolvasni a linken található dokumentumot:

NFM – SZIP felhívás vezeték nélküli szolgáltatók számára

Továbbá nálunk érdekes annak a néhány sárga pontnak a koordinátája is. Az EU-s pályázati felhívásban minden járásra vonatkozóan rendelkezésre bocsátottak egy topológiai mintatervet, ami a Konzultációs Térképen alapul. A mintaterv nem volt kötelezően egy az egyben adaptálandó, attól el lehet térni. De tartalmazott egy-egy lehetséges nyomvonaltervet a sárga és fehér pontok elérésére, lefedésére egy-egy vezetékes technológiával (VDSL2, HFC, GPON). A településen az a néhány sárga pont olyan koordinátákon található, amelyből kiindulva már lefedhetőek lennének vezetékes technológiával a környező utcák is, ha legalább a település központjába eljut az optika.

Remélem, hogy a Telekom támogatással kombinálva látott üzleti fantáziát a településben. Bár ahogyan számoltam, lehetséges, hogy ismét kimaradunk a fejlesztésből: a járásban 15 település van, a lefedendő igényhely 2699 pont, amelyből kötelezően 71%-ot kell vállalnia minimum majd a nyertesnek (1923 lefedendő pont). Ebből nálunk 28 pont található külterületekkel együtt. Ez a csekély szám gondolom a mikrohullámú szolgáltatásnak "köszönhető". Van ugyan 40/10-es csomag, csak olyan áron itt senki nem fog előfizetni arra. A járás egyes településein, ahol nincs ilyen kategóriájú mikrohullámú elérés, ott szinte minden utca, minden egyes igényhelye sárgán világít a térképen.

Kíváncsian várom a pályázat eredményeit, s hogy lesz-e nálunk valamilyen változás. Reménykedni azt lehet, bár a számokból és gazdaságossági megfontolásokból kiindulva nem nagyon élem bele magam :).

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Nincs konkurencia. Nem véletlenül kell fizetnem a hiéna felárat.

(pontosabban egy wifi szolgáltató van, ami 60cmes ledöntött offset parabolával árulta a 2,4G-s wifijét, de annyira a szolgáltatásikörzet szélén voltunk hogy szinte semmi nem jutott el hozzánk az ígért sebességből, így mindenki lemondta.)

imageproxy.php?img=http%3A%2F%2Fkepfeltoimageproxy.php?img=http%3A%2F%2Fkepfeltoimageproxy.php?img=http%3A%2F%2Fwww.spee

Több T szerelő is megerősítette: van 0.1 km körzetbemben VDSL de nem adnak belőle már senkinek mert beteltek a portjai és nem bővítik, pedig már évekkel ezelőtt a szerelők kérvényezték ezt. Így csak az IPTV-t is rendelők kaphattak belőle, de azóta senki, hiába van itt a vdsl dslam a házam előtt...  :((

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Tamas586
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Tudja valaki esetleg, hogy Budapesten a 12. kerületben mikor várható hálózatfejlesztés? Ugyanis a hegyvidéki részeken csak a Netmánia S csomag elérhető, és az is maximum 4,5 mbit/s-al megy. Nemrég elindult a gyorsító opció értékesítése, de valamiért az nem rendelhető nálunk, pedig a Telekomnak elérhető ott az LTE hálózata.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
28 perce, buda írta:

Tudja valaki esetleg, hogy Budapesten a 12. kerületben mikor várható hálózatfejlesztés? Ugyanis a hegyvidéki részeken csak a Netmánia S csomag elérhető, és az is maximum 4,5 mbit/s-al megy. Nemrég elindult a gyorsító opció értékesítése, de valamiért az nem rendelhető nálunk, pedig a Telekomnak elérhető ott az LTE hálózata.

Szintén a kerületből vagyok. November óta lehet 50 megabitet rendelni, de nem tudják teljesíteni 4.5 mbit/s 500 méterre a MOM parktól, társasházban. Sírjak vagy nevessek?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
14 órája, vick33 írta:

Szintén a kerületből vagyok. November óta lehet 50 megabitet rendelni, de nem tudják teljesíteni 4.5 mbit/s 500 méterre a MOM parktól, társasházban. Sírjak vagy nevessek?

Nálunk (János kórház felett, a fogaskerekű mellett) nem lehet rendelni csak 10 megabitet, legalábbis a honlap is ezt mutatja, meg a telefonos ügyfélszolgálat is ezt mondja.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Pedig a leggyorsabb lehetőséged pont a költözés lenne, a másik pedig, hogy vársz hogy bondinggal egyszer kiadják vdslen a 120-as csomagot vagy az optikára, amit vagy behúznak 5-6 éven belül vagy nem, azon a környéken, ahol élsz.

Én is szeretném élvezni a konkurencia legalább 100/50-es netjét havi mittomén 1000 ft-ért de mivel olyan helyen lakom, ahol nincs lehetőségem rá, pont ugyanazok a lehetőségeim, mint neked. Mást nem lehet tenni. Max talán ha a pénztárcád megengedi, akkor beköttetsz még egy 50 megabites vonalat, de ez már nagyon nem költséghatékony, de ha annyira kell hogy megéri, akkor ez is egy lehetőség, bár nem tudom mennyire megoldható két net egy háztartásba.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
1 órája, Deino írta:

Nem értem a kérdést mire gondolsz... Ahhoz infrastrukturális fejlesztés kell a területeden, engedélyeztetés is valószínűleg, szóval eltart egy darabig, aztán eszközcsere.

Arra gondolok, hogy eddig 20as adsl-ünk volt, de váltottunk 30ra mert elbírja a hálózat, ez volt 11-12 napja de azóta még semmi nem történt (észlelhető dolog legalábbis), modem sem érkezett még.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
20 perce, norbi86 írta:

Arra gondolok, hogy eddig 20as adsl-ünk volt, de váltottunk 30ra mert elbírja a hálózat, ez volt 11-12 napja de azóta még semmi nem történt (észlelhető dolog legalábbis), modem sem érkezett még.

Nekem több mint egy hónap volt. 1 hónap 2 hét ha jól emlékszem.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...